D. Mockus ir VMI ginčijasi dėl beveik 2 mln. eurų mokesčių

  • Teksto dydis:

Vieno didžiausių Lietuvoje verslo koncernų „MG Baltic“ prezidentas ir vienintelis akcininkas Darius Mockus su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) ginčijasi dėl papildomai priskaičiuotų mokesčių už parduotas akcijas.

Tai BNS patvirtino D.Mockaus advokatė Inga Žemkauskienė, neatskleidusi mokesčių sumos. Dienraštis „Lietuvos rytas“ trečiadienį rašo, kad mokesčių inspektoriai D.Mockui apskaičiavo beveik 2 mln. eurų nesumokėtų mokesčių.

„VMI apmokestino asmens (D.Mockaus - BNS) pajamas už iki 1999 metų įsigytas ir 2013 metais parduotas akcijas. Pagal sandorio sudarymo metu galiojusius įstatymus, tokio pobūdžio pajamos buvo neapmokestinamos. Akivaizdu, kad ginčas kyla ne dėl mokesčių vengimo ar nemokėjimo, o dėl kardinaliai išsiskyrusio koncerno mokesčių ekspertų ir mokesčių administratoriaus požiūrio į mokesčių įstatymo nuostatų aiškinimą ir taikymą“, - komentare BNS tvirtino I.Žemkauskienė.

Ji nenurodė, kokių įmonių akcijos buvo parduotos, tačiau pabrėžė, kad ginčas nėra susijęs su „Nasdaq“ Vilniaus biržoje kotiruojamos „Aprangos“ akcijų perleidimo sandoriais.

Pasak I.Žemkauskienės, VMI sprendimas dėl papildomai apskaičiuotų mokesčių šiuo metu apskustas Mokestinių ginčų komisijai, kuri jį turi priimti per 60 dienų.

Mokestinių ginčų komisijos pirmininkė Edita Galiauskaitė BNS sakė negalinti teikti jokios informacijos apie ginčą, neatsiklaususi kitos pusės. 

D.Mockaus advokatė neatmetė galimybės, kad ginčas su VMI gali persikelti į teismą arba gali būti susitarta taikiai.

„Mes ketiname išnaudoti visas įstatymo suteiktas teises ginčyti VMI sprendimą, kuris, mūsų vertinimu, prieštarauja mokesčių įstatymo nuostatoms (....) Mūsų principinė nuostata yra santykius su VMI grįsti konstruktyviu ir racionaliu bendradarbiavimu, o ne konfliktais“, - tvirtino I.Žemkauskienė.

Tačiau ji taip pat pabrėžė, kad dabartinė situacija yra gerokai reikšmingesnė nei pavienio mokesčių mokėtojo ir VMI ginčas.

„Šio ginčo rezultatas gali turėti įtakos ne tik koncernui ir jo akcininkui, bet ir tūkstančiams kitų verslininkų ir investuotojų, kurie yra sudarę panašius sandorius“, - aškino I.Žemkauskienė.

Anksčiau skelbta, kad VMI atlieka ir kai kurių „MG Baltic“ įmonių patikrinimus. Dėl neteisėto poveikio šiems bei VP grupės įmonių tyrimams šių metų pradžioje posto neteko VMI viršininkas Dainoras Bradauskas, kuris informaciją teikė „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

R.Kurlianskis didžiausioje 2016-ųjų politinės korupcijos byloje įtariamas papirkus buvusį Liberalų sąjūdžio lyderį Eligijų Masiulį. Šioje byloje buvo apklaustas ir D.Mockus.

Koncerno grupei priklauso alkoholio gamybos ir prekybos įmonės „Stumbras“, „Alita“, „Mineraliniai vandenys“, LNK televizija, naujienų portalas alfa.lt, nekilnojamojo turto bendrovės „Mitnija“ ir „MG Valda“, mažmeninės prekybos drabužiais įmonė „Apranga“, logistikos bendrovė „Tromina“.


Šiame straipsnyje: Darius MockusVMImokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių