Daugiabučių apžiūrą vykdo ir skraidantys inspektoriai

  • Teksto dydis:

Bendrovės „Mano būstas“ pastatų priežiūros ekspertai savo darbo įrankių arsenalą papildė šiuolaikiškais prietaisais ir pirmieji Lietuvoje daugiabučių apžiūrą vykdo pasitelkę skraidančius dronus. Šie prietaisai ženkliai palengvina pastato defektų nustatymą, o kai kuriais atvejais yra nepamainomi pagalbininkai.

Iki šiol norėdami apžiūrėti problemines aukštai esančias namo vietas, daugiabučių specialistai dažniausiai į pagalbą pasitelkdavo autobokštelius arba aukštalipius. Tai reikalaudavo ne tik laiko, bet ir didesnių sąnaudų. Be to, kai kuriais atvejais naudoti autobokštelius būdavo tiesiog neįmanoma, o lipti ant seno stogo – dar ir pavojinga.

„Mano būsto“ techniniai inžinieriai tapo pirmaisiais pastatų priežiūros specialistais Lietuvoje, kurie šias problemas eliminavo pasitelkę dronus. Šiuo metu šie skraidantys inspektoriai sėkmingai naudojami daugiabučių namų stogų bei fasadų apžiūrai bei defektų nustatymui.

„Pagrindinis mūsų tikslas, dėl kurio pradėjome naudoti dronus – paspartinti daugiabučių namų apžiūros laiką ir po truputį atsisakyti senų apžiūros priemonių. Šiuo metu dronai yra nepamainomi pagalbininkai apžiūrint senus šlaitinius stogus, kurie dažnai yra senamiesčio zonoje. Įsivaizduokite – jei anksčiau norit nustatyti stogo defektą reikėjo daug papildomos įrangos, tai dabar užtenka dviejų dedamųjų – drono ir žmogaus, kuris jį valdo. Tai ženkliai sutrumpina apžiūros laiką“, – sako „Mano būsto“ Inžinerinių produktų departamento direktorė Agnė Rakauskienė.

Jos teigimu, esant poreikiui yra galimybė modeliuoti pastatų 3D modelius, kuriuose galima detaliai matyti pagrindinius pastato defektus, taip pat atlikti žemės sklypų matavimus, kuriuose įvertinamos žemės altitudės.

A.Rakauskienės teigimu, dronų užfiksuotus defektus galės įvertinti ir daugiabučių gyventojai. Mat iki šiol jie iš techninės priežiūros specialistų gaudavo tik defektinius aktus, tačiau savo akimis negalėjo matyti, kaip atrodo probleminės stogo ar fasado vietos. Filmuota arba fotografuota medžiaga leis gyventojams savo akimis pamatyti realius defektus. A.Rakauskienė neabejoja, jog pamatę savo daugiabučio namo problemines vietas, gyventojai bus labiau linkę pritarti jų remontui.

„Dronų pagalba užfiksuoti vaizdai ne tik padeda techninės priežiūros specialistams identifikuoti problemines pastato vietas, bet ir leidžia gyventojams pamatyti ir įsitikinti, jog tas problemas būtina spręsti. Tai ir yra vienas iš mūsų tikslų – modernių priemonių pagalba konkrečiai parodyti, kad namas dėvisi ir jam būtina pagalba“, – pabrėžė A.Rakauskienė.

Ji prisiminė ir neseniai įvykusį nutikimą, kuomet atliekant stogo apžiūrą sostinės Žvėryno rajone, prie techninės priežiūros inžinieriaus, dirbusio su dronu, priėjo namo gyventojas. Vyras liko maloniai nustebintas, kad jo namo būklė vertinama pasitelkiant šiuolaikiškas technologijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Jeigu jie turi raštiškas sutaris su namų savininkais ,tada leistinas dalykas,jeigu ne,tai privati zona negali būti fotografuojama,tuo labiau namas ir teritorija.

......

...... portretas
Nu tik pagalvok,įdomu iš kokių pinigų jie nusipirko tuos ”padėjėjus”? Gal sumažės administravimo kaina,juk išlaidos sumažėjo.

Liuse

Liuse portretas
Gali pasiskolinti is kauno dronus tai ir nakti gales fotografuoti,ne vien gelezinio vilko gatves
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių