Vokietijos investicijos Lietuvoje skatina konkurenciją

  • Teksto dydis:

Vokietijos investicijos Lietuvoje auga, tačiau dar yra kur pasitempti, teigia Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų (AHK) Lietuvos biuro vadovė Audronė Gurinskienė. Tarp pavyzdinių investicijų minimos kompanijos „Lidl“ ir „Danpower“, lėmusios aktyvesnę konkurenciją prekybos ir šilumos sektoriuose.

Skaidresni viešieji pirkimai, atsižvelgimas į verslo poreikius, pasak A. Gurinskienės, sudarytų palankesnes sąlygas esamiems ir naujiems investuotojams.

Penktadienį Lietuvoje su oficialiu vizitu lankosi Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Susitikimų su šalies vadovais metu itin didelis dėmesys skiriamas Lietuvos ir Vokietijos ekonominiams ryšiams plėtoti ir iššūkiams aptarti.

A. Gurinskienė sako, kad vis didėjančios Vokietijos investicijos Lietuvoje ženkliai prisideda prie mūsų šalies ūkio stiprėjimo, bet potencialas – dar neišsemtas. Pasak jos, 2017 metus Lietuvoje galima vadinti Vokietijos investuotojų šuoliu.

„Atėjo tokios svarbios kompanijos kaip „Hella“, „Continental“ ir kitos, mažesnės, investuotojos domisi investicine aplinka Lietuvoje. Lietuva yra patraukli Vokietijos investuotojams. Tai lemia gera infrastruktūra, konkurencingi atlyginimai, vokiečiams labai artimas mūsų darbuotojų mentalitetas, išvystytas kelių tinklas, jūrų uostas, greitas internetas, elektroninių paslaugų išvystymas viešajame sektoriuje“, - Eltai sakė A. Gurinskienė.

Lietuva yra patraukli Vokietijos investuotojams. Tai lemia gera infrastruktūra, konkurencingi atlyginimai, vokiečiams labai artimas mūsų darbuotojų mentalitetas, išvystytas kelių tinklas, jūrų uostas, greitas internetas.

Pasak jos, ankstesnis „Lidl“ atėjimas į Lietuvą prisidėjo prie aktyvesnės konkurencijos ir kainų mažėjimo prekybos sektoriuje. O šilumos rinkoje tą patį galima pasakyti apie beveik 100 mln. eurų siekiančias „Danpower“ investicijas.

Praėjusiais metais AHK atlikta investuotojų apklausa parodė, kad pagal investicijų patrauklumą Lietuva yra 7-oje vietoje tarp 20 Vidurio ir Rytų Europos šalių. Tačiau, pasak A. Gurinskienės, Lietuvai dar yra kur pasitempti.

„Amžinos bėdos su viešųjų pirkimų skaidrumu, didelis darbo jėgos apmokestinimas ir auganti jos paklausa, švietimo sistemos pertvarka atsižvelgiant į verslo poreikius - šių sferų tobulinimas sudarytų palankesnes sąlygas plėstis jau atėjusiems investuotojams bei, pasinaudojant jų pavyzdžiu, pritraukti naujų“, - sako A. Gurinskienė.

Vokietijos „Danpower“ dėl investicinių sąlygų pastaraisiais metais taip pat ne kartą kreipėsi į Lietuvos valdžios institucijas. Bendrovė teigė, kad jos investicijoms Lietuvoje yra kuriamos dirbtinės kliūtys, o konkurencinės sąlygos šalies šilumos rinkoje nėra vienodos visiems dalyviams. Šių metų gegužę „Danpower“ ir Energetikos ministerija sudarė taikos sutartį dėl valstybės įsipareigojimų vykdymo, kuri dar laukia galutinio teismo patvirtinimo.

Su kliūtimis teko susidurti ir prekybos tinklui „Lidl“. Į Lietuvą atėjusi bendrovė teisėtai Vilniuje įsigijo sklypą ir nebenaudojamą Kelių policijos pastatą, kurį ketino nugriauti, o jo vietoje statyti centrinę būstinę. Tačiau pradėjus projektavimo darbus paaiškėjo, kad apgriuvęs policijos pastatas galimai yra vertingas architektūros statinys, kilo ginčų su savivaldybe dėl jo griovimo.

Vokietija užima trečią vietą pagal tiesiogines užsienio investicijas Lietuvoje, taip pat yra svarbiausia rinka lietuviškų produktų eksportui. Iš viso Vokietija Lietuvoje yra investavusi 1,14 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
CHA - paprasčiausiai iš Lietuvos vokiečiams paprasčiau 'sankcijas' Rusijai apeit.

DĖL SNORO AFEROS

DĖL SNORO AFEROS portretas
D.GRYBĘ - MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių