Kaip užfiksuoti tobulą akimirką?

Kad fotografuodami turėtume geriausias sąlygas ir pagalbą iš techninės pusės, jau nuo 2007-ųjų rūpinasi įmonė "FotoHOBIS", kurios asortimentas – išties įvairus ir tinkamas tiek fotografijos profesionalams, tiek ir žmonėms, kurie šia veikla kol kas domisi tik mėgėjiškai.

Milžiniškų sumų neprireiks

Neretai manoma, kad fotografija – brangiai kainuojanti veikla, tačiau "FotoHOBIO" komercijos direktorius Aurimas Darvidas teigia, kad tai nėra išimčių neturinti taisyklė.

"Juk fotografuoti galima ir su sendaikčių turguje už kelis eurus įsigytu fotoaparatu, ir su tūkstančius kainuojančia įranga. Šiuo atveju yra kaip ir su visais hobiais – paprastai poreikiai auga bėgant laikui ir įgyjant patirties", – šyptelėjo vyras.

Pasak jo, norint pradėti fotografuoti mėgėjiškai, tikrai nereikia didžiulių sumų. A.Darvido teigimu, pirmiausia reikėtų pagalvoti, ką planuojate fotografuoti ir pagal tai rinktis fotoaparatą.

"Galbūt jums reikia paprastesnio modelio kelionėms, o galbūt fotografuoti jums patinka ir tai taps jūsų hobiu – tada vertėtų rinktis sisteminį ar veidrodinį fotoaparatą, su kuriuo galėsite tobulėti. Iš pradžių pakanka 400–500 eurų, už tiek galima nusipirkti pradinio lygio veidrodinį ar vis labiau populiarėjantį sisteminį fotoaparatą", – apytikslę kokybiško fotoaparato kainą nurodė A.Darvidas.

"Jei abejojate, paklauskite fotografuojančių draugų arba užsukite pas mus, ir mes pasistengsime pasiūlyti labiausiai jūsų poreikius atitinkantį fotoaparatą", – patarė "FotoHOBIO" komercijos direktorius.

Paklaustas, kiek gali atsieiti jau profesionalams skirta technika, A.Darvidas teigė, kad tai priklauso nuo to, kas yra fotografuojama, tad aiškiai apibrėžti biudžeto neįmanoma, bet pradžiai reikėtų bent 5–6 tūkst. eurų. "Žinoma, nebūtina visą įrangą nusipirkti iš karto, galima kai ką ir nuomotis", – galimybę pasiūlė vyras.

Hobis tampa darbu

"Dažnai gebėjimą sukurti tobulą nuotrauką riboja ne technika ar jos profesionalumo lygis, bet fotografo patirtis, žinios ir gebėjimas jas pritaikyti, – kalbėjo A.Darvidas. – Todėl mes savo klientams patariame investuoti ir į techniką, ir į žinias. Vyksta nemažai fotografijos kursų, praktinių seminarų, kuriuos veda garsūs Lietuvos ir pasaulio fotografai. Lieka tik atsirinkti."

Jis prisiminė eksperimentą, kai mėgėjui buvo duota profesionali įranga, o profesionaliam fotografui – mėgėjiška. Be abejo, net ir neturint puikios įrangos geriau pasisekė profesionalui. "Kita vertus, kokybiškai nufotografuoti atostogų vaizdus didelių mokslų nereikia, šiuolaikiniai fotoaparatai tai daro automatiškai ir išties gerai", – svarstė A.Darvidas, dar kartą skatindamas apsvarstyti, kokiam tikslui bus skirta technika.

Ar pasitaiko, kad iš hobio fotografija perauga į rimtą, profesionalią veiklą? "Mes labai džiaugiamės, kai klientas, atėjęs pas mus ir įsigijęs pirmąjį savo fotoaparatą, netrukus jį "išauga" ir pradeda domėtis vis labiau, kol galiausiai fotografija tampa gyvenimo būdu ir pragyvenimo šaltiniu. Smagu, kad galbūt mes padėjome žmogui rasti savo pašaukimą", – džiaugėsi jis.

Naujausios tendencijos

Vaizdai vis dažniau pakeičia ilgus tekstus. Greičiausiai daugeliui jau nelengva prisiminti, kada nepasinaudojome išmaniojo telefono kamera ar neperžvelgėme naujausių kadrų "Instagram" ar "Facebook" galerijose. Tad fotografija – sparčiai populiarėjanti sritis, ypač dažnai prisimenama vasarą.

Paklausus, kokios fototechnikos tendencijos šiuo metu vyrauja, kaip vieną populiariausių prekių A.Darvidas įvardijo sisteminius fotoaparatus. "Jie maži, kompaktiški ir lengvi, o vaizdo kokybe niekuo nenusileidžia veidrodiniams fotoaparatams, – tokių fotoaparatų pranašumus įvardijo jis. – Populiariausi yra "Olympus", "Fujifilm", "Sony" sisteminiai fotoaparatai, kuriuos galite įsigyti pas mus."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių