„Eurakras“ iš „Lietuvos energijos“ skolinasi 25 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Vėjo elektrinių parką Lietuvoje valdanti bendrovė "Eurakras" skolinasi 25 mln. eurų iš žaliųjų obligacijų išleidusios "Lietuvos energijos". Pinigus įmonė panaudos SEBbanko 2014-ųjų rugpjūtį suteiktai ilgalaikei paskolai refinansuoti.

"Eurakras" už suteikta paskolą "Lietuvos energijai" mokės 2,91 proc. palūkanas. Paskola turės būti grąžinta ne vėliau kaip 2027-ųjų liepos 14 dieną, pranešė "Lietuvos energija".

Prieš išleidžiant "Lietuvos energijos" 300 mln. eurų žaliųjų obligacijų emisiją buvo numatyta dalį jos lėšų panaudoti elektros gamybos projektų iš atsinaujinančių energijos išteklių finansavimui. Anksčiau skelbta, kad gruodžio mėnesį ketinama refinansuoti ir vėjo elektrinių parką Estijoje valdančios įmonės "Tuulueenergia" turimą paskolą, kurios likutis yra apie 19 mln. eurų.

"Lietuvos energija" 2016-ųjų sausį įsigijo 75 proc."Eurakro" akcijų ir 100 proc. "Tuulueenergia" įstatinio kapitalo. Bendra sandorio vertė siekė 28 mln. eurų, didžioji jo dalis buvo finansuota SEB banko paskola. "Lietuvos energijos" finansų ir iždo direktorius Darius Kašauskas BNS anksčiau sakė, kad SEB banko paskola, kuris likutis siekė 24 mln. eurų, jau buvo grąžinta liepos mėnesį,

Šiemet rugsėjį "Lietuvos energija" už 4,3 mln. eurų įsigijo likusius 25 proc. "Eurakro" akcijų, šis sandoris taip pat buvo finansuotas žaliųjų obligacijų lėšomis.

"Eurakras" valdo 24 MW galios 8 vėjo jėgainių parką Geišių ir Rotulių II kaimuose, Jurbarko rajone, o "Tuulueenergia" valdo 18,3 MW galios 6 vėjo jėgainių parką Mali ir Tamba vietovėse, Estijoje.

"Lietuvos energija" liepos pradžioje vidaus ir užsienio finansų rinkose 300 mln. eurų nominalios vertės žaliųjų obligacijų emisiją, į kurią daugiausiai investavo Vokietijos, Suomijos, Prancūzijos bei Lietuvos instituciniai investuotojai - investiciniai ir pensijų fondai, bankai bei draudimo bendrovės. Už 10 metų trukmės obligacijas bus mokama 2 proc. metinių palūkanų.

Grupės atstovai anksčiau teigė, kad dar maždaug 100 mln. eurų bus skirta elektros skirstomojo tinklo investicijoms, apie 130 mln. eurų - Vilniuje ir Kaune įgyvendinamiems kogeneracinių jėgainių projektams finansuoti.


Šiame straipsnyje: Lietuvos energijaEurakras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių