Ž. Vaičiūnas: dujų tranzitas į Kaliningradą nenutrūksta

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigė, kad Lietuva iki 2025 metų turi dujų tranzito į Kaliningrado sritį sutartį su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ ir ji nėra pažeista, o pareiškimus dėl tranzito nutraukimo lėmė laikinas transportuojamų dujų sumažėjimas Kaliningradui bandant suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą.

„Kaliningradas eina tuo keliu, kuriuo Lietuva nuėjo jau prieš 4 metus – išbando tokį patį terminalą, koks yra Klaipėdoje. Iš esmės lygiai taip pat, kaip ir Lietuvai bandant suskystintų dujų terminalą buvo apribotas gamtinių dujų importas iš Rusijos. Technologiniu požiūriu tai yra būtina, kad tokio terminalo veikimas būtų išbandytas 100 proc. pajėgumu“, – BNS komentavo Ž. Vaičiūnas.

„Vertinant šiuos („Gazprom“ – BNS) pareiškimus, kalbama būtent apie momentinį tranzito sumažėjimą, ženklų sumažėjimą, bet jis vyko būtent terminalo bandymo tikslais“, – pridūrė ministras.

Jis patikino, kad šiuo metu nematyti jokių ilgalaikės tranzito sutarties pažeidimų.

„Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorius („Amber Grid“ – BNS) turi ilgalaikę tranzito sutartį į Kaliningradą, ji yra iki 2025 metų. Ta sutartis yra pagal formulę „transportuok arba mokėk“, kitaip tariant, iki 2025 metų, tie kiekiai, kurie yra sutarti, ar transportuojant ar net netransportuojant dujų, už tą kiekį turi būti sumokėta. Finansiniu požiūriu tiek Lietuva, tiek mūsų perdavimo sistemos operatorius iki 2025 metų yra saugūs, nes būtent tokia yra sutartis. (...) O šis momentinis sumažėjimas natūralus, techniškai reikalingas, trumpalaikiai kiekio sumažėjimai yra galimi“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

„Amber Grid“ taip pat patikino BNS, kad dėl tranzito į Kaliningradą „be reikalo keliama panika“, nes tiesiog buvo išbandytas naujas SGD terminalas šioje teritorijoje. Šiuo metu dujų srautai yra atnaujinti.

„Kaliningrado srityje pasileido suskystintų gamtinių dujų terminalas ir dėl to buvo pranešta, kad jis bus testuojamas. Išsidujinimo metu, testavimo metu, Kaliningradas buvo aprūpinamas iš terminalo – ne iš tranzitinio dujotiekio, einančio per Lietuvą. Bet jeigu pasižiūrėtumėte dabar, dujų srautai yra atsistatę“, – BNS sakė „Amber Grid“ Strateginio planavimo ir komunikacijos skyriaus vadovas Danas Janulionis.

Jis teigė, kad galimi dujų srautų svyravimai neatsilieps „Amber Grid“ pajamoms.

„Ilgalaikė tranzito sutartis galioja iki 2025 metų, jinai galioja „take or pay“ (angl. „imk arba mokėk“  – BNS) sąlygomis, tai reiškia, kad net jeigu ir nebūtų imamos dujos, būtų už jas sumokama, finansiškai tai mūsų įmonei niekaip neatsilieptų“, – patvirtino D. Janulionis.

„Amber Grid“ atstovas teigė, kad dujų tranzitas į Kaliningradą sudaro apie šeštadalį-septintadalį bendrovės pajamų.

„2017 metų duomenimis, tranzito pajamos sudaro apie 15-17 proc. mūsų transportavimo paslaugų“, – sakė D. Janulionis.

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ šios šalies prezidentui Vladimirui Putinui antradienį per SGD terminalo atidarymo ceremoniją pademonstravo galimybę atsisakyti dujų tranzito per Baltarusiją ir Lietuvą į Karaliaučiaus sritį, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

V. Putinas per oficialią ceremoniją simboliškai nurodė įjungti Kaliningrado SGD terminalą ir požeminę dujų saugyklą.

Plaukiojantį SGD terminalą Kaliningrado sričiai pastatė Pietų Korėjos „Hyundai Heavy Industries“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Na, dėdulė tik lojo kad Ivano prie vamzdžio neprileis, o broileriukas tai kvailiukas, ims dar ir padarys... o rusai savai privalo rūpintis. Tai ir apsidraudė dėl šventos ramybės... kaip ir baltarusiai priversti ginkluotis kai šalia lietuviai svetimą kariuomenę samdo.

Anonimas

Anonimas portretas
Pide.ras MELUOJA. Duju tranzito jau NERA tai ir pinigu lietuvos vagys uz tranzita NEGAUS. Dziaukites landzberginiai pridurkai. Dabar BUTINAI turi atjungti elektra nuo BRIL sistemos. Lietuva liks be elektros Kaip gerai pagaliau gausim energetine nepriklausomybe nuo Rusijos. Deginsim balanas ir kurensim krumais. Patrijotai labai dziaugiasi.

Norge

Norge portretas
Taip Lietuva yra tranzitine salis pagal zemelapi.ieina dideles tranzito iplaukos,tik kur jos?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių