Žinia dėl braškių sukrėtė ūkininką

Klaipėdos rajone braškes auginančiam ūkininkui nerimą sukėlė kolegos iš Lenkijos perspėjimas dabar nepirkti iš kaimyninės šalies atvežtų šių uogų. Lenkas paaiškino, esą jos gali sukelti sveikatos problemų dėl apdorojimui panaudoto preparato. Kontrolierių kol kas tokia informacija nepasiekė ir ją jie vadina paprasčiausiais gandais.


 

Klaipėdos rajone braškes auginančiam ūkininkui nerimą sukėlė kolegos iš Lenkijos perspėjimas dabar nepirkti iš kaimyninės šalies atvežtų šių uogų. Lenkas paaiškino, esą jos gali sukelti sveikatos problemų dėl apdorojimui panaudoto preparato. Kontrolierių kol kas tokia informacija nepasiekė ir ją jie vadina paprasčiausiais gandais.

Lenkijoje – didelis skandalas?

Agluonėnuose braškes auginantis ūkininkas Valdas Piščikas pasakojo, kad jam tenka bendradarbiauti su Lenkijos braškių augintojais. Kaimyninėje šalyje jis perka daigus. Iš Lenkijos praėjusią savaitę ūkininką ir jo kolegą iš Kėdainių pasiekė nerimą sukėlusi informacija.

"Lenkas paprašė, kad nepirktume iš šios šalies atvežtų uogų. Pradėjome domėtis kodėl. Paaiškėjo, kad kaimyninėje šalyje dėl braškių kilo didelis skandalas", – pasakojo ūkininkas.

Pasak V.Piščiko, kolega iš Lenkijos pasakojo, esą šios šalies braškių augintojai masiškai naudojo vieną preparatą. Jis skirtas braškių apsaugai nuo ligų ir labai greitai sunokina uogą.

"Braškės išsipučia kaip balionas. Matyti, kad uoga sunokinta dirbtinai. Ji nėra skaistaus raudonumo, minkšta, o labiau oranžinė, kieta. Realiai ji yra viduje žalia", – pasakojo ūkininkas.

V.Piščikas sakė, jog kolega lenkas tvirtino, neva jų kontrolieriai nustatė, kad augintojų naudotame preparate esanti veiklioji medžiaga lieka uogoje. O pagal savo savybes ji gali sukelti kepenų vėžį.

"Kolega iš Lenkijos nurodė ir preparato pavadinimą. Bandžiau jo ieškoti internete. Norėjau sužinoti, kokia tai veiklioji medžiaga. Tačiau nesėkmingai. Paprašiau, kad patikslintų preparato pavadinimą. Labai įdomu, kokia ta medžiaga", – tvirtino braškių augintojas.

Įspėjimas – ne šiaip sau

Pasak V.Piščiko, svetimšalis taip pat pasakojo, esą tokia informacija sklando tarp braškių augintojų Lenkijoje, kitų, kurie sukasi šiame versle.

Kaimyninės šalies tarnyba, atsakinga už maisto saugą, apie tai neinformuoja. Ūkininko manymu, uogos galėjo būti nuskintos ir transportuojamos į kitas šalis.

"Lietuvoje braškės dar dera tik šiltnamiuose. O Lenkijoje dabar pats derėjimas lauke. Gal jiems reikia dviejų savaičių išsivalyti savo laukus, ir todėl visi tyli?" – svarstė ūkininkas.

V.Piščikas neslėpė, kad įrodyti informacijos, kurią pateikė kolega iš Lenkijos, jis negali, bet toks pokalbis buvo: "Man keista, kad patys lenkai sako nepirkti uogų, atvežtų iš jų šalies. Manau, tai tikrai nėra šiaip sau".

Paliko supūti laukuose

V.Piščikui įtarimų kelia ir urmu parduodamų Lenkiškų braškių kaina. Už kilogramą kai kuriose prekybos vietose prašoma tik 0,5–0,6 euro. Ūkininko teigimu, už tokią kainą net neapsimoka skinti uogų.

"Pats auginu šias uogas. Žinau, kiek kainuoja jų nuskynimas. Lietuvių augintojai, kai braškių kaina siekdavo šiek tiek per eurą, uogų neskindavo, o palikdavo laukuose, nes neapsimoka", – pasakojo ūkininkas.

Tokia situacija, anot V.Piščiko, Lietuvoje buvo praėjusiais metais sezono pabaigoje. Kai braškių kilogramo kaina nukrito iki 4 litų, vietos augintojai baigė sezoną.

"Paliko uogas supūti laukuose. O Lenkijoje juk vidutinė alga – didesnė. Tad braškių kainos tikrai kelia įtarimų", – dėstė ūkininkas.

V.Piščiko teigimu, jei kolegos iš Lenkijos informacija teisinga, pasekmės dėl tokių uogų gali būti sunkios: "Juk taip nėra, kad suvalgei uogą ir supykino. Pasekmės gali pasireikšti ir po kelerių metų".

Ūkininkas aiškino, kad šią informaciją paviešino, nes nori, jog kiti žmonės būtų atidesni ir žiūrėtų, ką perka. Juk braškes valgo ir vaikai, ir nėščios moterys.

"Tikrai tai darau ne dėl savęs. Mes savo uogų užsiauginame. Žinome, kaip jos auginamos. Urmininkai ramia sąžine parduoda braškes vienam žmogui ir jam nesvarbu, kas buvo galutinis pirkėjas. Jie atidavė uogas ir pamiršo problemas. Mes parduodami matome kiekvieną pirkėją. Tad mums svarbu, kokią prekę jie įsigyja", – teigė ūkininkas.

Abejojo maisto saugumu

V.Piščikas atkreipė dėmesį, kad maisto saugos specialistai dažniausia reaguoja į skundus. O braškių cheminiai tyrimai atliekami labai retai.

Vyras pasakojo, kad jo ūkyje braškių cheminiai tyrimai atliekami kartą per sezoną. Tyrimų rezultatai tada paaiškėjo po trijų mėnesių.

"Jei uogos būtų nuodingos, tai tik tada ir sužinotume. Per tiek laiko nežinia kiek žmonių gali jų būti suvalgę. Aš uogų chemikalais nepurškiu, nes rizikuočiau savo vardu. Tad tyrimų rezultatai buvo geri. Priešingu atveju aš, kaip ūkininkas, turėčiau nusižudyti. Tačiau yra juk visokių augintojų", – tvirtino pašnekovas.

V.Piščikas teigė, kad uogos įvežamos nuolat. Tad tyrimus reikėtų atlikti dažniau. Jis taip pat pabrėžė, kad tikrinti daugiausia pagal skundus nėra gera praktika.

"Juk pasekmių žmogus iš karto negali pajausti. Susidaro įspūdis, kad nežinome, ką valgome", – tvirtino ūkininkas. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad į Lietuvą importuojama daug produktų, tačiau neaišku, ar jie iš tikro yra saugūs.

"Turėtume pasitikėti maisto saugos specialistais, bet, kai tokia tvarka, nežinau, ar galima. Kas gali pasakyti, ar tikrai vartojame saugų maistą?" – retoriškai klausė ūkininkas.

Nenurodo kilmės šalies

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža aiškino, kad prekių atvežimas iš ES šalių nėra importas. Tai yra vidaus prekyba ES teritorijoje.

Produktų, kurie atvežami iš trečiųjų šalių, griežtų patikrinimų nėra. Gyvūninės kilmės produktus norintys įvežti vežėjai turi būti registruoti ir, likus 24 val. prieš įvežimą, apie tai pranešti. Tada, įvertinus riziką, produktus tikrina inspektoriai.

A.Bauža aiškino, kad negyvūninės kilmės produktų tikrinimas vyksta jau pačioje rinkoje. Maisto tvarkytojai privalo turėti reikiamus dokumentus, o patikrinimai atliekami pagal vartotojų skundus. Taip pat būna planiniai teminiai. Tikrinamos ir uogos, ir vaisiai.

Tyrimai atliekami dėl pesticidų kiekio, kitų medžiagų, mikrobiologinės taršos.

Uostamiesčio inspektoriai braškių prekeivių patikrinimą surengė vakar. Tikrintos penkios vietos. Trijų prekeivių pardavinėta produkcija neatitiko reikalavimų. Didžiausia problema – uogų ženklinimas.

"Prekeiviai nenurodo šalies, kur užaugintos braškės. Tik kainą. Viena prekeivė nurodė – ES. Visiems jiems gresia nuobaudos", – komentavo viršininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kela

Kela portretas
Kaip rase "Marazmas", sio ukininko uogos purkstos chemikalais ir stiprikliais... Nors neesme,kad lenkiskos braskes is tikruju yra š. Ir mielieji lietuviai, atsidekodami uz suteikta informacija smeižia tuos, kurie sunkiai dirba, kitaip nei tie kurie turbut guli ant sofkutes prie televizoriaus ir gauna minimalia alga neidedami pastangu ka nors pasiekti. Ir uz kokybe reikia moketi, jei ka:)

CHA

CHA portretas
Jooooo. ir pats puole i interneta suzinoti, kokie tai chemikalai, kad tokios dideles braskes uzauga....galvoja, pavarysiu ir as, suzinojes....Gi pas musu zmones sazines nebera-pinigu kultas visus uzvaldes....jis lietuvius ir sunaikins...

mama

mama portretas
Suvalgius lenkisku braskiu isbere abi kojas,tos lenkiskos braskes vien tik chemija.Kaip jas leidzia ivezti.Savaite laiko gydausi kojas ir dar nepraeina.
VISI KOMENTARAI 88

Galerijos

Daugiau straipsnių