Valdžia ir bankai ieško sprendimų dėl būsto paskolų reguliavimo

  • Teksto dydis:

Komerciniai bankai po daugiau nei pusmetį trukusių derybų su Lietuvos banku ir Finansų ministerija dėl būsto paskolų direktyvos vis dar nesutaria, kaip turėtų būti reguliuojama ši rinka.

Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas teigia, kad bankų netenkina, kad naujos taisyklės būtų taikomos visoms hipoteka užtikrintoms paskoloms. Tuo metu finansų ministrė Rasa Budbergytė teigia, kad griežtesniu reguliavimu siekiama apginti vartotojus.

"Iš esmės dalinai į kai kuriuos dalykus yra atsižvelgta, mes turime įvertinti politinį konsensusą Lietuvos banko ir ministerijos, ir kiek jie priima tuos argumentus. Turime atsakymą, kuris gal ne visiškai mus tenkina, bet tenka jį priimti - jei matosi, kad diskusija nebus produktyvi, reikia priimti vieną ar kitą nuostatą ir žiūrėti, kaip veiks", - penktadienį po susitikimo su finansų ministre BNS sakė S.Kropas.

Anot jo, dar yra diskutuotinų nuostatų, kurios bankų netenkina. Viena jų - reglamentuoti mokestį už iš anksto grąžinamą paskolos dalį, nes fiksuotomis būtų laikomos visam paskolos laikotarpiui, o ne 2-5 metams, nustatytos palūkanos.

"Yra tam tikrų atvirų nuostatų, kurias reikia tikslinti. Pavyzdžiui, įstatymo taikymo sritis, kuri išplečiama ir bus taikoma ne tik gyvenamosios paskirties būstui, čia tam tikros idėjos kompromiso yra, bet ne iki galo mes pabaigėme, reikia įvertinti specialistų lygmenyje", - tikino S.Kropas. Anot jo, teisininkai turės aiškintis ir dėl naujo reguliavimo jau pasirašytoms sutartims.

Finansų ministrė BNS teigė, kad "tie reikalavimai yra griežtesni nei iki šiol buvo, tad normalu, kad bankininkai ne visiškai patenkinti". Anot R.Budbergytės, nauju reguliavimu siekiama apsaugoti vartotojus.

"Mūsų pateiktas naujas pasiūlymas, kaip reguliuoti šį žmonėms svarbų klausimą. Tikslas yra svarbiausias, kad būtų atvertas naujas kelias vartotojų apsaugai, ir taip pat mes galvojame, kad tos nuostatos gali paskatinti patį kredito paslaugų rinkos plėtojimą", - BNS sakė R.Budbergytė.

Finansų ministerija BNS nurodė, kad naujos taisyklės sugriežtina reikalavimus būsto ir kitoms paskoloms, kurios užtikrinamos nekilnojamojo turto hipoteka.

Siūloma, kad bankai negalėtų nurodyti paskolų gavėjams būtinai naudotis jų finansinėmis priemonėmis - gyvybės draudimu, pensijų fondais ir panašiai. Tačiau čia atsiras išimčių, kurių ministerija kol kas nenurodo.

Taip pat numatoma, kad bankai negalėtų reikalauti kompensacijos už iš anksto grąžinamą paskolą, kai ši grąžinama kintamų palūkanų keitimo dieną. Paskolos mokėjimo "atostogos" atsiras, ne tik jos mokėtojui netekus darbo, bet ir tuomet, kai jo netenka sutuoktinis, tačiau atidėti mokėjimus bus galima ne ilgiau kaip 3 mėnesiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių