Dėl rastų pažeidimų ketinama keisti „Mūsų amatų“ veiklą

Teisingumo ministerija praneša, kad planuojama keisti valstybės įmonės „Mūsų amatai“ veiklą dėl neskaidrių viešųjų pirkimų ir kitų rastų pažeidimų bei milijoninių skolų.

„Planuojama „Mūsų amatuose“ palaipsniui mažinti nekonkurencingas gamybines veiklas ir įmonei perduoti maitinimo, skalbimo, kitų paslaugų tiekimą įkalinimo įstaigoms“, – rašoma ministerijos pranešime.

Kovo mėnesį vadovauti įmonei pradėjęs vadovauti Gintaras Žandaravičius teigia, kad „Mūsų amatai“ gamybines funkcijas pataisos namuose perleis kitoms įmonėms.

„Kalbame su pramonininkais, kad ateitų įmonės su savo įrengimais ir medžiagomis, mes aprūpiname infrastruktūra, darbo jėga ir patalpomis. Būtų ir nuteistieji įdarbinti, ir įmonėms naudinga“, – BNS sakė G. Žandaravičius.

Anot jo, Pravieniškių pataisos namuose jau veikia „Achempak“ – maišus trąšoms gaminanti įmonė. Tačiau kitų įmonių jis kol kas neatskleidžia, nes dar nėra sutarimo.

Planuojama „Mūsų amatuose“ palaipsniui mažinti nekonkurencingas gamybines veiklas ir įmonei perduoti maitinimo, skalbimo, kitų paslaugų tiekimą įkalinimo įstaigoms.

Įmonėje – milijoninės skolos

Šiemet pradėtas Teisingumo ministerijos tyrimas atskleidė, kad pernai „Mūsų amatai“ atliko apie pusantro tūkstančio mažos vertės pirkimų, bendra jų suma – per 1,7 mln. eurų. Dauguma šių pirkimų atlikta neskelbiamų apklausų būdu, neužtikrinus tiekėjų konkurencijos, racionalaus lėšų panaudojimo.

„Rasta be jokių sutarčių ar kitų dokumentų gaminamos produkcijos. Taip pat kilo įtarimų, kad įmonė teikia paslaugas ir parduoda prekes kitiems rinkos dalyviams, kurie vėliau šias paslaugas ir prekes daug brangiau perparduodavo trečioms įmonėms“, – BNS sakė E. Jankevičius.

Dėl šių pažeidimų kiek anksčiau šiemet teisingumo ministras kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą. Teigiama, kad jeigu bus rasta naujų pažeidimų, dėl jų irgi bus kreiptasi į teisėsaugą.

Ministro duomenimis, kalinius įdarbinanti įmonė turi apie 1,5 mln. eurų įsiskolinimų, o savo produkciją gamindavo „į sandėlį“ – tikintis, kad ateityje šių gaminių prireiks užsakovams.

Pasak dabartinio vadovo, didžiausi įmonės įsiskolinimai yra įkalinimo įstaigoms už kalinių įdarbinimą bei už nupirktas žaliavas. Taip pat vadovas teigia, kad apie milijoną eurų užsakovai skolingi ir pačiai įmonei „Mūsų amatai“.

„Yra nuteistųjų darbo užmokestis, kurį esame skolingi įkalinimo įstaigoms, taip pat skolų turime tiekėjams. Pagrindinė našta yra skolos medžiagų tiekėjams už medieną, metalą, furnitūrą“, – teigė G. Žandaravičius.

„Aš atėjau vadovauti ir radau visus šituos dalykus. Dabar norime ištaisyti tai, todėl keisis strateginė kryptis – daugiau orientuosimės į paslaugas“, – pridūrė jis.

Dažna vadovų kaita

2016-ųjų pabaigoje atlikus įmonės auditą, nustatyta valdymo, viešųjų pirkimų vykdymo, turto ir personalo valdymo bei buhalterinės apskaitos pažeidimų.

Įmonės veikloje nustačius galimų sukčiavimo, didelės vertės turto iššvaistymo, piktnaudžiavimo požymių, Kalėjimų departamentas praėjusių metų pabaigoje pradėjo kelis ikiteisminius tyrimus, įtarimai buvo pateikti šešiems asmenims.

Buvęs „Mūsų amatai“ vadovas Alvydas Vadeika po rastų pažeidimų atleistas 2017 metų kovą, patikrinus kriminalinės žvalgybos informaciją apie šios valstybės įmonės vadovo ir jos darbuotojų galbūt neteisėtus veiksmus.

Po A. Vadeikos vadovavimą „Mūsų amatams“ perėmęs Aleksandras Sajenka iš direktoriaus pareigų pasitraukė pernai liepą.

Pernai lapkritį vadovo konkursą laimėjęs Alvydas Danyla eiti pareigas atsisakė, todėl direktoriumi paskirtas Jonas Grigas.

Jis įmonei vadovavo keletą mėnesių – kovą vadovo pareigas perėmė dabartinis direktorius G. Žandaravičius. Jis teigė, kad J. Grigas pareigas paliko dėl sveikatos problemų.

Vilniuje įsikūrę „Mūsų amatai“ savo filialus turi Alytuje, Marijampolėje ir Pravieniškėse. Čia dirbantys nuteistieji gamina įvairios paskirties baldus, metalo ir ketaus gaminius, siuva darbo drabužius ir taip toliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių