Kur keliauja šoviniai iš pakaunės?

Giraitės ginkluotės gamykla (GGG) vakar pranešė, kad praėję metai buvo sėkmingiausi per visą veiklos istoriją – valstybės valdomos gamyklos pelnas padidėjo šeštadaliu. Tačiau įmonės ateitis vis dar miglota.

Giraitės ginkluotės gamykla (GGG) vakar pranešė, kad praėję metai buvo sėkmingiausi per visą veiklos istoriją – valstybės valdomos gamyklos pelnas padidėjo šeštadaliu. Tačiau įmonės ateitis vis dar miglota.

Laikinas vadovas

Šovinių gamybos bendrovės GGG praėjusių metų pelnas siekė 881 tūkst. eurų – 16,5 proc. daugiau nei 2013-aisiais.

"Praėjusiais metais išaugo bendrovės veiklos efektyvumas: pelną padidinome optimizuodami veiklos sąnaudas ir sėkmingai startuodami civilinėms reikmėms skirtų šovinių rinkoje. Pradėjome aktyvią sportui ir laisvalaikiui skirtų šovinių gamybą – daugiau nei 100 tūkst. eurų pajamų buvo gauta pardavus šios paskirties mažo kalibro 308 WIN tipo šovinius", – sakė Aleksandras Nikonovas, laikinai einantis GGG direktoriaus pareigas.

Pasak bendrovės vadovo, tiek karinėje, tiek sportui ir laisvalaikiui skirtų šovinių rinkoje Lietuvos gamyklos produkcija vertinama už kokybę ir konkurencingas kainas. 2014-aisiais įmonė tapo oficialia NRA UK (angl. National Rifle Association of United Kingdom) – vienos didžiausių pasaulyje šaudymo mėgėjų ir profesionalų asociacijos – tiekėja.

"Tapę oficialiais NRA UK tiekėjais patvirtinome, kad užsienio ekspertai mūsų įmonę vertina kaip vieną moderniausių mažo kalibro šovinių gamyklų pasaulyje", – kalbėjo A.Nikonovas.

Kalbėjo apie lubas

Per pastaruosius kelerius metus ne kartą buvo kalbama apie skirtingus GGG likimo variantus. Keletą kartų platinti pranešimai apie tai, kad bus ieškomas investuotojas. Užsiminta ir apie gamyklos pardavimo galimybę, reorganizaciją.

Buvęs įmonės direktorius Raimondas Monkevičius yra teigęs, kad be investuotojo gamykla iš skolų liūno neišbris, nes dabartinė įranga neleidžia plėsti asortimento, didinti gamybos tempo. "Tai yra netiesa. Galima išspausti daugiau, galima gaminti daugiau šaudmenų civilinei rinkai. Buvęs direktorius nepaliko nė vieno užsakymo, o mes jau padidinome pelną", – kalbėjo A.Nikonovas.

Pasiekia ir Artimuosius Rytus

A.Nikonovas teigė, kad investicijos į civilinių šaudmenų gamybos liniją turėtų atsipirkti dar šių metų pabaigoje. Vadovo teigimu, planuojama rinkai pristatyti naujus 223 Rem kalibro šovinius, skirtus sportui ir medžioklei. Tikimasi, kad nauji produktai bendrovės pajamas padidins 20 proc. Planuojama, kad per 2015 m. šovinių, skirtų civilinei rinkai, bus pagaminta kelis kartus daugiau negu per visus ankstesnius metus kartu sudėjus.

Medžiotojams skirtus šovinius gamykla pradėjo gaminti prieš kelerius metus. "Kauno diena" yra rašiusi, kad medžiotojai lietuviškos produkcijos neįvertino: neįtiko kokybės ir kainos santykis. A.Nikonovas tikino, kad padėtis yra pasikeitusi, tačiau didžioji dalis šaudmenų medžiotojams vis dėlto parduodama ne Lietuvoje. Pernai didžiausia dalis tokių šovinių išvežta į Šveicariją ir Artimuosius Rytus, šiemet iškeliaus į Didžiąją Britaniją.

Valstybė investuoti nesiryžo

Vis dėlto A.Nikonovas pripažino, kad investuotojas bendrovei reikalingas. Tai susiję ne tik su įmonės veiklos plėtra, bet ir senomis skolomis: už gamyklos statybą ji Finansų ministerijai vis dar yra skolinga daugiau kaip 13,6 mln. eurų. GGG skaičiavimais, reiktų, kad investuotojas į gamybą investuotų 4,6 mln. eurų.

Valstybė daugiau investuoti į GGG nesiryžta. Šaudmenų kokybė kol kas nekėlė problemų, o potencialios pajamos viliojo, tačiau sprendimą turinčius priimti žmones vis spaudė nepasiteisinusių vilčių šleifas. Gamyklos statyba kainavo 70 mln. litų, dar apie 150 mln. litų suplota prancūzams už šaudmenų gamybos įrangą. Tokių investicijų nepakako.

Beveik viskas eksportuojama

90 proc. bendrovės GGG gaminamos produkcijos yra skirta karybos rinkai, 10 proc. pagamintų šaudmenų – sportui ir laisvalaikiui. Kauno rajone įsikūrusi valstybės valdoma šovinių gamybos įmonė iki 90 proc. produkcijos eksportuoja. Didžiausią bendrovės produkcijos pardavimų rinkos dalį 2014 m. sudarė Artimųjų Rytų šalys (39 proc.) ir Didžioji Britanija (37 proc.). Šalių, į kurias įmonė eksportuoja savo produkciją, sąrašą pernai papildė Bulgarija, Šveicarija ir Gruzija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
o kiek jau sukista musu milijonu i ''pelninga'' imone?soviniai gaminami daugiausiai zudymui,tai ir nereiketu girtis...

rusas

rusas portretas
Tiesiai į Ukrainą.......najomnikai šaudo nekaltus žmones......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių