Jonavos rajono bendrovėje įtariamas maras: pavojuje atsidūrė 25 tūkst. kiaulių

Jonavos rajono kiaulių auginimo įmonės „Beržų kompleksas“ fermoje įtariamas afrikinis kiaulių maras - jis kelia pavojų maždaug 25 tūkst. kiaulių, BNS patvirtino sako žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. Veterinarijos tarnybos specialistai sako, kad fermos veikla bus apribota, o jei virusas bus patvirtintas, kiaulės bus sunaikintos.

Jei pasitvirtins, jog į fermą pateko virusas, tai bus antras didelis nuo šios ligos nukentėjęs ūkis per pastaruosius trejus metus - 2014 metais Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse Ignalinos rajone liga sunaikino 19 tūkst. kiaulių.

„Aš esu gavęs žinutę prieš porą valandų, kad tai vyksta „Beržų komplekse“. Kol kas dar nėra oficialaus patvirtinimo (dėl kiaulių maro - BNS). Ten yra 25 tūkst. kiaulių“, - BNS teigė B.Markauskas.

Jis daugiau informacijos kol kas pateikti negalėjo.

Maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis BNS sakė, kad šiuo metu tarnybos specialistai vyksta į kompleksą atlikti tyrimų.

„Dabar vykstame į vietą įvertinti situacijos. Paimsime kiaulių kraujo mėginius, kad įsitikintume, ar afrikinis kiaulių maras yra, ar ne. Pas mus yra tokia sistema - jeigu gaišta kiaulės, tai mėginiai yra siunčiami į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą ligos patvirtinimui ar paneigimui. Kadangi tokia praktika galioja nuo pat maro pradžios, tai kiekvienas kompleksas yra po padidinamuoju stiklu ir visą laiką reaguojame, jei gaišta didesnis kiekis kiaulių. Šiuo atveju buvo atvežti kiaulių, kurios atsivedusios paršelius, ir kelių paršelių mėginiai. Yra įtarimas, kurį mes turime patikrinti. Dabar bus detalesni tyrimai vietoje“, - kalbėjo M.Masiulis.

Jo teigimu, „Beržų komplekse“ laikinai bus įvesti apribojimai, kad būtų sumažinta ligos plitimo rizika.

„Žinoma, ūkiui bus uždėti apribojimai, kad ligos neplatinti, jei ji yra. Bus sustabdytas kiaulių judėjimas, bet koks žmonių ir transporto judėjimas tol, kol neįsitikinsime, kad liga tikrai egzistuoja. Jeigu tai bus patvirtinta, tai pradėsime normalias procedūras - kiaulių naikinimą. Jeigu nepasitvirtins, tai bus vienas iš daugelio šiais metais įtariamų ūkių, nes įtarimų šį mėnesį turime daug ir kai kurie mažuose ūkiuose pasitvirtina“, - sakė M.Masiulis.

„Beržų kompleksas“ nuo kiaulėms mirtino viruso jau nukentėjo 2011 metų vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geriau sakykit

Geriau sakykit portretas
kad tie kur iš lenku varo mėsą vėl sugalvojo eilinį kartą pamažint lietuviškos kiaulienos gamybą

...

... portretas
ACH, o kada jis į Seimą įsisuks? (nuotraukikėj tai labai seiMunus primenantys...).
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių