VMVT vadovas – apie papildomus tyrimus importuojant kiaules į Lenkiją

Tyrimai, kuriuos turės atlikti augintojai, vežantys kiaules į Lenkiją, neturėtų būti siejami su afrikiniu kiaulių maru (AKM) ar jo kontrole, Eltai sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Darius Remeika.

Penktadienį Lietuvos ir Lenkijos žemės ūkio ministrai sutarė, kad gyvų kiaulių įvežimas į Lenkiją bus atnaujintas, tačiau kiaulių eksportuotojai turės iki išvežimo likus 15 dienų atlikti tyrimus, taip pat juos pakartoti išvežimo į Lenkiją dieną.

„Viskas yra pagal ES reglamentą. Yra kelios sąlygos, kur galima daryti patikras arba tyrimus. Anksčiau darydavome patikras, dabar sako (atlikti. - ELTA) laboratorinius tyrimus. Čia toks daugiau techninis darbas, bus šiek tiek daugiau papildomos informacijos. Iš tikrųjų tai neturi būti siejama su liga, ligos kontrole. Šiuo metu yra stabili situacija, nenustatomi protrūkiai nuo spalio pradžios tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje, nes yra šaltasis laikotarpis“, - komentavo D. Remeika.

Jo teigimu, draudimas buvo taikomas tik gyvų kiaulių įvežimui į Lenkiją, o kiaulieną ir toliau buvo galima vežti.

Anot VMVT vadovo, nė karto nebuvo nustatyta, kad virusas būtų buvęs perneštas esant legaliai prekybai.

„Nebuvo nė vieno atvejo, kad pervežant legaliai būtų perneštas virusas. (...) Čia buvo ekonominis dalykas. Tikimės per šias dienas iš Lenkijos žemės ūkio ministerijos gauti informaciją raštu, kad galime vežti. Iš tikrųjų mes tas siuntas ruošiame ir jos turėtų artimiausiu metu važiuoti“, - sakė VMVT vadovas.

Pasak jo, po pusės metų turbūt vėl bus susitinkama su Lenkijos ministerijos atstovais, o susitarimas bus peržiūrimas.

„Praeis šitas laikas iki gegužės mėnesio, kaip buvome susitarę, Lenkijos pusė pažiūrės tuos skaičius, ir turbūt susitiksime ir padiskutuosime. Bet tikimės, kad viskas bus gerai ir ta prekyba vyks kaip sutarta“, - komentavo D. Remeika.

ELTA primena, kad gruodžio viduryje Lenkijos žemės ūkio ir kaimo reikalų ministras pasirašė įsaką, kuriuo bus ribojamas kiaulių įvežimas iš tų sričių, kurios laikomos raudonąja AKM zona, tarp jų ir Lietuvos.

Tačiau penktadienį susitikę Lietuvos ir Lenkijos žemės ūkio ministrai sutarė, kad jau šią savaitę prekyba gyvomis kiaulėmis tarp šalių bus atnaujinta. Šią savaitę Lenkijos ministras turi pasirašyti reikiamus dokumentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių