Komunalininkų tikslas – ne pelnas, o gyventojų gerovė

  • Teksto dydis:

Savivaldybių valdomos įmonės penktadienį savo asociacijos ataskaitiniame renginyje pasidžiaugė sprendimu vienytis ir pabrėžė, kad tai tik sunkių darbų kelio pradžia.

Įrodė savo svarbą

Lietuvos savivaldybių komunalinių įmonių asociacija (SKIA) jungia 25 įmones, kurios surenka, veža įvairias atliekas, taip pat teikia kitas komunalines paslaugas (teritorijų priežiūros, gatvių valymo, kelių tiesimo ir kt.).

„Noras bendrai spręsti iškylančias problemas, efektyviai dirbti, tobulinti atliekų tvarkymo sistemą, siekiant rasti geriausius sprendimus ir atvedė į SKIA įsikūrimą, – sako UAB „Kauno švara“ generalinis direktorius ir asociacijos prezidentas Dalius Tumynas.

SKIA direktorė Aušra Zigmontienė įsitikinusi, kad savivaldybė turi išsaugoti savo komunalines įmones. „Toks modelis visų pirma naudingas gyventojams, nes municipalinės bendrovės neturi tikslo bet kokia kaina siekti pelno, kaip yra privačiame versle, – aiškino ji. – Viešosios paslaugos dažnai reikalauja papildomų išlaidų, juk, tarkim, niekas neapskaičiuos, kiek šiukšlių liks po kokio nors didelio renginio. Natūralu, kad privatus verslas visada stengiasi papildomas išlaidas perkelti ant gyventojų pečių ir nenori aukoti pajamų.“

A.Zigmontienės duomenimis, ir kitų Europos šalių praktika rodo, kad, atidavus viešas paslaugas privačioms įmonėms, mokesčiai padidėja arba kyla grėsmė paslaugų kokybei. Mat komunalinis verslas, kad ir kas jį valdytų, yra monopolinis ir konkurencija išnyksta įvykus konkursui. Juk neįmanoma, pavyzdžiui, kad atliekas toje pačioje teritorijoje vežtų kelios įmonės. Tad dabar kai kuriose Europos šalyse vyksta savivaldybių įmonių susigrąžinimas, o kai kuriose iš jų savivaldybių komunalinės įmonės skaičiuoja jau ir savo gyvavimo šimtmetį.

„Viena iš SKIA įkūrimo priežasčių ir buvo siekis parodyti savivaldybės valdomų įmonių reikšmę ir naudą gyventojams. Džiaugiuosi, kad mūsų daug ir esame girdimi net tik šalyje, bet ir Europos mastu“, – sakė asociacijos prezidentas D.Tumynas.

SKIA suvienijo specialistus, turinčius daug patirties, žinių ir gerai suprantančius, kad komunalinės paslaugos pirmiausia turi būti prilyginamos viešosioms paslaugoms, kurių patenkinimas neretai būna nuostolingas.

Dar vienas svarbus savivaldybei priklausančių įmonių bruožas – pelnas, kurį gauna savivaldybės įmonės, atitenka savivaldybės biudžetui ir tie pinigai toliau panaudojami kitai savivaldybės prižiūrimai miesto naudai.

Tarptautinė veikla

Komunalinių įmonių veikla priklausoma ir nuo ES priimamų direktyvų. Dėl to Senajame žemyne komunalininkams seniai iškilo būtinybė aktyviai dalyvauti rengiant politinius sprendimus.

Europos komunalinių atliekų asociacija (Municipal Waste Europe – MWE) yra didžiausia Senojo žemyno organizacija, kuri vienija įvairių savivaldybių komunalines įmones, užsiimančias atliekų tvarkymu, rūšiavimu, kitas, su komunaline veikla susijusias bendroves.

Mūsų tikslas – kokybiškų paslaugų teikimas ir kuo mažesnė mokesčių našta gyventojams. Ta linkme ir numatę dėti daug pastangų.

Šios asociacijos narėmis yra Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Švedijos, Suomijos, Belgijos, Lenkijos ir kitų šalių komunalinių bendrovių asociacijos. Iš Baltijos šalių SKIA pirmoji asociacija, įsiliejusi į šią šeimą. „Galime dalyvauti Europos Parlamente kuriamų ir tobulinamų direktyvų procesuose, teikti savo siūlymus, kaip tobulinti ir gerinti atliekų tvarkymo sistemą. Naudinga semtis patirties iš kitų, parodyti jų gerąją praktiką mūsų valdžios atstovams, kurie kuria su komunalinėmis paslaugomis susijusius įstatymus“, – pasakojo A.Zigmontienė.

Problemų apstu

SKIA asociacijos susirinkime pasidžiaugta nuveiktais darbais ir aptarti iššūkiai, kurie dar laukia. Pavyzdžiui, daug diskusijų vyksta Aplinkos ministerijoje dėl atliekų tvarkymo sistemos, pakuočių atliekų apskaitos, pakuočių perdirbimo, gyventojų įsitraukimo į atliekų tvarkymo ir pakuočių tinkamo tvarkymo sistemą, jų motyvavimo būdų. Čia dar iki šiol nėra aiškios tvarkos. „Lietuvoje, dar nėra teisingai padalytos atsakomybės dėl pakuočių atliekų tvarkymo, – sakė A.Zigmontienė. – Šiuo metu didesnė našta tenka savivaldybėms, o štai gamintojai ir importuotojai už pakuočių ar padangų atliekų tvarkymą atsakingi labiau formaliai nei realiai finansiškai. Taip neturėtų būti, juk gyventojai sumoka pakuotės mokestį, bet iki galo neaišku, kaip tos lėšos keliauja toliau.“

Tobulintini ir kiti komunalinio ūkio veiklą reglamentuojantys įstatymai, reglamentai. Būtent įstatymai, kai kurie neapgalvoti ir nepagrįsti sprendimai gali daryti įtaką gyventojų mokesčiams. „Mūsų tikslas – kokybiškų paslaugų teikimas ir kuo mažesnė mokesčių našta gyventojams. Ta linkme ir numatę dėti daug pastangų“, – teigė UAB „Kauno švara“ generalinis direktorius ir SKIA prezidentas D.Tumynas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paskutinis anekdotas

paskutinis anekdotas portretas
pastatė naujas šiukšliadėžes, tai nosį riečia pro jas praeinant. Senąsias nors ištuštindavo porą kartų per savaitę, o šios gal mėnesį pildomos kol turinį išveža. Įdomu, kur sanepideminė tarnyba žiūri.

jk

jk portretas
Tuo tikslu ir pabrangino šildymą Kaune,mokam komunalininkams mokestį už kiemo priežiūrą,tai vasarą retkarčiais pašluoja,bet snieg niekad nepavalo.Dabar supratau,nėra kada,kadangi rūpinasi gyventojų gerove

HG

HG portretas
Aukšto lygio cinizmas.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių