Išrinktos inovatyviausios Lietuvos įmonių paslaugos

  • Teksto dydis:

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) inicijuotų Nacionalinių verslo apdovanojimų „Metų paslauga 2016“ renginyje pagerbtos inovatyvias ir konkurencingas paslaugas kuriančios šalies bendrovės. Pagrindinis apdovanojimas už pavyzdinio Europoje daugiabučių renovacijos finansavimo modelio sukūrimą įteiktas advokatų kontorai „Tark Grunte Sutkiene“.

„Tarp laureatų yra ir iš amžių gūdumos atėjęs tradicinis statybų verslas, ir neatsiejama mūsų ekonomikos dalis – žemės ūkio verslas. Tačiau ir jie eina koja kojon su naujausiomis technologijomis ir lygiuojasi su kitais – DNR tyrimais, startuoliais, finansinėmis paslaugomis. Džiugu, kad globalėjantis požiūris ir spartus inovacijų taikymas versle, leidžia tiek tradiciniams, tiek moderniems verslams sėkmingai konkuruoti ir Lietuvoje, ir tarptautinėse rinkose.

Apdovanojimų dalyvius pasveikino ir finansų ministrė Rasa Budbergytė: „Su didžiausia pagarba žvelgiu į tradicinius verslus ir tradicinę mūsų pramonę, tačiau XXI amžiuje, naujojoje ekonomikoje visur plinta skaitmenizacija ir beldžiasi technologijos. Tik eidami šia kryptimi mes galime sukurti tokius atlyginimus, kurie paskatintų lietuvius grįžti ir neišvykti dirbti svetur. Siekiame, kad ne tik biotechnologijos ir lazeriai taptų sektoriaus lyderiais, bet ir finansinės paslaugos, kurias plėtojant galime tapti regiono lyderiais“

Išsiskyrė sveikatos sektorius

Nacionalinių verslo apdovanojimų „Metų paslauga“ atrankoje dalyvavo apie pusšimtis Lietuvos įmonių, o nugalėtojus išrinko autoritetingi ekspertai ir verslo pasaulio atstovai.

Pasak V. Sutkaus, šiemet ypatingai išsiskyrė sveikatos paslaugų sektorius ir pristatyta analogų Baltijos šalyje neturinti „Genotipas.lt“ paslauga.

„Genotipas.lt“ – tai individualus vaistų parinkimas pagal asmens DNR kodą efektyviam ir savalaikiam gydymui. Šiam tikslui atliekamas specialus DNR tyrimas, kuris parodo, kokį poreikį konkrečiam žmogui darys skirtingos į vaistų sudėtį įeinančios veikliosios medžiagos. Tokiu būdu galima greitai parinkti ligoniui tinkantį gydymą. Tai išsprendžia daugelį tiek sveikatos apsaugos, tiek ir žmogaus socialinės integracijos problemų.

LVK prezidento teigimu, ši farmakogenetinio tyrimo teikimo paslauga taps inovatyvia, reikalinga ir daugeliui ligonių gyvenimą iš esmės galinčia pakeisti naujove.

Išskirtinumo ieškota ir kaime

Šiemet pirmą kartą buvo vertinami ir išskirtiniai kaimo turizmo objektai. Didelio susidomėjimo sulaukė ir komisijos simpatijas pelnė „Kacės virtuvėlė“. Tai yra pirmasis Lietuvoje namų restoranas, kurio steigėjai yra sutuoktiniai – smėlio menininkė Jurgita Minderytė Motiekaitė ir jos vyras Arūnas Motiekaitis.

„Kaip mus įvertino žurnalistai ir gurmanai, esame beveik stikliai kaimo vidury, kur sustoja laikas. Svečius priimame savo namuose, kas ir nusako mūsų darbo laiką – arba esam namie arba ne. Paskambinti yra būtina, vykstant į svečius. „Kacės virtuvėlės“ meniu – pasaulio virtuvė. Čia visada galima rasti išskirtinių patiekalų bei šviežių jūros gėrybių“, – pasakojo sutuoktiniai.

Pagrindinis kriterijus – inovatyvumas

Unikalumas ir inovatyvumas – pagrindiniai „Metų paslaugos“ konkurso vertinimo kriterijai. Kaip teigia LVK prezidentas, šių bruožų dalyvaujančioms įmonėms netrūko.

„Vertindami įmones labiausiai atsižvelgėme į paslaugos inovatyvumą, panaudotus technologinius ir intelektinius sprendimus. Esu įsitikinęs, kad tuo pasižyminčios įmonės yra vedlės į progresą, užtikrina paslaugų kokybę ir išskirtinumą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje“, – sakė V. Sutkus.

Viena iš sėkmingai konkuruojančių pasaulinėje rinkoje įmonių yra „Altechna“, kuri nugalėjo „Sėkmingo sprendimo užsienyje“ nominacijoje. Jai apdovanojimas įteiktas už optinių elementų ir aksesuarų tiekimą lazerių integratoriams pagal individualius klientų poreikius Azijos rinkoje.

Inovacijos skverbiasi ir į logistikos sektorių, todėl įvertinimo sulaukė ir bendrovės „Equinox Europe“ pristatyta logistikos procesų optimizavimo, sumanaus sandėlio suprojektavimo, tinkamų technologijų ir įrangos parinkimo paslauga.

„Projektuojant logistikos centrus yra panaudojamos naujausios technologijos, kompiuteriu analizuojamas prekių srautų judėjimas, diegiami tokie sandėlio automatizacijos sprendimai kaip konvejerinės sistemos, robotai, automatizuoti prekių paskirstymo įrenginiai, balso, radijo dažnio identifikavimo technologijos (RFID) ir netgi „Google“ tipo akiniai“, – teigė įmonės direktorė Rasa Beskajevienė.

Inovatyvumu ir tarptautiškumu „Alternatyvios energijos sprendimas“ nominacijoje išsiskyrė bendrovė „Kurana“, kuri yra pirmoji gamykla Europoje, pasiūliusi sujunguti visus gamybos etapus į vieną uždarą beatliekinės energijos gamybos ciklą.

Be modernių technologijų neapsieina ir šiuolaikinių gyvenamųjų bei komercinių objektų statyba. Didžiausią Vilniaus Naujamiesčio statybų projektą „Kauno – Algirdo kvartalą“ plėtojančios bendrovės „Prodo“ pardavimų vadovas Jurgis Paulauskas įsitikinęs, kad naujame pastate turi būti panaudoti naujausi technologiniai ir projektavimo sprendimai, nes tokių paslaugų reikalauja būsimi gyventojai.

„Greitaeigiai liftai, talpi požeminė parkavimo aikštelė su vienu telefono skambučiu atidaromais vartais, automatizuota komunalinių mokesčių apskaitos sistema, automatinis apšvietimas laiptinėse, aktyviam poilsiui suprojektuotos bei įrengtos zonos, žaidimų aikštelės – be šių naujovių greitai nebeapsieis nei vienas projektas“ – įsitikinęs J. Paulauskas.

Apdovanojimų „Metų paslauga 2016“ konkurse įmonės rungėsi 11-oje skirtingų kategorijų, atspindinčių pagrindinius paslaugų sektorius: energetikos, IT, finansų, logistikos, prekybos, medicinos, teisės, švietimo, turizmo, komunikacijos, eksporto srityje.

Tarp konkurso laureatų buvo ir šios įmonės: „Panevėžio statybos trestas“ („Metų technologija“), „Debitum fori“ („Metų finansų paslauga“), „Dojus agro“ („Metų prekybos sprendimas“), „Lietuvos paštas“ („Metų komunikacijos paslauga“), „Šviesa“ („Pažangus mokslo sprendimas“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių