Klaipėdos medicininės slaugos ligoninėje – kova už gyvenimą

Senukai susėdę smagiai pliekia šachmatais, o daktarai iš chalato kišenės jiems traukia validolį…Deja, Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės kasdienybė nėra tokia romatiška. Čia kasdien vyksta arši kova už gyvenimą. Tam yra sutelktos profesionalų pajėgos: gydytojų, slaugytojų, kineziterapeutų.

Slauga – vis paklausesnė

„Visuomenė sensta, daugėja vienišų sunkiai sergančių žmonių. O mūsų ligoninės paskirtis – slaugyti ir gydyti tokius pacientus, ypač sergančius onkologinėmis ir kitomis sunkiomis ligomis. Todėl šios sveikatos priežiūros paslaugos yra vis aktualesnės daugeliui klaipėdiečių“, - sakė ligoninės vyriausioji gydytoja dr. Danguolė Drungilienė. Šiuo metu Klaipėdos medicininės slaugos ligoninėje slaugomi ir gydomi 160 pacientų – tiek įstaiga turi lovų. Iš jų paliatyviajai slaugai skirta 14 lovų. Ligoninės administracija nuolat rūpinasi inventoriaus atnaujinimu bei papildymu. Palatose neseniai pakeistos lovos, spintelės, įsigyta naujų slaugos priemonių ir įrangos.

Gydytojai – universalūs

Trims šios tvarkingos ir jaukios ligoninės skyriams vadovaujantys vedėjai - gydytojai terapeutai Rita Gedgaudienė, Virginija Liatukienė ir Saulius Kazakevičius juokauja, jog ateidami dirbti čia tikėjosi gerokai lengvesnio darbo negu kitose gydymo įstaigose, o išėjo priešingai. “Mūsų ligoniai yra patys sunkiausi ir jų būklė yra labai nestabili: staiga gali sutrikti širdies ritmas, pakilti aukšta temperatūra. Tad turime išmanyti chirurgiją, traumatologiją, neurologiją, onkologiją, psichiatriją ir dar daug ką...”, -  pasakojo patyrę gydytojai.

Nors darbas yra sunkus, ypač psichologiškai, skyrių vedėjai sako, jog viską atperka ligoninėje pasiekiami geri gydymo rezultatai ir darnus kolektyvas.

Iš artimųjų - supratimo

Į slaugos ligoninę pacientai pagal nustatytą tvarką turi atvykti visiškai ištirti, su patvirtintom diagnozėmis ir net paskirtu gydymu. Tačiau, pasak ligoninės medikų, taip beveik nebūna. “Štai tik kelios dienos po šlaunikaulio kaklelio lūžio operacijos, ir pacientas jau pas mus, nors dar neatsitokėjęs, siūlai kyšo… Tas pats ir po insultų… Kolegos žino, kad mes juos išslaugysime ir pastatysime ant kojų, todėl ir siunčia”, - sakė gyd. R. Gedgaudienė.

“Arba iš namų atveža senelį su nulūžusia koja, o šeimos gydytojas siuntime rašo, kad jam šlubuoja širdis, apie koją nė žodžio. Vadinasi, net nematė paciento, siuntimą, kaip ir vaistų receptus, išrašo namiškių paprašytas”, - pritarė  gyd. V. Liatukienė.

Gydytojai neslepia, jog kartais sulaukia pretenzijų ir iš ligonių artimųjų. Ir esą dažniausiai būna kuo nors nepatenkinti tie, kuriems jų tėvai ir namie būdami nelabai rūpėjo. Kas nuoširdžiai rūpinasi savo artimaisiais,  vertina ir medicinos personalo darbą.

Dovanoja gyvenimo valandas

Šioje ligoninėje gražios pasveikimo istorijos – gana dažnos. Tai lemia meistriškas gydytojų ir viso personalo darbas - tinkamas gydymas, kvalifikuota slauga, masažai, kineziterapija.  Širdies ligos, diabeto komplikacijos, polineuropatijos, senatvinės demensijos, pragulos, trofinės opos…”Taikome simptominį gydymą, skiriame lašelines, vaistus…Dar prisideda ir gera slauga. Palaipsniui susireguliuoja širdies ritmas, nebetinsta kojos, ima gyti opos. Ir žiūrėk, ima vaikščioti mūsų seneliai… Pagydome, apraminame skausmus, ir gyvenimas ima šviesėti… Turime daug pacientų, kurie reguliariai atvyksta pas mus gydytis. Tarp jų ir profesoriai, menininkai, kolegos gydytojai...”- pasakojo gydytojas S. Kazakevičiaus.

 Paliatyvioji slauga -  itin aktualu

Medikai teigia, jog daugėja sergančiųjų sunkiomis ligomis, tarp jų ir onkologinėmis. Taip pat dažnėja insultai, cukrinio diabeto komplikacijos, galvos ir galūnių traumos, atrofinės ligos. Vienu metu ligoninėje būna slaugomi ir gydomi net iki 10 ir daugiau komos būsenos pacientų. Jų gyvybė palaikoma dirbtinai ventiliuojant plaučius.  Šių sunkių ligonių slauga ir palaikomasis gydymas itin atsakingas ir nuolatinio personalo dėmesio reikalaujantis darbas. Kai kurie pacientai be sąmonės guli jau daug metų. Pasak ligoninės gydytojų, paliatyviosios slaugos lovos niekad nebūna tuščios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AČIŪ

AČIŪ portretas
Esame be galo dėkingi III skyriaus vedėjui Sauliui Kazakevičiui ir visam personalui. Pirmą kartą ligoninėje patyrėme tokį nuoširdų rūpinimąsi senu žmogumi. Į mūsų nuostabos kupiną žvilgsnį sesutė atsakė: „Jie visi kažkada buvo jauni, ir mes visi kažkada pasensime. Reikia tiesiog mylėti senus žmones“. Tuo viskas pasakyta. Didžiausia pagarba Jums.

Vytautas

Vytautas portretas
Ir aš lenkiuosi Klaipėdos slaugos ligoninės gydytojams, tai tikri profesionalai ir geri užjaučiantys žmonės, suprantantys kito žmogaus skausmą. Slaugant mamą labai padėjo slaugytojos - patarimais, paguodos žodžiais, aukščiausio lygio priežiūra. Mūsų miesto slaugos ligoninė yra tikras šviesulys, kur žmogus yra laikomas žmogumi, nesvarbu, kad jo amželis jau baigiasi. Nuoširdžiai dėkoju vadovei Danguolei Drungilienei už aukščiausio lygio gydymą ir priežiūrą tų žmonių, kurie kitose ligoninėse gal ir nurašomi. Sveikatos jums pačios didžiausios ir Dievo malonės, mieli gydytojai ir sesutės

Irena

Irena portretas
Žemai lenkiuosi šios ligoninės VISAM personalui , nes kol ten nepateko kaimynė , supratimo neturėjau koks ten verda gyvenimas Visiems , kurie dėl visko nepatenkinti , nelaimingi užeikit aplankyti ten esančių ligoniukų ir tada nebeinkšit , Tos ligoninės personalas tiek dėmesio , fizinių jėgų atiduoda svetimiems žmonėms , kurių net artimieji atsisako , ar iš vis tokių neturi ir savo šiltumu geru žodžiu nuramina paguodžia Ačiū VISIEMS ten dirbantiems GERIEMS ŽMONĖMS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių