„Achema“ siekia pasirašyti ilgalaikę dujų tiekimo sutartį

  • Teksto dydis:

Pirmą kartą per veiklos istoriją gamtines dujas perkanti iš dviejų šaltinių - „Gazprom“ ir „Statoil“ - didžiausia šalies dujų vartotoja, Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ siekia pasirašyti ilgalaikę dujų tiekimo sutartį, kuri suteiktų daugiau stabilumo ir leistų lengviau prognozuoti veiklą, sako bendrovės vadovas.

„Achemos“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas interviu BNS teigė, kad įmonė derasi su 7 suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekėjais dėl dujų pirkimo nuo 2017 metų, tačiau kartu kalbamasi ir su „Gazprom“, su kuriuo 2015-ųjų pabaigoje baigėsi ilgalaikė 10 metų dujų tiekimo sutartis. Šiuo metu įmonė neturi jokios ilgalaikės sutarties dėl dujų pirkimo.

„Mes galvojame, kad tikrai nebus, kaip su „Gazprom“, kai buvo pasirašoma 10 metų. Rinka pasikeitė ir šiuo metu pasaulyje normalu, kad ilgalaikiai kontraktai yra 2-3 metai. Mes žiūrėsime, kas galės pasiūlyti geresnes sąlygas. Nėra taip, kad imsime tik iš vienų ar iš kitų, gal diversifikuosime perkamą dujų kiekį. Kai gausime visus pasiūlymuys, apsvarstysime ir žiūrėsime“, - BNS sakė R.Miliauskas, paklaustas, koks kontraktas dėl dujų tenkintų „Achemą“.

|Anot jo, gamykla galėtų pirkti SGD ir iš JAV - svarbiausias kriterijus, kad dujų kokybė būtų tinkama trąšų gamybai. Aukšto kaloringumo dujos, kurios tinka energetikams, trąšų gamybai nėra tinkamos.

R.Miliauskas pripažino, kad „Litgas“ ir „Statoil“ pasirašius naują 10 metų trukmės sutartį, SGD terminalo išlaikymo našta „Achemai“ šiemet sumažėjo, tačiau kartu ji išdalinta ilgesniam laikotarpiui.

„Jei tai yra energetinis saugumas, tai supraskit, kad saugumas, kabantis ant vienos privačios kompanijos, nėra saugu. Mes nesame prieš SGD terminalo laivą, dabar mes juo naudojamės ir perkame dujas per terminalą, bet tas mokestis turi būti sudėliotas, paskaičiuotas ir bent jau 5 metus turėtų būti nekeičiamas, kad verslas galėtų planuotis savo strategiją ir vystymąsi“, - BNS sakė R.Miliauskas.

Jonavos gamykla už SGD terminalo išlaikymą per visus šiuos metus turėtų sumokėti apie 21,5 mln. eurų, o visi dujų vartotojai - apie 84 mln. eurų.

„Achema“ per metus sunaudoja apie 1,2 mlrd. kubų dujų. Pagal vasarį pasirašytą sutartį su „Statoil“ bendrovė iki šių metų spalio įsigis apie 700 mln. kubų. Iki tol „Achema“ gamybai naudojo tik „Gazprom“ dujas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių