Visuotinis turto deklaravimas Lietuvoje – tik bereikalinga našta?

  • Teksto dydis:

Seimui liko vienas balsavimas sprendžiant, ar įvesti visuotinį turto deklaravimą, ar tiesiog praplėsti ratą žmonių, kurie privalėtų deklaruoti turtą. Šiuo metu Seimas laukia vyriausybės išvados. Pasak kai kurių mokesčių ekspertų ir finansų ministro, tokia idėja yra labai brangi ir būtų tiesiog našta kiekvienam šalies gyventojui.

Buvęs ilgametis Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas, mokesčių konsultantas Modestas Kaseliauskas atkreipia dėmesį, kad politinės iniciatyvos dėl visuotinio pajamų deklaravimo kildavo kas du–tris metus, tačiau jos, anot specialisto, turi populistinį ir ne itin realų tikslą „vienu sprendimu paimti ir sutvarkyti visus šešėlio, mokesčių nemokėjimo ir kitus klausimus“.

M. Kaseliausko nuomone, galėtų pakakti ir dabar mokesčių inspekcijos turimų duomenų.

„Galiu pasakyti, kad <...> iniciatyva yra labai brangi, nenaudinga ir šioje situacijoje neturi jokios perspektyvos, nes mokesčių inspekcija ir taip surenka daug duomenų iš įvairiausių šaltinių apie mokesčių mokėtojus“, – sako specialistas.

M. Kaseliausko teigimu, nauji teisės aktai leidžia mokesčių inspekcijai gauti didelį kiekį informacijos iš bankų, registrų duomenų, notarų, taip pat veikia išmanioji mokesčių administravimo sistema.

„Mokesčių inspekcija netgi gaus informaciją apie fizinių asmenų išlaidas, padarytas prekybos centruose, kur bus atsiskaitoma kortelėmis“, – sako specialistas.

Panašią nuomonę apie visuotinį deklaravimą išsakė ir finansų ministras Viliaus Šapoka, kurio teigimu, papildomo visuotinio deklaravimo naštos atsiradimas labai brangintų administravimą, anot jo, tai tiesiog būtų našta kiekvienam žmogui.

Daugiau apie tai – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

h20

h20 portretas
Isivaizduokit bobutes ir diedukus ir siaip paprastus zmones kuriems reikes savo butuka ar kaimo numeli ivertinti ir uzpildyti visas anketas... automatiskai prisikurs firmu firmeliu kurios tai padaryti jiems pades... aisku NE uz ACIU... taip atseit kuriamos darbo vietos... o naudos tai nulis... juk valdzia ir taip turi informacija apie visa registruotina turta... o ka pradesim savo senas lovas ir televizorius deklaruot...

Blin

Blin portretas
Čia jau nebe deklaravimas, o patyčios! Informacija apie nekilnojamą turtą yra registruose bei rejestruose, apie automobilius regitroje, apie pajamas sodroje ir kitur, ir visa ta informacija valdžios smalsučiams puikiausiai prieinama jau dabar. Nebent siekiama pasiplėšti baudų iš suklydusių pildant painias deklaracijas, kitokio logiško paaiškinimo nematyt.

Vacius

Vacius portretas
Ar, neturite rimtesniu problemu?ka? gali dekiaruoti šių laiku pensininkai... Kontroliuokite kurie gauna dideles pajamas ir nemoka mokesciu...ir atitinkamai isjieskokite....pagal įstatymus..., kad neisvengtu nebaudziamumo. Turetu asmenine atsakomybe...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių