Naujos skalūnų dujų žvalgybos konkurso sąlygos – kitą savaitę

  • Teksto dydis:

Speciali komisija kol kas nepatvirtino naujo skalūnų žvalgybos ir gavybos konkurso sąlygų. Anot aplinkos viceministrės Daivos Matonienės, angliavandenilių išteklių naudojimo konkurso komisija galutinai parengtą sąlygų paketą turėtų patvirtinti kitą savaitę. 

„Dabar atskleisti konkurso sąlygas būtų ankstoka, bet iš esmės daug esminių pakeitimų nėra padaryta. Dar kartą atsižvelgta, kad būtų galimybė pritraukti kuo daugiau investuotojų, nes mūsų noras ne tik konkursą paskelbti, bet ir turėti rezultatą“, - žurnalistams po komisijos posėdžio pirmadienį tvirtino D.Matonienė.

Anot jos, pavasarį visa konkurso teisinė aplinka, įskaitant sąlygas ir nuostatus, bus sutvarkyta.

„Reikia dar kartą gerai apgalvoti geopolitinę situaciją, nes šiandien mes matome, kokios yra naftos kainos - jos pasiekusios ypatingas žemumas. Tai reikia įvertinti visus tuos kontekstus ir pasirinkti patį strategiškai geriausią laiką“, - kalbėjo viceministrė.

Lietuvos geologijos tarnybos vadovas Jonas Satkūnas po komisijos posėdžio sakė, kad Tauragės-Šilutės plotas yra naftingas.

„Geologinės prielaidos rodo, jog ten galima surasti nemažus naftos išteklius. Iki šiol to nesisekė daryti, nes ten yra labai sudėtingos geologinės sąlygos. (...) Racionalu būtų investuotojams ieškoti, tirti tradicinę naftą. Bandyti ją išgauti ir surasti. Paskui tuos pačius gręžinius panaudoti sėkmingai gręžiant atšakas į skalūninius sluoksnius iš tų pačių gręžinių, taip sutaupant investicijas“, - teigė J.Satkūnas.

Anksčiau jis yra minėjęs, kad skalūnais Lietuvoje domisi Kinijos naftos ir chemijos korporacija „Sinopec“, kurios atstovai šalyje lankėsi pernai vasarą, tačiau dabar J.Satkūnas tvirtino, kad tikras investuotojų susidomėjimas matysis, paskelbus konkursą.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusių metų gruodį sakė tikįs, jog konkurse bus norinčių dalyvauti, nes kai kurios JAV bendrovės jau esą išreiškė susidomėjimą.

2012 metais skelbtame tarptautinime skalūnų dujų bei naftos paieškos ir gavybos Šilutės-Tauragės plote konkurse dalyvavo vienintelė pretendentė - JAV energetikos milžinė bendrovė „Chevron“, tačiau po metų ji pasitraukė dėl reikšmingų pokyčių Lietuvos mokesčių, teisinėje ir reguliavimo aplinkoje, o pernai liepą uždarė savo biurą Vilniuje bei pardavė turėtas 50 proc. naftos bendrovės „LL investicijos“ akcijas.

„Chevron“ atstovas Cameronas van Astas (Kameronas Van Astas) tada BNS sakė, jog bendrovė iš Lietuvos pasitraukė, nes nebematė galimybių konkuruoti.

Skalūnų žvalgybai Lietuvoje itin priešinosi Tauragės rajono Žygaičių bendruomenė, kuri baiminosi, kad tam naudojami metodai kenks aplinkai. Stabdyti pirmąjį skalūnų  konkursą siūlė kai kurie politikai, kurių iniciatyva buvo priimtos jų gavybą griežtinančios įstatymų pataisos.

Nepatvirtintais duomenimis, išgaunamų skalūnų dujų ištekliai Lietuvoje gali siekti maždaug 100-120 mlrd. kubų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Ką reiškia " politinis sutarimas" ? O gal turėtų būti Tautos nutarimas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių