Žada kontroliuoti, kaip savivaldybės naudoja lėšas darželių auklėtojų algoms kelti

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministerija žada kontroliuoti, kaip savivaldybės naudoja lėšas, skirtas darželių auklėtojų algoms pakelti. Viceministrė Genoveita Krasauskienė pabrėžia, kad vietos valdžia šių pinigų leisti kitoms reikmėms negali.

Nuogąstavimus dėl to, kad tarnybinių atlyginimų koeficientai bus padidinti mažiau nei 10 proc., ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogai penktadienį išsakė konferencijoje Mažeikiuose. Joje dalyvavo ir viceministrė.

„Ministerija, reaguodama į tai, ką išsakė profsąjungų konferencijos dalyviai, tikrai padarysime apklausą, pasidomėsime, kaip vyksta šitos dotacijos skyrimas. Kontroliuose - jei kažkas sugalvoja savivaliauti, tai nėra gerai. Bet aš manau, kad reaguos pačios savivaldybės, išgirdusios, kad apie tai yra šnekama“, - BNS sakė G.Krasauskienė.

Anot jos, tikslinė dotacija gali būti naudojama tik tam, kad yra skirta.

„Nors dar nėra ikimokyklinio ugdymo pedagogai gavę atlyginimų už sausio mėnesį, bet, matyt, jau žino tarifikacijas ir tą baimę jie šiandien viešai svarstė, diskutavo, žinodami, kokia yra situacija kai kuriose savivaldybėse“, - pažymėjo viceministrė.

Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas BNS teigė, kad savivaldybės spaudžia įstaigų vadovus algas kelti mažiau, nei numatė ministerija arba visai jų nedidinti.

„Atėjusi tikslinė dotacija į ugdytinio krepšelį, nes būtent per jį eina padidinimas, turėjo sudaryti galimybes padidinti pedagoginiams darbuotojams ir auklėtojams 10 proc., bet praktiškai tas padidėjimas yra apie 9 proc., nes visiškai pilnai lėšų neužteko. Kitose savivaldybėse iš viso kalbama, kad mes pinigų negavome, neturime, iš ko didinti, bet praktiškai aš manau, kad čia savivaldybės piktnaudžiauja. Nenoras dabartiniu metu apskaičiuoti padidintą darbo užmokestį, aš manyčiau, yra ne kas kita kaip piktnaudžiavimas savo tarnybine padėtimi ir nuteikimas darbuotojų prieš vykdomąją valdžią, gal ir prieš profsąjungas, kurios būtent stengėsi, kad būtų padidinta“, - dėstė E.Jesinas.

Jo teigimu, „negerų signalų yra iš visos Lietuvos ir būtent tai būdinga ten, kur nėra centralizuotos buhalterijos“.

„Dažniausiai yra piktnaudžiaujama dalį lėšų iš tikslinės dotacijos, kurią skiria valstybė, perkeliant padengti savivaldybių dalį. Tas pats buvo su minimaliu atlyginimu, kai buvo teigiama, kad Vyriausybė nedelegavo pakankamai lėšų ir jos negali pakelti minimalaus atlyginimo vietose“, - aiškino profsąjungos atstovas.

Ministerija skelbia, jog šiemet tam, kad būtų 10 proc. padidintos mažiausiai uždirbančių pedagogų – darželių auklėtojų ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų - algos, skiriama per 8 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

auklėtoja

auklėtoja portretas
bet taip ir nepaaiškinta, kur kreiptis, jei nebus padidinti atlyginimai. Kažkodėl administracija iki šiol tyli ir nepasako tarifikacijos. Viskas vykdoma slapta. Kaip ir mažinant atlyginimus- sumažino, net nepaaiškinę kodėl.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių