Atostogos rudenį: daugiau pavojų ir netikėtumų

  • Teksto dydis:

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimo bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausos duomenimis, pastaraisiais metais vis daugiau Lietuvos šeimų atostogauja su vaikais. Kelionių organizatoriai ir draudikai pastebi, kad lietuviai poilsiui su visa šeima vis dažniau renkasi vaikų rudens atostogas – atslūgus poilsiautojų bangai ir kainoms, vis daugiau šeimų planuoja ne sezoninį poilsį svetur. Statistikos departamento duomenys patvirtina, kad galinčių ir norinčių atostogauti užsienyje tokiu metu skaičius vis auga. 2013 m. ketvirtąjį ketvirtį į užsienį keliavo 308,3 tūkst. šalies gyventojų, arba 2,3 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2012 m.

Kelionių organizatoriai stebi vis labiau ryškėjančią tendenciją, kad nenorėdami rizikuoti atostogų įspūdžiais bei atidžiau planuodami finansus lietuviai, keliaudami su šeima, linksta atostogas užsisakyti gerokai iš anksto. Kita vertus, „Seesam Insurance AS“ Lietuvos filialo Asmens draudimų grupės plėtros vadovės Natalijos Misėkienės teigimu, kai kurių dalykų suplanuoti tiesiog neįmanoma: „Dažnai ilgai ir kruopščiai planuojamos kelionės dėl netikėtų priežasčių, tokių kaip sunki liga, gali neįvykti. Ypatingai atėjus rudeniui ir pasikeitus orams, tiek vaikai, tiek tėvai dažnai suserga, dėl to atostogas tenka atšaukti.“

Kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ direktorė Žydrė Gavelienė taip pat pastebi, kad oro sąlygos rudenį ir žiemą daug dažniau sutrukdo klientams oro uostus pasiekti laiku, o keliaujant su visa šeima ir vežantis daugiau bagažo, jo praradimas ar vėlavimas taip pat gali gerokai apsunkinti kelionę.

Ž. Gavelienė pabrėžia, kad keliaujant rudenį ir žiemą negalavimai ir sveikatos sutrikimai tampa žymiai dažnesni. „Net 60 proc. keliautojų vyksta į tolimesnius ir šiltesnius kraštus, todėl dažniau pasitaiko su klimato ir maisto pasikeitimu susijusių ligų, tokių kaip pakilusi temperatūra, ausų ir gerklės uždegimai, apsinuodijimas, roto virusas ir kt.“ „Seesam“ duomenimis, didžioji dalis tokių susirgimų tenka būtent su tėvais keliaujantiems vaikams.

„Vaikai iki 18 metų net 3 kartus dažniau negu suaugusieji kelionės metu patiria įvairius susirgimus bei traumas, - teigia N. Misėkienė. - Dėl šios priežasties, norint išvengti nenumatytų išlaidų, patartina įsigyti kelionės draudimą“. Būtent rudens moksleivių atostogų metu, spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje, lyginant su įprastinėmis rudens savaitėmis, sudaroma 9 proc. daugiau sutarčių, kuriomis apdraudžiami vaikai. Lyginant su 2013 metų rudeniu, tokių sutarčių skaičius išaugo 10 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių