VERT pirmininkas žada kreiptis į kitų Baltijos šalių energetikos reguliatorius

Elektros kainai „Nord Pool“ biržos Lietuvos zonoje pasiekus rekordines aukštumas, Valstybinės energetinio reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius sako, kad jo vadovaujama institucija ketina kreiptis į kitų Baltijos šalių energetikos reguliatorius, siekiant išsiaiškinti ar Latvijai ir Estijai sustabdžius generaciją, nėra klaidinama rinka.

„Iš pirminių duomenų matome, kad dalis generavimo įrenginių (nebūtinai Lietuvoje, nes kainos mūsų zonoje priklauso ir nuo kitose šalyse veikiančių arba neveikiančių generavimo įrenginių) Latvijoje neveikia, negamina elektros energijos, Estijoje lygiai taip pat“, – trečiadienį Seime atsakinėdamas į žurnalistų klausimus kalbėjo R. Pocius.

Taip pat, VERT, anot jo, planuoja kreiptis į biržos operatorių, siekiant išsiaiškinti, kodėl buvo atmestas Lietuvoje esančiame elektros bloke pagamintos elektros pasiūlymas.

„Lietuvoje mūsų tiekėjai teikia mūsų pasiūlymus į biržą parduoti elektros energiją, tačiau dėl mums nežinomų priežasčių šie pavedimai buvo atmesti“, – aiškino jis.

Be to, Tarybos pirmininkas akcentuoja, kad rekordines aukštumas pasiekusi elektros kaina kilo ir dėl sumažėjusių jungčių pralaidumų.

„Vasarą dėl tam tikrų techninių dalykų jungtys negali funkcionuoti maksimaliu pajėgumu. Esant aukštoms temperatūroms, perdavimo sistemos operatoriai turi riboti pralaidumus. Mes turėjome mažesnę galimybę importuoti elektros energiją, o tai atitinkamai mažina pasiūlą ir turėjo neigiamą įtaką galutinei kainai“, – tvirtino R. Pocius.

ELTA primena, kad antradienį energetikos ministras Dainius Kreivys kreipėsi į VERT, prašydamas ištirti, ar regioninėje elektros energijos prekybos biržoje nėra atmetami Lietuvos elektros energijos gamintojų kainos pasiūlymai, kurių kaina yra žymiai mažesnė nei galutinė susiformavusi elektros kaina biržoje, antradienį pranešė Energetikos ministerija.

Ministras taip pat prašo reguliuotojo įvertinti, ar pats algoritmas, kuriuo remiantis skaičiuojama elektros energijos kaina biržoje, nėra dar viena aukštų energijos kainų priežastis.

D. Kreivys viešėdamas Darbo partijos frakcijos posėdyje Seime, teigė, kad antradienis buvo „baisiausia diena Lietuvos elektros energetikos istorijoje“, kadangi vidutinė elektros kaina „Nord Pool“ biržoje trečiadienį siekia 823 eurų už megavatvalandę.

Trečiadienį Lietuvos valstybinė energetikos įmonė „Ignitis gamyba“ pranešė, kad jos valdomas Kombinuoto ciklo blokas (KCB) trečiadieniui teikė net 24 skirtingus pasiūlymus, kurių kainos buvo gerokai mažesnės negu susiformavusios „Nord Pool“ biržos elektros kainos, tačiau pigesni pasiūlymai buvo atmesti pritaikius vadinamąjį „paradoksalų atmetimą“.

Įmonės teigimu, dėl to ženkliai pigesnę elektros energijos gamybą siūlantys įrenginiai nelaimi aukcionų ir neturi galimybės gaminti elektros energijos, taip sumažinant didmeninę elektros energijos kainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonis

Jonis portretas
Dokumentuotas įrodymas dėl kenkimo Lietuvos valstybei, ir visiems politikams viskas gerai?

Vyt lauk šaiką klounų.......visi kenčia dėl jų ambicijų...

Vyt lauk šaiką klounų.......visi kenčia dėl jų ambicijų... portretas
Keiskite konservatorių politiką......vyti lauk nuo lovio....... susitaikykite su kaimynais....elektra atpigs.....

Visa tai

Visa tai portretas
yra pagrindinis visu veikeju rupestis - viskas vardan zmogaus ir viskas zmogui.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių