Vežėjai: vilkikų eilės Ukrainos pasienyje jau siekia 40 kilometrų

  • Teksto dydis:

Lietuvos bei dar septynių Europos Sąjungos (ES) vežėjus vienijančios asociacijos ragina spręsti problemą dėl Ukrainos ir ES šalių pasienyje kai kur 40 kilometrų siekiančių vilkikų eilių, pranešė Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“.

„Linava“ kartu su Tarptautine kelių transporto sąjunga (IRU) bei jos narėmis kreipėsi į Europos Komisiją (EK) ir siūlo įvesti prioritetines sienos kirtimo linijas, skirtas TIR transporto judėjimui ir kurios per 24 valandas sieną su Ukraina galinčių kirsti vilkikų skaičių padidintų net 2–3 kartus.

Asociacijos skaičiuoja, kad šiuo metu viename iš Rumunijos ir Ukrainos pasienio punktų Ukrainos pusėje yra susidariusi daugiau nei 40 kilometrų ilgio eilė, Ukrainos–Vengrijos pasienyje – daugiau nei 25 kilometrai, o Ukrainos–Slovakijos pasienyje – maždaug 15 kilometrų.

Vežėjų atstovai paragino EK kuo greičiau įgyvendinti koordinuotas priemones tarp ES valstybių narių ir Ukrainos, kurios leistų užtikrinti sklandesnį krovinių gabenimą į Ukrainą ir iš jos.

Anot „Linavos“ generalinio sekretoriaus Zenono Buivydo, dar nuo karo Ukrainoje pradžios transporto ir logistikos organizacijų atstovai ėmėsi konkrečių veiksmų, kad užtikrintų nepertraukiamą svarbiausių prekių judėjimą per sienas.

Visgi šiuo metu veiksmai nebėra tokie produktyvūs, nes vieno vairuotojo laukimas Ukrainos pasienyje užtrunka net kelias paras, o tai, anot jo, sukelia nemažai iššūkių tiek vežėjams, tiek tolimųjų reisų vilkikų vairuotojams.

„Dabartinės eilės prie Ukrainos ir jos kaimyninių šalių sienų ne tik neleidžia laiku ir operatyviai pristatyti būtiniausių prekių į Ukrainą ar iš jos išvykti, bet ir sukelia nemažai problemų mūsų vežėjams, o ypač – vilkikų vairuotojams. Vairuotojai, neturėdami būtiniausių patogumų, pasienyje su Ukraina turi praleisti net po keletą dienų ir tai, be jokios abejonės, juos labai išsekina“, – teigė Z. Buivydas.

Kreipimąsi į EK ir jos pirmininkę pasirašė IRU prezidentas Radu Dinescu bei generalinis sekretorius Umberto de Pretto, taip pat asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Zenonas Buivydas bei Moldovos, Ukrainos, Serbijos, Slovakijos, Latvijos, Vengrijos, Turkijos, Rumunijos, Lenkijos šalių vežėjų atstovai.


Šiame straipsnyje: vežėjaiUkrainos pasieniseilėskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių