Vis didėja nerimas dėl pensijų fondų

Lietuvos pensijų fondų valdytojai teigia, kad ir toliau labiau apsimoka investuoti į bendrovių akcijas, o kaip didžiausias grėsmes įvardija augančią infliaciją bei galimus centrinių bankų sprendimus dėl palūkanų normų didinimo.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacija (LIPFA) skaičiuoja, kad antros pakopos pensijų sistemoje dalyvauja daugiau kaip 80 proc., arba 1,37 mln., Lietuvos darbuotojų.

Palūkanos gali šoktelėti

„Infliacija ir su tuo susijęs griežtėjantis centrinių bankų tonas, pandemija yra neigiami veiksniai“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė „SEB investicijų valdymo“ atstovas Paulius Kabelis.

Anot jo, šiuo metu labiausiai laukiama JAV Federalinių rezervų sistemos (FRS) sprendimų, mat didžiausia pasaulio ekonomika sudaro daugiau nei pusę viso pasaulio akcijų indekso svorio.

„Lūkesčiai rodo, kad jau 2022 m. pabaigoje FRS palūkanų norma gali padidėti 2–3 kartus“, – kalbėjo P.Kabelis.

Koronaviruso pandemija, anot jo, jau laikoma ne tokia didele grėsme, nors sukrėtimų galima tikėtis.

„Į pandemiją rinkos jau reaguoja šalčiau, bet jas šios žinios vis dar erzina ir jaudina, tai matėme praėjusių metų pabaigoje, kai po pranešimų apie omikron atmainą rinkose kilo nedidelė sumaištis“, – aiškino P.Kabelis.

Vis dėlto, teigė „SEB investicijų valdymo“ atstovas, šie metai turėtų būti geri investuoti į bendrovių akcijas.

„Pasaulio ekonomika augs geru tempu, verslo nuotaikos, nepaisant pandemijos, infliacijos ir politinių neramumų, išlieka geros, teigiamai žiūrima į ateitį, tikimasi pelnų, o tai – gera žinia investuotojams“, – sakė P.Kabelis.

Patarimas nesiblaškyti

Anot INVL atstovo Vaidoto Rūko, į bendrovių akcijas šiuo metu investuojama apie 75 proc. Lietuvos pensijų fondų lėšų.

„Tai rizikingesnės investicijos, tačiau didesnis grąžos potencialas, vertinant ilguoju laikotarpiu, kaip kaupimas pensijų fonduose, jos gali nustelbti infliacijos problemas ir nuvertėjimą. Vyriausių žmonių sukauptas turtas nukreipiamas į obligacijas“, – sakė V.Rūkas.

Jis pataria pensijų fondo dalyviams nesiblaškyti ir likti savo amžiaus gyvenimo ciklo fonde.

„Tai optimalu viso kaupimo laikotarpiu“, – sakė V.Rūkas.

Geriausia investuoti

Bendrovės „Swedbank investicijų valdymas“ fondų valdytojas Vaidas Paukštys taip pat sutinka, kad artimiausiu metu geriausia investuoti į akcijas.

„Jos išlieka patrauklesnės nei obligacijos. Pernai, po stabtelėjimo dėl COVID-19 2020-aisiais, įmonių pelnai augo rekordišku tempu, žvelgiant į šiuos metus, galima tikėtis, kad ekonomika augs, pelningumas įvairiose rinkose ir toliau didės 7–8 proc., o tai bus paskata ir akcijoms brangti. Obligacijų pajamingumo pokytis šių metų pabaigai prognozuojamas tikrai nedidelis, tik 0,15 proc., įvertinus ir palūkanų pokyčių prognozę rinka tikisi nedidelės neigiamos grąžos“, – aiškino V.Paukštys.

Skaičiai

– Pensijų fondus Lietuvoje valdo penkios bendrovės: „Aviva Lietuva“, „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“ ir „Swedbank investicijų valdymas“.

– Preliminariais LIPFA duomenimis, dviejų pakopų pensijų fondų valdomo turto bendra vertė praėjusių metų gruodžio 31 d. buvo 6,109 mlrd. eurų. Antros pakopos fondų turto vidutinė svertinė grąža pernai buvo didžiausia per visą veiklos istoriją ir siekė 21,07 proc., o jų vertė padidėjo iki 5,9 mlrd. eurų.


Šiame straipsnyje: pensijospensijų fondainėrimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Nesuprantu,kur čia padidėjo svertinė grąža,jei Swetbankas per vienus metus prarijo mano sukauptų 400€
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių