VMVT apie paukščių gripo atvejus šalyje: situacija rizikinga

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovė Vilija Grigaliūnienė, komentuodama šalyje patvirtintus paukščių gripo atvejus, teigia, kad situacija yra pakankamai rizikinga dėl kaimyninėse šalyse stebimo gausaus šio viruso išplitimo, gresiančio ir Lietuvai.

Ji taip pat pažymėjo, kad šalyje šiuo metu nustatyti trys paukščių gripo atvejai laukiniams paukščiams ir vienas – naminiams.

„Du paukščių gripo atvejai trims gulbėms buvo patvirtinti Klaipėdoje ir vienai gulbei – Raseiniuose. O paukščių gripo protrūkis naminių paukščių laikymo vietose buvo patvirtintas tik vienas, Kaune, Petrašiūnuose – Amaliuose. Tai yra kiek skirtingos situacijos, kadangi kai paukščių gripas yra nustatomas laukiniuose paukščiuose, taikomos priemonės nėra tokios griežtos, kaip paukščių gripą patvirtinus naminių paukščių veisimo vietose“, – Eltai teigė laikinai VMVT Skubios veiklos skyriaus patarėjos pareigas einanti V. Grigaliūnienė.

Kalbėdama apie paukščių gripo atvejį naminių paukščių laikymo vietoje Petrašiūnuose, V. Grigaliūnienė pažymėjo, kad vienas iš veiksnių, lėmusių tai, kad užkratas pateko į ūkį, galėjo būti vieta – ji itin arti Kauno marių.

„Kalbant apie naminių paukščių laikymo vietą Kaune, kadangi Petrašiūnai yra labai arti Kauno marių, yra tikėtina, kad laukiniai vandens paukščiai atskrisdavo prie ūkinių pastatų, nes šalia jų yra iškasti tvenkiniai. Kadangi laikytojas laikė mišrų paukščių pulką, yra tikimybė, kad jo vandens paukščiai turėjo kontaktą su laukiniais vandens paukščiais“, – sakė ji.

Anot V. Grigaliūnienės, vienas iš faktorių, kaip paukščių gripo virusas patenka į naminių paukščių laikymo vietas, yra naminių paukščių kontaktas su laukiniais vandens paukščiais.

Laukiniai vandens paukščiai yra šito viruso rezervuarai, jie šį virusą perneša iš pietinių Europos šalių į šiaurines.

„Laukiniai vandens paukščiai yra šito viruso rezervuarai, jie šį virusą perneša iš pietinių Europos šalių į šiaurines. Migracijos keliai eina ir per Lietuvą, taip pat turime laukinių vandens paukščių, kurie žiemos metu tiesiog neišskrenda arba perskrenda į šiaurines šalis, o kai kurie atskrenda į Lietuvos teritoriją. Taip šitas virusas yra pernešamas į kitas šalis, taip pat ir pas mus“, – sakė ji.

V. Grigaliūnienė pabrėžė, kad situacija yra rizikinga, kadangi paukščių gripo virusas šiuo metu fiksuojamas daugelyje Europos valstybių.

„Situacija pakankamai rizikinga, kadangi šis paukščių gripo virusas siaučia daugelyje Europos šalių. Šiuo metu ypatingai greitai jis plinta Prancūzijoje. Jis jau sunkiai valdomas ir mūsų kaimynėje Lenkijoje, nes labai daug atvejų randama ne tik laukiniuose paukščiuose, bet ypač daug ir naminių paukščių laikymo vietose. Yra tikimybė, kad taip tas virusas pateko ir pas mus į šalį, kadangi esame kaimyninės šalys“, – tikino ji.

Kaip teigia VMVT atstovė, nors anksčiau paukščių gripo rizika išaugdavo paukščių migracijos periodu, per pastaruosius keletą metų šis periodas tapo itin neapibrėžtas.

„Ypatingai reikia atkreipti dėmesį laukinių paukščių migracijos periodu. Bet kelinti metai iš eilės migracijos periodas yra labai neapibrėžtas. Jau pernai pastebėjome, kad Lenkijoje gruodžio mėnesį buvo patvirtintas paukščių gripas. Migracijos periodas jau nebetenka prasmės“, – Eltai sakė ji.

V. Grigaliūnienė taip pat teigė, kad šiuo metu naminių paukščių laikytojams privaloma griežtai vadovautis VMVT nurodymais.

„Dabar išleistas VMVT direktoriaus nurodymas, kad naminius paukščius reikia laikyti uždarytus. Juos galima išleisti tik į aptvertas teritorijas. Reikia pasirūpinti, kad naminiai paukščiai nepatektų prie atvirų vandens telkinių, kad nebūtų jokio kontakto su laukiniais vandens paukščiais. O, žinoma, komercinėms paukščių laikymo vietoms yra taikomos ypatingai griežtos biologinio saugumo priemonės“, – teigė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NE zudyt nereikia

NE zudyt  nereikia portretas
Saudyt pauksciu nereikia. Butina testuot del covid-19 ir nedelsiant skiepyti viska kas gyva

Anonimas

Anonimas portretas
Kada liepsit iššaudyti visus paukščius ? Matau, einama prie to ..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių