Vyriausybė prašo Seimo leidimo skolintis, kad gynybos finansavimas pasiektų 2 proc.

Vyriausybė paprašė Seimo leidimo skolintis, kad galėtų padidinti krašto apsaugos finansavimą, siekiant NATO standarto gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Seimas antradienį po pateikimo pritarė įstatymo pataisai, kad Finansų ministerija galėtų skolintas lėšas naudoti su naryste NATO susijusiems įsipareigojimams finansuoti. Įstatymui priimti reikalingi dar du balsavimai.

Pernai planuojant 2018 metų biudžetą buvo teigiama, kad Lietuvos gynybos finansavimas šiemet pasieks 2,006 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau dėl spartesnio nei prognozuota šalies ekonomikos augimo, šis rodiklis gali būti kiek mažesnis.

„Reikia pasidžiaugti, kad ekonomika auga sparčiau nei tikėtasi“, – Seimo posėdyje sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

2 proc. BVP gynybai yra NATO dokumentuose užfiksuotas standartas, ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas griežtai kritikuoja šalis, kurios jo nepasiekia.

BNS skaičiavimais, jei ekonomikos augimo prognozės rudenį nebūtų keičiamos, papildomai krašto apsaugai šiemet reikėtų atseikėti apie 18 mln. eurų.

Pagal dabartinį projektą, šiemet krašto apsaugai Lietuva numato skirti 873 mln. eurų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Gynybos finansavimo didinti neteikia,nes pinigų išmetimas veltui.Nesuprantu, ką tie marazmiečiai daro seime?Manau juos reikia vežti į psichiatrijos ligoninę ir gydyti.Kitos išeities nėra.

...

... portretas
Kai dabar per visus kanalus rėkiama apie artėjančią naują finansinę krizę kažkam LABAI noris kad dar prieš ją Lietuva prasiskolintų... beje, JAV, ginklų prekeivių, naudai. O mes juk TIK 'runkeliai'... anot tų 'dievo išrinktųjų', čia tų 'aborigenų' ir taip per daug.

glušų valsybė

glušų     valsybė   portretas
ČIA JIE TAIP LYGYBĘ LYGINA KARININKAI TAIP NUBEDNĖJE IR ANTIEK NUSMUKĘ LABIAU UŽ BENAMIUS
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių