VMI skelbimų portaluose gaudys mokesčių nemokančius butų nuomotojus

  • Teksto dydis:

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kuria metodiką, kaip skelbimų portaluose nustatyti gyventojus, kurie gauna pajamų iš nekilnojamojo turto (NT) nuomos, tačiau jų nedeklaruoja ir nesumoka gyventojų pajamų mokesčio, tačiau, kaip rašo „Verslo žinios“, NT rinkos dalyviai abejoja, kad tokia priemonė išgydys nuo šešėlio.

VMI išnagrinėjo tinklalapyje skelbiu.lt pateiktus būsto skelbimus, susiejo šią informaciją su skelbimuose nurodytais telefonų numeriais ir pateiktomis gyventojų pajamų mokesčio deklaracijomis. Paaiškėjo, kad apie 4 tūkst. skelbimus įkėlusių mokesčių mokėtojų nedeklaravo NT nuomos pajamų ir nesumokėjo apie 1 mln. eurų mokesčių. Inspekcija skaičiuoja, kad, įvertinus visus šiame tinklalapyje pateiktus būsto nuomos pasiūlymus, galima daryti prielaidą, kad nuo šiame tinklalapyje skelbiamo būsto nesumokėta apie 17 mln. eurų mokesčių nuo nuomos pajamų.

„Žinoma, kategoriškai nuspręsti, kas moka mokesčius, o kas - ne, vien išanalizavus portalus nevertėtų, tačiau tai gali padėti našiau spręsti šiuos klausimus mokesčių administratoriui. Vis dėlto efektyviausia priemonė kovojant su mokesčių vengimu yra skaidrus surinktų lėšų - biudžeto panaudojimas. Tuomet kiekvienas mokesčių mokėtojas lengviau supras mokesčių mokėjimo prasmę. Tai būtų būdas siekiant naikinti visų mokesčių nemokėjimo priežastis. O kol kas kovojama su pasekmėmis“, - sako NT paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ generalinis direktorius Remigijus Pleteras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių