A. Veryga: elektroninės sveikatos sistema stringa dėl jos kūrėjų klaidų

Elektroninės sveikatos sistema stringa, nes jos kūrėjai netinkamai įvertino reikalingus išteklius, sako sveikatos apsaugos ministras.

Pasak Aurelijaus Verygos, klaidos šiuo metu taisomos.

„Yra strigimu, problemų su sistema pirmiausia dėl to, kad projektuotojai ar kūrėjai labai keistai įsivaizdavo, kokių pajėgumų sistemai reikės (...). Žinau, kar Registrų centre jau turėjo vykti konkursas tam, kad tie pajėgumai būtų padidinti. Galiu tik daryti prielaidą, kad gal žmonės nesitikėjo, kad kas nors ta sistema naudosis dar ir trečią kartą. Gal buvo tokia viltis – dabar tos vilties nėra, sistema turime naudotis“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras.

A.Veryga sakė esąs informuotas, jog vienas iš vaistinių tinklų naudoja vaistų suderinamumo posistemę, kuri naudoja daug e.sveikatos resursų.

„Problemos yra sprendžiamos“, – patikino jis.

Ministrasdėkojo medikams, kurie atsiliepė į ministerijos raginimus naudotis e.sveikatos sistema – jo teigimu, šiuo metu per dieną jau išrašoma apie 20 tūkst. receptų - arba apie 40 proc. visų kompensuojamų vaistų receptų skaičiaus.

Numatyta, jog nuo kovo 1-osios visos vaistinės ir gydymo įstaigos turės naudotis e.sveikata. A. Veryga teigia, jog jau šiuo metu sistemos techniniai pajėgumai yra plečiami ir antplūdžiui ruošiamas.

„Tai, kad jie turės pradėti naudotis, dar nereiškia, kad visi procesai turės vykti elektroninėje erdvėje. Tiesiog pradės naudotis“, – aiškino jis.

E.sveikatos projektas įgyvendinamas nuo 2005 metų, investicijos į jį siekia 40 mln. eurų. Sistema turėjo būti naudojama pacientų duomenims skaitmenizuoti: ligos istorijos įrašams, receptams, pacientui skirtam gydymui, atliktų tyrimų rezultatams ir kt., planuota galimybė keistis šiais duomenimis tarp gydymo ir kitų susijusių įstaigų.

Projektas planuotas įgyvendinti trimis etapais, tačiau pirmieji du bandymai sveikatos  apsaugos paslaugas perkelti į elektroninę erdvę, nors panaudota 10 mln. eurų, nebuvo įgyvendinti, todėl 2011 metais nuspręsta kurti naują e.sveikatos sistemą.

Trečiuoju etapu 2015 metų pabaigoje investavus per 30 mln. eurų sukurta Lietuvos e. sveikatos sistema. Šiuo metu vykdomas ketvirtasis e.sveikata  įgyvendinimo etapą, jam, planuojama, reikės per 28 mln. eurų.

Sveikatos apsaugos ministerija žada, jog nuo kitų metų kovo pacientai gali tikėtis e.sveikatos sistemoje matyti savo ambulatorinio lankymosi prašymus, gauti elektroninius receptus, įvairias elektronines pažymas, t.y. ginklo, vairuotojo, moksleivio sveikatos - nuo šių metų metu tik elektroninu būdu išduodami vaiko gimimo ir mirties liudijimai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

DAR B A L S U O K I T UŽ T O K I U S D E G R A D U S

DAR  B A L S U O K I T    UŽ  T O K I U S    D E G R A D U S portretas
kad jį kur ššššš sutrauktų tokį išverskūrį

kodel

kodel portretas
tai jis ministras ar ieskantis kas atsakys uz klaidas ir nieko doro nedirbantis tik darantis nesamones

gailestis

gailestis portretas
tai verygos viena is darbo pasekmiu
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių