Vilniaus ir Kauno šilumos ūkio projektais susidomėjo 18 pareiškėjų iš 8 valstybių

  • Teksto dydis:

Valstybės valdoma energetikos įmonių grupė „Lietuvos energija“, rengianti partnerių, suinteresuotų kartu plėtoti naujų kogeneracinių elektrinių projektus Vilniuje ir Kaune, atranką, gavo 18 paraiškų iš 8 valstybėse įsikūrusių juridinių subjektų, ir artimiausiu metu įvertins, ar visos paraiškos atitinka išankstinės atrankos kvalifikacinius kriterijus.

Pirmajame konkurso etape paraiškas iki spalio 19 d. galėjo teikti visi juridiniai asmenys, atitinkantys viešai paskelbtus išankstinės atrankos kvalifikacinius kriterijus. Artimiausiu metu bus įvertinti pateikti patikimumą (reputaciją, atitikimą įstatymams), finansinį pajėgumą įrodantys ir kiti dokumentai.

„Paraiškų teikimo laikotarpis buvo intensyvus – potencialiems partneriams buvo teikiami atsakymai į visus kilusius klausimus. Partnerių atrankoje siekiame atrinkti tik tuos potencialius partnerius, kuriems būtų suteikta galimybė investuoti į numatomas steigti Elektrinių projektų bendroves ir valdyti iki 49 procentų Elektrinių bendrovių kapitalo.Tuo tarpu rangos paslaugas siūlančios bendrovės, galėtų prisijungti vėliau vykdant elektrinių statybai reikalingus pirkimus“, – teigia „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius dr. Dalius Misiūnas.

Tarp paraiškas pateikusių potencialių partnerių yra bendrovių, kurių patirtis plėtojant analogiškus projektus pasaulyje neabejotinai leistų užtikrinti sėkmingą projektų įgyvendinimą.

Antrajame konkurso etape kriterijus atitikusiems konkurso dalyviams bus pateikta „Lietuvos energijos“ siūloma projektų teisinė ir ekonominė struktūra, verslo vertinimo prielaidos ir kita reikšminga informacija, reikalinga konkurso pasiūlymams rengti. Kitame etape bus vykdomas dialogas, sudarant galimybę potencialiems partneriams komentuoti ir teikti pasiūlymus konkurso sąlygoms, parengtoms prielaidoms ir kt. dokumentams. Pateikus konkurso pasiūlymus ir juos įvertinus, su geriausiai projekto tikslus atitinkančius pasiūlymus pateikusiais partneriais bus vykdomos konsultacijos ir galiausiai pasirašomos bendradarbiavimo sutartys. Planuojama geriausiai projekto tikslus atitinkančius pasiūlymus pateikusius partnerius atsirinkti iki šių metų pabaigos.

Vilniuje ir Kaune planuojama įrengti modernias atliekomis ir biokuru kūrenamas elektrines, kurios gamindamos šilumą ir elektrą užtikrins apie 30 proc. mažesnes šilumos gamybos kainas šių miestų vartotojams, lyginant su 2013 m., pagamins apie 60 proc. šių miestų šilumos poreikio ir Lietuvai užtikrins apie dešimtadalį reikalingos elektros energijos per metus (1,1 TWh).

Vyriausybė naujų jėgainių projektus yra pripažinusi valstybei svarbiais ekonominiais projektais. Projektų įgyvenimas prisidės prie Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos ir Nacionalinės šilumos ūkio plėtros programos tikslų bei uždavinių įgyvendinimo – šilumos ir elektros energijos gamybai naudojamos gamtinės dujos bus pakeistos į vietinius ir atsinaujinančius energijos išteklius, tokiu būdu didinant Lietuvos energetinę nepriklausomybę nuo iškastinio kuro, t.y. gamtinių dujų importo.

Nacionalinėje šilumos ūkio plėtros programoje numatyta, kad preliminari investicijų į projektus suma galėtų siekti apie 138,4 mln. eurų Kaune ir apie 328,4 mln. eurų Vilniuje. Tiek techniniai elektrinių parametrai, tiek ir investicijų dydis gali kisti, kuomet kartu su partneriais bus galutinai pasirinkti optimalūs sprendimai. Potencialių partnerių kapitalo dalis būsimose specialiosios paskirties bendrovėse gali sudaryti iki 49 proc.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių