Vėl brangs: kitą savaitę įsigalios 10 proc. didesnis akcizas alkoholiui

Kitą savaitę, nuo kovo 1 d., įsigalios Seimo patvirtintas 10 proc. didesnis akcizų tarifas etilo alkoholiui. Vyriausybės požiūriu, toks sprendimas padės mažinti alkoholio prieinamumą ir vartojimą. Tuo metu verslininkai mano, kad tokia priemonė - atgyvena.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus įsitikinęs, kad akcizų tarifų didinimas siekiant mažinti alkoholinių gėrimų vartojimą, jau tampa nebetinkama priemonė tokioms mažoms šalims kaip Lietuva, kurios gyventojai gali lengvai įsigyti šių prekių pigiau užsienyje.

„Mes esame darę nuomonės apklausas ir tyrimus apie alkoholio suvartojimą. Akivaizdžiai matyti, kad kainų padidėjimas daro įtaką tam, kad žmonės daugiau perka alkoholio užsienio šalyse. Juolab kad Lietuva yra maža valstybė ir nėra jokių problemų ne tik pasienio gyventojams, bet ir Vidurio Lietuvos gyventojams nuvažiuoti į vieną ar kitą kaimyninę šalį ir ten apsipirkti“, - Eltai teigė V. Sutkus.

Pasak jo, alkoholiniai gėrimai nėra kasdienė prekė - esą lietuviai geria retai, bet daug, todėl jiems patogu nuvažiuoti į užsienio šalis, kur alkoholiniai gėrimai kainuoja mažiau, ir prisipirkti gėrimų ateičiai.

Mes esame darę nuomonės apklausas ir tyrimus apie alkoholio suvartojimą. Akivaizdžiai matyti, kad kainų padidėjimas daro įtaką tam, kad žmonės daugiau perka alkoholio užsienio šalyse.

„Paprastai tai (alkoholinių gėrimų vartojimas - ELTA) būna savaitgaliais, švenčių dienomis. Tada vartojama iš tikrųjų daug. Kaip ir rodo mūsų apklausos, apsipirkimai užsienio šalyse irgi vyksta periodiškai, bet perkama daug. Žmonės praktikuoja išvykas, o kai nuvažiuoja, prisikrauna į automobilį alkoholinių gėrimų ir kurį laiką, keletą savaitgalių, būna ramu. Tai nėra kasdienė prekė“, - sakė LVK prezidentas.

Kaip pažymi V. Sutkus, iš atliktų apklausų matyti, kad lietuviai yra linkę vartoti alkoholinius gėrimus namuose arba pas draugus - mažai geria viešose maitinimo įstaigose, restoranuose ar kavinėse. Dėl tokio vartojimo būdo, esą, taip pat patogu nuvykti atsivežti alkoholinių gėrimų ilgesniam laikui.

Tad, LVK prezidento teigimu, Lietuvoje alkoholio vartojimo mažinimui pasitelkta akcizų priemonė neveiksminga, nes, kai produktas pasidaro per brangus, mažų šalių gyventojams labiau apsimoka jo važiuoti nusipirkti į svečias šalis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kiek anksčiau teigė, kad šio projekto tikslas yra mažinti alkoholio prieinamumą ir vartojimą, o taikyti tokias priemones siūlo ir Pasaulio sveikatos organizacija.

Tikimasi, kad dėl padidinto akcizų tarifo etilo alkoholiui valstybės biudžetas 2019 m. papildomai gautų apie 5 mln. eurų pajamų.

„Tie pinigai būtų skiriami rezidentų atlyginimų didinimui ir kitoms sveikatos sistemai būtinoms išlaidoms“, - sakė A. Veryga.

Pasak ministro, stiprieji alkoholiniai gėrimai pagal parduodamą kiekį išlieka antri pagal populiarumą po alaus, todėl jų prieinamumo mažinimas yra labai svarbus.

„Taip pat, remiantis duomenimis apie alkoholinių gėrimų vartojimo pokyčius, didinant akcizų tarifus visoms alkoholinių gėrimų grupėms, etilo alkoholio rinka smuko mažiausiai. Įvertinus visa tai, padidinus akcizų tarifą etilo alkoholiui dėl išaugsiančio apmokestinimo skirtumo, lyginant su kitais alkoholiniais gėrimais, būtų dar daugiau prisidėta prie šio produkto prieinamumo mažinimo“, - kiek anksčiau teigė A. Veryga.

Skaičiuojama, kad, padidinus akcizų tarifą etilo alkoholiui, 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai galėtų pabrangti apie 0,39 euro.

Akcizų tarifai etilo alkoholiui ir alkoholiniams gėrimams buvo didinami kasmet ketverius metus iš eilės nuo 2014 m. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, per ketverius metus vyno ir kitų fermentuotų gėrimų rinka susitraukė apie 30 proc., tarpinių produktų - 68 proc., alaus - 17 proc., etilo alkoholio - tik 4 proc.

Šiuo metu etilo alkoholiui yra taikomas 1 665,04 euro už produkto hektolitrą akcizų tarifas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kompleksine priemone Lietuvai gelbeti

kompleksine priemone Lietuvai gelbeti portretas
padvigubinti akcizus ir patrigubinti viesuju tualetu mokesti: negers, nesinaudos tualetu ir persikels i Lenkija

tomsko politrukas

tomsko politrukas portretas
o kur ,,zelemunčikas,,?

Keleivis

Keleivis portretas
Nors ir kiek keltu kainas vistiek Gersiu,o kas uždraus?
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių