Vis daugiau lietuvių neskuba pirkti nuosavo būsto

Savo ruožtu S. Vagonis teigia, kad, lyginant Lietuvą su kitomis Vakarų valstybėmis, čia turėti nuosavą turtą yra palankiau.

„Lietuvoje nuosavam būstui yra palanki mokestinė aplinka: apmokestinti tik labai prabangūs būstai, tačiau ekonominės ir vidutinės klasės būstas nėra apmokestintas nekilnojamojo turto mokesčiu. Mokesčiai daugumoje Vakarų valstybių yra ganėtinai dideli ir yra viena priežasčių, kodėl žmonės nelabai nori nuosavybės“, – pažymi S.  Vagonis.

Nuoma Lietuvoje ir stabilumas – nesuderinami

Pašnekovai sutinka, kad būsto nuoma Lietuvoje, kitaip nei daugelyje kitų Vakarų valstybių, nesuteikia saugumo jausmo: nuomininkas dažnai gali likti be stogo virš galvos, nuomotojui staiga sugalvojus parduoti būstą.

„Teisinė bazė, nelabai apsauganti nuomininkus Lietuvoje, taip pat turi įtakos tam, kad žmonės siekia turėti nuosavą būstą. Lietuvoje tikėtina tai, kad po mėnesio nuomotojas gali paprašyti išeiti iš nuomojamo būsto.

Kiek tenka pastebėti, užsienyje tuo klausimu yra padaryta gerokai didesnė pažanga – nuomininkai gali pasirašyti ilgalaikes sutartis ir būti tikri, kad jų taip lengvai niekas iš nuomojamo būstų neišprašys. Jie turi daugiau teisių, įstatymų prasme yra labiau apsaugoti. Užsienyje nuomos rinka yra labiau pažengusi ir geriau reguliuojama“, – tikina A. Antanavičius.

S. Vagonis taip pat pastebi, kad daugumoje išsivysčiusių šalių teisinė bazė daug labiau nei Lietuvoje gina nuomininkus: „Nuomą su pastovumu Lietuvoje sieti yra daug sunkiau, nei kitose valstybėse, kur yra ir geresni įstatymai, ir nuomos santykiai tradiciškai labiau ilgalaikiai. Tai yra dar vienas motyvas, kodėl žmonės nuomojamame būste jaučiasi ne taip saugiai, kaip nuosavame.“


Šiame straipsnyje: būstasNTNT rinka

NAUJAUSI KOMENTARAI

abc

abc portretas
ar taip atpigo, kad nėra kur skubėt? :))

AAAA

AAAA portretas
Ar neskuba pirkti būsto, ar neįperka dėl krintančio pragyvenimo lygio?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių