Antradienį pasirašoma taikos sutartis su „Danpower“

  • Teksto dydis:

Energetikos ministerija ir Vokietijos energetikos bendrovė „Danpower“ antradienį planuoja pasirašyti taikos sutartį. Sutarties projekte, kuriam pirmadienį pritarė Vyriausybė, numatyta, kad „Danpower“ atsisakys milijoninių ieškinių valstybei, tačiau našta šalies vartotojams padidės apie 18 mln. eurų.

Sutartį turėtų pasirašyti energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ir „Danpower“ finansų direktorius bei „Danpower Baltic“ valdybos pirmininkas Burkhardas Vogelis (Fogelis).

Ž. Vaičiūnas įsitikinęs, kad sutartis yra kompromisas.

„Yra keturi ar penki laimėjimai mums kaip valstybei ir vienas, aišku, kompromisinis dalykas „Danpower“ atžvilgiu. (...) Derybos tikrai buvo intensyvios ir manau, kad rezultatas, kurį turime, jis tikrai yra optimalus iš tos situacijos, kurioje mes buvome“, – pirmadienį BNS sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak Energetikos ministerijos, valstybė įsipareigoja atstatyti panaikintą leidimą elektros gamybai Kaune su fiksuotu tarifu 12-kai metų, nustatytu 2013 metais. Tuo metu „Danpower“ atsisako Kainų komisijos suteikto fiksuoto tarifo Vilniaus kogeneracinei jėgainei.

Taikos sutartimi užbaigiamos aštuonios bylos nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose. „Danpower“ įsipareigoja atsiimti ieškinius dėl nuostolių, kurių bendra suma siekia 32 mln. eurų (po 16 mln. eurų dėl Vilniaus ir Kauno projektų), taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijos tarptautiniame investiciniame arbitraže, bei nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

Pasak Ž. Vaičiūno, išvengiama ir bylinėjimosi išlaidų, kurios visuose procesuose galėjo siekti iki 5 mln. eurų.

Sutartimi taip pat patvirtinamas Vokietijos kompanijos ketinimas investuoti į 100 elektromobilių pakrovimo stotelių Lietuvoje.

Taikos sutartis turi būti pasirašyta iki ketvirtadienio, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), nagrinėjantis ginčą dėl įmonės „Danpower Baltic Taika elektrinė” leidimo plėtoti elektros gamybos pajėgumus Kaune, skelbs galutinį sprendimą.

„Danpower Baltic“ Vilniuje, Kaune ir Joniškyje valdo šešias biokuro bei vieną kogeneracinę jėgainę Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių