Veržia diržą alkoholio prekybai

Ministrų kabinetas iš esmės pritarė siūlymams dar labiau sugriežtinti alkoholio prekybos laiką ir uždrausti jo reklamą. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vyriausybei pavyko pasiekti kompromisą, o prekybininkai tikina, jog trūksta pagrindimo.

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė Seime svarstomiems naujiems apribojimams, pavyzdžiui, sugriežtinti prekybą alkoholiu sekmadieniais – juo leisti prekiauti tik nuo 10 iki 15 valandos, o darbo dienomis ir šeštadieniais - nuo 10 iki 20 valandos. Dabar parduotuvėse alkoholio galima įsigyti nuo 8 iki 22 valandos visą savaitę.

„Ta išvada tikrai yra subalansuota. Pasiektas maksimalus kompromisas tarp prieinamumo ribojimo ir alkoholizmo pasekmių mažinimo, ir verslo bei ekonomikos nežlugdymo. Tas balansas turi būti. Buvo keletas pastabų. Manau, kad iki kito posėdžio pavyks viską suderinti, o jei nepavyks, tai galutinis žodis bus sveikatos apsaugos ministro ir duosime išvadą Seimui“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Anot jo, apribojus alkoholio prekybos laiką ir uždraudus reklamą, turėtų sumažėti ir alkoholio vartojimas.

„Žinoma, trumpuoju laikotarpiu, tai yra natūralu, jei mes kalbame apie prieinamumo mažinimą - bus vartojimo mažėjimas, bet ilgalaikiu laikotarpiu, kalbant apie pasekmes sveikatai ir socialiniam stabilumui, tai tikrai turi būti pliusas“, - teigė S.Skvernelis.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas teigė, kad kai kuriems pasiūlymas trūksta pagrindimo.

„Mes įvertinome ministerijos paruoštą projektą. Su daug kuo sutinkame ir pritariame, bet su tam tikromis išlygomis. Vakarinio laiko ribojimas dvejomis valandomis mums atrodo nepagrįstas, nes jis apsunkins mažesnių parduotuvių lankytojams apsipirkimo patogumą. Tos parduotuvės prisitaikys ir tiesiog sutrumpins savo darbo laiką. Manome, kad kriterijai turėtų būti aiškesni“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams kalbėjo L.Vilimas.

Jo teigimu, ribojimai paskatins lietuvius alkoholį pirkti Lenkijoje arba Latvijoje.

„Manome, kad bus labai ženkli įtaka rinkai, bet ne vartojimui, o pirkimui, nes vartojimo įpročiams pasikeisti reikia labai daug laiko. Matome ir stebime grėsmingą situaciją su apsipirkimais Lenkijoje, o dėl alkoholio - ir Latvijoje, kur akcizais mažesni“, - sakė L.Vilimas.

Vyriausybė pritarė idėjai nuo 2018 metų sausio visiškai drausti alkoholio reklamą, iki tol verslas galėtų tam tinkamai pasirengti. Tačiau Vyriausybė siūlo Seimui kol kas nenustatyti specialių reikalavimų alkoholio parduotuvėms, nes dar planuojama įvertinti specializuotų parduotuvių galimybę.

Seimui yra pateikti du įstatymų paketai – jie numato steigti specializuotas alkoholio parduotuves, vėlinti amžių, nuo kurio galima pradėti vartoti svaigalus, ir ankstinti laiką, kada draudžiama parduoti alkoholį. Savivaldybių taryboms būtų suteikta teisė nustatyti vietas ar teritorijas, kur būtų draudžiama prekiauti alkoholiu. Projektuose numatytas ir alkoholio reklamos draudimas.


Šiame straipsnyje: alkoholisprekyba alkoholiu

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Nusipirkau 60 vietu autobusa su krovinine priekaba.Nuo 1 geguzes organizuoju kelionnes i SUVALKUS 5e dusiai ,aprupinsiu ir dezem snapsui.Iki liepos visi bilietai jau ispirkti

Ha ha ha

Ha ha ha portretas
kažin jeigu nepijokė nueitų pas psichiatrą,ką jai pasakytų? Dėl to,kad prieštarauja prieš alkoholio apribojimą. Nu manau, pagal tamstą ko gero suabejotų ar viskas gerai,pateikus tokį klausimą, kad skatina mažiau piktnaudžiaut alkoholiu ? Tikrai ne visi namie sakytų. Vat tamstai tai ne prošal pas jį apsilankyt ir pasiūstų pasikonsultuot su psichikos sveikatos specialistais dėl priklausomybių. Ir dar! Nuo kada rašosi PAGELBA? Marš į pradžiamokslį su savo rašliava ir pamąstymais!!!

geriantis

geriantis portretas
durniu laive gali plaukti tik jie gal kitu problemu maza net va nepijokei reikia psichiatro pagelbos
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių