ŽŪM atstovas: pieno kvotų panaikinimas vartotojų nepaveiks

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungoje nuo trečiadienio nebegaliojant pieno kvotų sistemai, tai niekaip nepaveiks Lietuvos vartotojų, sako Pieno tarybos pirmininkas, Žemės ūkio ministerijos atstovas Rimantas Krasuckis. Premjeras sako manantis, jog nerealu, kad pieno kvotos būtų pratęstos

"Aš manau, kad niekaip nepaveiks šiandieną. Pieno kvotų sistemos panaikinimas Europos Sąjungoje nepadarys kažkokių žaibiškų pokyčių, o pieno produktų kainas pasaulinėse rinkose labiausiai įtakoja ekonominė situacija tose valstybėse, kurios daug eksportuoja. Mes esame tokia šalis", - antradienį interviu LRT radijui sakė R.Krasuckis.

Anot jo, pieno kvotos nėra susijusios su produktų kainomis vidaus bei pasaulinėse rinkose.

"Čia yra tiek prekybos tinklų, tiek perdirbimo įmonių ieškojimas kiekvienam procese kuo didesnės naudos. Žemdirbiai,nebūdami susivieniję ir, kaip jie patys sako, nevaldydami viso žaliavinio pieno, iš tikrųjų turi silpnokas derybines pozicijas", - kalbėjo ministerijos atstovas.

Premjeras Algirdas Butkevičius tvirtina, kad pieno kvotų pratęsimo galimybė yra nereali.

"Aš manau, kad kvotos pratęsimo galimybė yra nereali. Dėl to pasisakė dauguma valstybių (ES - BNS) ir kad Lietuvai būtų leista kažkokią išimtį daryti, tai vargu, ar tai būtų įmanoma ir galima pasiekti", - antradienį interviu LRT radijui teigė premjeras.

Pasak jo, valstybė ateityje palaikys ūkininkus ir rems juos finansiškai.

"Lietuvos valstybė ūkininkus palaiko ir gins, nustatydama didesnę paramą pieno gamintojams Kaimo plėtros programoje, tiek bus numatytos didesnės tiesioginės išmokos", - sakė A.Butkevičius.

Pieno kvotų sistema ES nustoja galioti antradienį. Ji nustatyta 1984 metais, kai pieno gamyba bendrijoje smarkiai viršijo paklausą - taip buvo siekiama spręsti pieno pertekliaus problemą.
Lietuvoje baiminamasi, kad dėl kvotųpanaikinimo gali nukentėti šalies pieno gamintojai, nes jų pieno nebesupirks Lenkijos gamintojai. Pasak "Marijampolės pieno konservų" valdybos pirmininko Raimundo Karpavičiaus, Lenkija pieną parduodavo Baltarusijai, o pati pirkdavo Lietuvoje, tokiu būdu išvengdama baudų už kvotų viršijimą.

Be to, baiminamasi, kad panaikinus kvotas, į Lietuvą plūstels pieno produkcija iš kitų valstybių, nes nemaža dalis ES valstybių turi pajėgumus pagaminti daugiau produkcijos. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė anksčiau teigė, kad užsienio šalių produkcija yra konkurencingesnė, nes lietuviško pieno savikaina yra didesnė.

Lietuva EK 2013 prašė, kad sprendimas naikinti kvotas būtų atidėtas. Lietuva yra viena iš kelių valstybių, kurioms būtų palanku, kad kvotos liktų. Kai Lietuva įstojo į ES, šalies pieno kvota siekė 1,4 mln. tonų ir kasmet didėjo po 5 proc. Dabar ji siekia 1,82 mln. tonos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių