Iš žaliosios energijos gaminamos elektros generacija Lietuvoje auga šuoliais

  • Teksto dydis:

2016 m. Lietuvoje iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) gaminama elektros energija patenkino net 18,9 proc. šalies energijos elektros poreikio. Tai – geriausias iki šiol užfiksuotas rodiklis. Pastebima, kad iš AEI gaminamos elektros energijos generacija šalyje nuolat auga ir nuo 2010 m. iki dabar ji padidėjo daugiau nei 2 kartus. Populiariausia žalios energijos rūšis – vėjo energija, kurios suvartojimas šį laikotarpį augo net 5 kartus.

„Litgrid“ duomenimis, 2016 m. Lietuvoje pagaminta 1,977 TWh iš AEI generuojamos elektros energijos, iš viso šalies energijos poreikis siekė 10,445 TWh.  Bendras metinis iš AEI generuojamos elektros energijos kiekis pernai metais, palyginti su 2015 m., ūgtelėjo 25 proc.

„Iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminamos elektros energijos suvartojimas nuolat auga tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje. Pastebime, jog dažniausiai galimybe pirkti žalią energiją domisi tarptautinės bendrovės, kurios skiria dėmesio socialinei atsakomybei ir aplinkosaugai. Šiuo metu iš „Energijos tiekimo“ Kauno A. Brazausko hidroelektrinėje gaminamą „Žalią lietuvišką energiją“ perka 300 klientų“, – teigia nepriklausomo elektros tiekėjo „Energijos tiekimas“ vadovas Vidmantas Salietis.

„Eurostat“ duomenimis, iš AEI pagaminamos elektros energijos dalis bendrame energijos balanse auga kasmet. 2007 m. šis rodiklis siekė vos 4,7 proc. ir per beveik dešimtmetį išaugo 4 kartus. Anot V. Saliečio, augimą lemia nuosekliai mažėjančios energijai pagaminti naudojamų technologijų kainos.

„Atsinaujinančios energetikos technologijos prieš dešimtmetį buvo gerokai brangesnės ir dažnai buvo prieinamos tik dėl valstybės subsidijos. Šiandien situacija pasikeitė ir iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminama elektros energija yra prieinamesnė“, – sako „Energijos tiekimo“ vadovas.

Pingant atsinaujinančios energetikos technologijoms, mažėja ir reguliuojamos jos supirkimo kainos. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija 2016 m. II pusmetį iš atsinaujinančių energijos išteklių pagaminamos elektros energijos supirkimo kainas vidutiniškai sumažino 13,4 proc. Aukščiausia supirkimo kaina 2017 m. I pusmetį yra nustatyta saulės elektrinėms, žemiausia – vėjo jėgainėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam kad

tam kad portretas
jai nori žinoti, tai jėgainių pamatai Vokietijoje brangesni 6-8 kartus, nes armatūra poliams, rostverkams perkama jų rinkoje, o Lietuvoje kai statoma, tai perkama iš įmonių kurios tiesiogiai veža iš Rusijos gamyklų

Turim

Turim portretas
Turim KAUNO HES. Tai prie ko čia dar kolaboranto vardas ? Ar be šio pridurko straipsnis jau būtų ne apie atsinaujinančius energijos išteklius (AEI) ? Aplamai - niekas kauniečių nuomonės dėl šio pridurko vartojimo neišklausė ir todėl kaunadienei nereikėtų taip persistengti.

kad

kad portretas
vėjo jėgainių Europoje statyba tris kartus pigesnė, kažkodėl leidimas statyti Lietuvoje išduotas išskirtinai vokiečių firmai, kurie kokias nori kainas tokias ir išstato, tiesa pamatus betonuoja, polius grežia tos lietuvių firmos, kurias pasirenka irgi vokiečiai, man teko ir prie Šilutės ir kitur tuos darbus daryti, bet dabar emigravau ir dirbu tokį pat darbą, užtai ir gerai žinau sąmatas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių