Žmonės iš naujo atranda skaitymo vertę, bet knygų pardavimai traukiasi

Vis daugiau žmonių vėl atranda skaitymo vertę, tačiau jiems išlieka svarbu rasti galimybių įsigyti knygas pigiau, o nemaža jų dalis renkasi ir bibliotekas, sako knygų leidybos ir pardavimų atstovai.

Knygynų tinklo „Pegasas“ generalinė direktorė Lina Zairienė teigė, kad, preliminariais tyrimų duomenimis, lyginant 2016 metus su 2017-aisiais, knygų pardavimai šalyje mažėjo apie 2 proc. „Knygynų tinkle „Pegasas“ pardavimai augo 3 proc. Tačiau bendra tendencija, kurią stebime jau porą metų, rodo, jog knygų pardavimai traukiasi. Mes tai siejame su demografiniais pokyčiais“, - Eltai komentavo L. Zairienė.

Knygynų tinklo „Vaga“ pardavimų vadovė Zita Barusevičienė taip pat sakė, kad pernai knygų pardavimas skaičiuojant vienetais buvo keliais procentais mažesnis nei užpernai. Šiemet, Z. Barusevičienės teigimu, juntama tokia pati tendencija.

Knygynų tinklo „Vaga“ atstovės teigimu, vidutinė knygai išleidžiama suma yra apie 7,50 euro. „Priklauso nuo knygos: už vaikišką knygą žmogus pasirengęs mokėti mažiau, už grožinės ar kitos literatūros naują knygą žmonėms priimtina kaina yra apie 12 eurų“, - sakė Z. Barusevičienė.

„Pegaso“ duomenimis, vidutinė suma, kurią pirkėjas išleidžia knygyne, išlieka labai panaši, palyginti su 2016 m., ji kilo apie 2 proc., tai yra iki 12 eurų. Vidutinė knygos kaina yra 10,18 euro.

Leidyklos „Nieko rimto“ leidėjas Arvydas Vereckis sako, kad žmonės pastaraisiais metais gręžiasi į skaitymą. „Jie jau persisotino ir elektroninių knygų, ir net neskaitymo. Jiems jau visko yra daug. Taigi pradeda iš naujo atrasti skaitymo vertę. Vis dėlto išlieka aktualu įsigyti knygą pigiau. Yra ir daug žmonių, kurie grįžta į bibliotekas. Ši tendencija gana ryški - vėl atgimsta anksčiau klestėjusi bibliotekos kultūra“, - komentavo A. Vereckis.

Knygynų tinklo „Pegasas“ vadovė taip pat pažymėjo, kad skaitytojai tampa išrankesni ir reiklesni. „Tai rodo kokybiškos literatūros pardavimų augimas“, - teigė L. Zairienė.

Pasak Knygynų tinklo „Vaga“ pardavimų vadovės, prekyba internetu knygomis nežymiai didėja. Vis dėlto ši pardavimų dalis nėra didelė: internetu parduodama iki 5 proc. visų parduodamų knygų.

„Internetinės knygų prekybos Lietuvoje negalima lyginti su Vakarų Europos situacija. Mes, lietuviai, prieš pirkdami mėgstame knygą paliesti, apžiūrėti, pamąstyti“, - sakė ir leidyklos „Nieko rimto“ leidėjas A. Vereckis.

Knygynų tinklo „Pegasas“ vadovė mano, kad Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, elektroninės prekybos knygomis apimtys auga ir ateityje dar tikrai augs. „Keičiasi pati visuomenė, jos vartojimo, taip pat ir pirkimo įpročiai“, - sakė L. Zairienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių