KRATC su mokslininkais ieškos sudegintų atliekų panaudojimo galimybių

  • Teksto dydis:

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria įsipareigoja ieškoti sprendimų, kaip racionaliai panaudoti sudegintų komunalinių atliekų šlaką.

Į KRATC administruojamą Dumpių regioninį sąvartyną iš atliekų deginimo jėgainės „Fortum Klaipėda“ kasmet atgabenama per 60 tūkst. t sudegintų atliekų šlako. Vakarų Europos šalyse šis šlakas išvalomas nuo metalų priemaišų, išsijojamas į skirtingas frakcijas ir naudojamas statyboje kaip betono gaminių sudėtinė dalis arba medžiaga keliams tiesti.

„Turime sukaupę per100 tūkst. t šlako, tačiau negalime jo pritaikyti, nes šalyje kol kas nėra teisiškai reglamentuota, kaip naudoti šią naudingą statybinę medžiagą. Moksliniai šlako tyrimai – vienas būdų greitesniam teisės aktų paruošimui, todėl tęsiame ir plečiame bendradarbiavimą su VGTU Statybos fakulteto mokslininkais“, – teigė Šarūnas Reikalas, KRATC direktorius.

VGTU įsipareigojo atlikti mokslinius tyrimus, susijusius su komunalinių atliekų deginimo antrinių produktų panaudojimu betono ir gelžbetonio konstrukcijų gamybai, organizuoti specialistų mokymus ir ruošti bei į praktiką KRATC atsiųsti studentus.

KRATC pateiks universitetui tyrimams būtinas medžiagas, leis sąvartyne vykdyti mokslinius tyrimus, pagal galimybes rems universiteto specialistų tobulinimą mokslinėse konferencijose bei padės mokomosios ir techninės bazės plėtrai.

„Kol kas šlako produktus sandėliuojame. Kol nėra sukurta jų panaudojimo sistema ir teisinis reguliavimas, negalime užbaigti ekologiško atliekų sutvarkymo ir panaudojimo ciklo. Tai pat nenaudojamas šlakas didina mūsų išlaidas – jo priėmimas yra apmokestinamas valstybiniu mokesčiu, kuris ateityje didės. Jei pavyktų greitu laiku su mokslininkais inicijuoti teisinių reglamentų atsiradimą, tai būtų naudinga viso regiono, o pradėjus veikti Vilniaus ir Kauno atliekų deginimo jėgainėms, ir visos Lietuvos mokesčių mokėtojams. Realizuojami šlako produktai mažintų atliekų tvarkymo kaštus, taupytų gamtos išteklius“, – reziumavo Š.Reikalas.

KRATC ir VGTU bendradarbiavimo sutartis sudaryta penkeriems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių