Vaistų nuo galvos skausmo – pas šeimos gydytoją

Sunkios ligos kamuojamam klaipėdiečiui Romui vaistų nuo podagros teks laukti apie mėnesį, o gal ir daugiau. Mat Sveikatos apsaugos ministerijai įvedus naujovių, gydytojo receptas dabar reikalingas net ir galvos skausmo malšinamiesiems.

"Sveiku protu nesuvokiama"

Kad ištvertų nepakeliamus skausmus, podagra sergančiam Romui būtina kasdien vartoti alopurinolį.

Iki šiol vyrui pakakdavo nueiti į vaistinę ir nusipirkti šių vaistų.

Tačiau prieš porą dienų vaistininkė jį nusiuntė pas šeimos gydytoją recepto.

Esą nuo lapkričio 1-osios vyrui reikalingų medikamentų įprastai parduoti nebegalima. Net ir tuo atveju, jei ligoniui jie – gyvybiškai svarbūs.

Nieko nelaukęs klaipėdietis paskambino į savo ligoninės registratūrą, kad gautų taloną pas šeimos gydytoją. Paaiškėjo, kad pacientas gydytojos bus priimtas tik po trijų savaičių.

Tai reiškia, kad be vaistų jam teks gyventi mėnesį.

Išgirdus net rankos nusviro.

"Išgirdus net rankos nusviro. Niekada nebūdavo jokių problemų, nuėjęs į vaistinę be recepto nusipirkdavau alopurinolio. Ar naują tvarką įteisinę klerkai bent įsivaizduoja, ką man reiškia tokie absurdiški ir sveiku protu nesuvokiami pokyčiai? Tuoj prasidės sąnarių skausmo priepuoliai, negalėsiu pajudėti, ims luptis oda, ištinsiu", – savo ligos simptomus vardijo pašnekovas.

Važiuos į Lenkiją

Dėl kelių minučių pas šeimos gydytoją vyro laukia tikri kančių keliai.

"Kad bent turėčiau kokį seną vaistų receptą. Deja, alopurinolio gydytoja man niekada neišrašinėdavo. Šia liga sergu labai seniai, gal dešimtmetį, reikia, kad daktarė vėl perverstų visą mano ligos istoriją ir iš naujo nustatytų podagrą. Tai gali užtrukti dar porą mėnesių, nes reikės lankytis pas kitų sričių medikus", – dėstė suglumęs vyras.

Jo žodžiais tariant, valstybė nepaliko jokios kitos išeities, kaip tik apsipirkinėti Latvijos ar Lenkijos vaistinėse, kur įsigyjant medikamentų netaikomi tokie griežti apribojimai.

"Pasityčiojimas, visa mūsų politika paremta draudimais. Jeigu Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga taip mažina eiles pas gydytojus, tai jam verkiant reikalingas psichologas", – skėsčiojo rankomis vyras.

It perkūnas iš giedro dangaus

Panašioje situacijoje atsidūrė ne tik Romas. Gyventojus į neviltį varo apribojimai, rodos, visai "nekaltiems" vaistams galvos, pilvo, dantų skausmams malšinti.

Štai ibuprofeno 600 miligramų pageidavusios Loretos vaistininkas irgi paprašė recepto.

"Šiam vaistui jau reikia recepto. 400 miligramų yra pats stipriausias, kurį galima įsigyti be recepto. Nuo lapkričio 1-osios Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba pradėjo daug griežčiau tikrinti vaistines būtent dėl receptinių  vaistų pardavimo. Tad tikrai gali būti, kad ta tvarka sugriežtėjo", – patikino vaistinės darbuotojas.

"Negalėjau patikėti. Laisvai prieinamiems vaistams, pasirodo, nuo šiol bus reikalingas receptas. Nesąmonė. Dabar lauksiu mėnesį, kad šeimos gydytojas išrašytų ką nors nuo stipraus danties skausmo? Ibumetinas man per silpnas, nepadės" – tvirtino Loreta.

Žmonės nesupranta, kodėl apie naujoves jų niekas neinformavo, kodėl reikėjo sužinoti tik ištikus bėdai.

Viskas dėl "slaptų pirkėjų"

Sumaištį sukėlė Sveikatos apsaugos ministerijos priimtos naujovės, kai nuo lapkričio 1-osios vaistinėse gali bet kada, iš anksto nepranešę, apsilankyti vadinamieji "slapti pirkėjai".

Teigiama, kad šių pokyčių tikslas – stebėti ir užtikrinti, kad vaistinėse pacientams vaistai būtų parduodami laikantis nustatytų reikalavimų.

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, tokio sprendimo reikėjo jau seniai – kontrolinius pirkimus atliksiantys ekspertai įvertins ne tik aptarnavimo kokybę, bet ir tikrins, ar vaistininkas atliko savo pareigą pasiūlyti pigesnius vaistus, sąžiningai patikrino vaistų receptus bei suteikė kitą aktualią informaciją pacientui.

"Juk kitose verslo įmonėse "slapti pirkėjai" jų veiklą vertina jau daugelį metų. Ši praktika tikrai pasitvirtina – tikslas nėra tik nustatyti pažeidimus, bet ir tobulinti vaistinių veiklą, mažinti vaistų kainas, sudaryti žmonėms galimybę įsigyti pigesnių medikamentų ir padėti jiems sutaupyti. Tikrinimus atliks kontrolės įstaigų darbuotojai", – sakė K.Garuolienė.

Ibumetinas – irgi receptinis

Nėra keista, kad pastarosiomis dienomis ministerija sulaukė itin daug priekaištų, kodėl vaistininkai pradėjo reikalauti receptų.

Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento Farmakoekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėjo Tomo Alonderio teigimu, tai susiję su įsigaliojusia naujove, leidžiančia vaistinėse vykdyti kontrolinius pirkimus.

Iki šiol to daryti neleido teisės aktai, skelbę, kad apie patikrinimus turi būti pranešta iš anksto.

Kam prireikė tokio spaudimo vaistininkams?

"Jiems spaudimas nėra daromas, tik sugriežtinta tvarka. Šiaip tai alopurinolis visą laiką buvo receptinis vaistas. Tik tiek, kad dabar vaistinės įsibaiminusios tų slaptų pirkėjų ir reikalauja receptų iš žmonių, nors anksčiau į šį dalyką žiūrėjo pro pirštus", – tikino T.Alonderis.

Paklaustas, kaip elgtis, jei pacientas laukti negali, pašnekovas pasiūlė pateikti vaistininkei seną receptą.

"Parodžius jį galima išduoti minimalų kiekį vaistų", – teigė vedėjas.

Jo žodžiais, nieko naujo neįvyko – stipresnio poveikio vaistai, net ir ibumetinas, jau seniai yra receptiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paskutinis

paskutinis portretas
anekdotas - VNV ........... verygos neaptarnavo vaistinėje

komedija

komedija portretas
Kodėl "Kauno diena" pamiršo parašyti apie jau receptinių vaistų kainas?:) Gal mažiau reklamos farmacininkų reklamos Lietuvos dienraščiuose? Gal tada ir kainos būtų mažesnės?

klanai

klanai portretas
Tai farmacininku klanu kerstas, vyksta karas farmacininku klano ir valdzios, bijo jie, nes prispaude ju pelnu maisams uodegas, va ji ir siunta. O tam pasirinko skaudziausia vieta, zmones, nes tik juos galima savo intrigoms ir tokiais zinsniais ierzinti ir sukirsinti su valdzia,. Ne valdzia reik spausti gyventojams, bet vaistines, farmacininkus. Taip, uzgriebe sitie kanai ne tik gyventojus bet ir gydytojus, kad butu apversti eilem, tuo bus daugiau ykcio. Taip dabar ir kentesim, o pries rinkimus dar kokias intrigas pamatysime, net ir slenkianci perversmo susilauksim, nes konservai nerimsta, jie mato, kad slysta viskas jiems, o ka jie geriausiai ismano, intrigas kelti ir susipresinima.
VISI KOMENTARAI 78

Galerijos

Daugiau straipsnių