Vyriausybė pritarė Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo darbų programai

  • Teksto dydis:

Vyriausybė pritarė Ignalinos atominės elektrinės (AE) eksploatavimo nutraukimo 2019 m. darbų programai. Numatoma, kad Europos Komisija šiemet skirs 66,95 mln. eurų paramos lėšų.

Pristatydama praėjusių metų svarbiausius pasiekimus ir pagrindinius 2019 m. darbus, energetikos viceministrė Lina Sabaitienė pabrėžė pastaraisiais metais pasiektą reikšmingą pažangą. Sėkmingai ir anksčiau nei planuota užbaigtas panaudoto branduolinio kuro iškrovimas iš abiejų Ignalinos AE blokų.

2018 m. į saugyklą nugabenti 47 konteineriai su panaudotu branduoliniu kuru, kai buvo planuota 40. Šiuo metu laikinojoje panaudoto branduolinio kuro saugykloje jau stovi 88 tokie konteineriai, o per 2019 m. numatoma į šią saugyklą išvežti iš viso 40 konteinerių. 2022 m. galutinai pabaigus branduolinio kuro iškrovimo darbus, šioje saugykloje stovės 190 konteinerių su panaudotu branduoliniu kuru.

Viceministrė taip pat pažymėjo, kad iki 2018 m. pabaigos jau išmontuota per 30 proc. įrangos kiekio, o svarbiausias ateities darbas – dviejų galingiausių pasaulyje reaktorių išmontavimas. Tai unikalūs ir technologiškai ypač sudėtingi darbai, kuriems būtina tinkamai pasirengti.

Metinė darbų programa rengiama remiantis Valstybės įmonės Ignalinos atominės elektrinės galutiniu eksploatavimo nutraukimo planu ir konsultuojantis su paramos gavėju VĮ Ignalinos atomine elektrine, derinama su Finansų ministerija ir įgyvendinančiomis institucijomis (VšĮ Centrine projektų valdymo agentūra ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku) ir su Vyriausybės pritarimu teikiama tvirtinti Europos Komisijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių