L. Lubienė: valdžia ir „Achema“ stovi skirtingose barikadų pusėse

Koncerno „Achemos grupė“ atstovai kol kas nemato galimybių su Energetikos ministerija pasiekti kompromiso dėl Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo. Tačiau ministerija mano, kad prošvaisčių yra.

„Achemos grupė“ valdybos pirmininkė Lyda Lubienė po susitikimo su energetikos ministru ketvirtadienį sakė, kad jos atstovaujama privataus verslo kompanija ir valdžia stovi skirtingose barikadų pusėse.

„Mes visada stovime šiek tiek kitose barikadose - tai yra privataus verslo kompanija ir yra valstybės reikalai. (...) Mes visi esame pelno siekiantys verslininkai, už tai mums rūpi, kad visus ginčytinus klausimus laiku sužinotume, kad su mumis diskutuotų“, - sakė L. Lubienė.

Anot jos, „Achema“ negali prisiimti priverstinių įsipareigojimų, susijusių su SGD terminalo išlaikymu.

„Kai mums sako priverstinai prisiimti įsipareigojimus, mes jų negalime prisiimti. Mes planavome 2018 metais puikius rezultatus, bet po pirmo ketvirčio juos reikia pakoreguoti, nes jie yra minusiniai. Ilgalaikiai įsipareigojimai nebuvo įmanomi iš ministerijos pusės, tiek jie neįmanomi iš mūsų“, - sakė L. Lubienė.

Kai mums sako priverstinai prisiimti įsipareigojimus, mes jų negalime prisiimti.

Koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius taip pat tikino, kad kompromiso su ministerija pasiekti nepavyko.

„Kompromiso tikrai nepavyko pasiekti. Mes išdėstėme savo požiūrį į vieną iš klausimų ir išsakėme, kad norime matyti visą investicijų į infrastruktūrą vaizdą“, - po susitikimo su energetikos ministru kalbėjo „Achemos grupės“ generalinis direktorius Linas Sabaliauskas.

Paklaustas, ar kalbama apie terminalo saugumo dedamąją, L. Sabaliauskas sakė, kad kalbama apie visą ūkį: energetiką, dujas, šilumą, nes „galiausiai investavus į infrastruktūrą viename gale, jos ateina ir į kitą dalį“.

Po susitikimo išplatintame „Achemos grupės“ pranešime L. Sabaliauskas teigia, kad koncerno skaičiavimai dėl SGD terminalo išlaikymo kaštų yra kitokie nei Energetikos ministerijos.

„Šiandien negalime atsakyti į ministro pasiūlymus, kuriuose neatskleisti kiti viso mokesčio dedamųjų dydžiai. Mūsų skaičiavimais, pagal Energetikos ministerijos pateiktą modelį mokesčio sumažėjimas bus tik 25 proc. nuo 87,3 mln. eurų iki 67 mln. eurų, o ne viešai skelbiami 40 proc.“, - sako L. Sabaliauskas.

Jis taip pat sako, kad koncernas „siūlo rasti galimybę bendrą visiems tenkantį SGD terminalo mokestį sumažinti iki 20 mln. eurų per metus, o trumpalaikėje perspektyvoje - įskaityti „Achemos“ sumokėtus 12 mln. eurų už 2013 metus, kai paslaugos iš SGD terminalo nebuvo gaunamos“.

Tuo metu L. Lubienė po susitikimo paklausta, kokie artimiausi pokyčiai numatyti „Achemoje“, sakė negalinti atsakyti, tačiau pabrėžė, kad visi atlyginimai darbuotojams ir mokesčiai yra sumokėti.

„Mes negalime šiandien konkrečiai atsakyti, kas keisis, šiandien mes nekalbame apie praėjusius metus (...). Mes kalbame apie 2018 metus, kada mes sugebėjome darbuotojams užtikrinti atlyginimus ir premijinę dalį, galėjome sumokėti laisvai visus mokesčius, kokius mes įpareigoti mokėti“, - akcentavo „Achemos grupės“ valdybos pirmininkė.

L. Lubienė pažymėjo, kad įmonė susidūrė su didžiuliais iššūkiais: gamtinių dujų kainų šoktelėjimu, šalta žiema, todėl visi rezervai šildymui ir kitiems poreikiams buvo išnaudoti.

„Saugyklos ištuštėjo, todėl gamtinių dujų kaina pakilo, nesvarbu, iš kokio tiekėjo pirktum“, - akcentavo L. Lubienė ir pridūrė, kad trąšų poreikis yra kritęs, ypač pastaruoju metu dėl sausros.

Ji taip pat pažymėjo, kad įmonė šiuo metu sustabdė remonto ir įrenginių atnaujinimo procesus, nors ateityje galvojama apie plėtrą.

„Ateityje mes galvojame apie plėtimąsi. Mes norime įgyvendinti melamino gamybos projektą, kurio vertė yra 120 mln. eurų“, - sakė L. Lubienė ir pridūrė, kad dėl didžiosios projekto finansavimo dalies jau yra pasirašytos sutartys su Europos investiciniu banku.

Išplatintame koncerno pranešime L. Lubienė taip pat sako besitikinti aiškesnių atsakymų liepą Seime ir Vyriausybėje vyksiančiuose susitikimuose, tik tada koncernas galės nuspręsti, ar dalyvaus SGD terminalo išpirkime.

„Mes norime susipažinti su detaliais skaičiais, planais ir tuomet nuspręsti, ar koncernas „Achemos grupė“ dalyvaus SGD laivo išpirkime, ar ne“, - cituojama L. Lubienė.

Ji taip pat nuogąstauja, kad skelbiamas 40 proc. mokesčio sumažėjimas negelbsti, o Trąšų įstatymas dar nepriimtas.

Tuo metu energetikos viceministras Egidijus Purlys sakė susitikimą vertinantis pozityviai.

„Vertinčiau pozityviai visą susitikimą, jau kalbame skaičių kalba, ir kiekviena pusė kalba apie konkrečius dydžius, konkrečius susitarimo elementus ir tai duoda pozityvų ženklą, kad įmanoma tęsti diskusijas ir sutarti“, - komentavo E. Purlys.

Paklaustas, apie kokius konkrečius skaičius kalbėta, jis pakartojo tai, kas buvo pasakyta anksčiau, - kad po 2020 metų SGD terminalo išlaikymas tiek „Achemai“, tiek kitiems dujų vartotojams galėtų mažėti 40 proc., o kitų skaičių jis atskleisti nenorėjo.

Viceministras taip pat pridūrė, kad susitarimą įmanoma pasiekti abipusių įsipareigojimų ir nuolaidų keliu, priešingu atveju to sutarimo nebus.

Paklaustas, kokia yra pagrindinė „Achemos” ir ministerijos nesutarimo priežastis, E. Purlys to nedetalizavo.

„Tai yra diskusijų klausimas ir turbūt turėtume kalbėti apie viso paketo sutarimą, o ne atskirų dedamųjų dalių, įsipareigojimų ar nuolaidų, bet sprendimas turi būti naudingas tiek pačiai „Achemai“, tiek visos Lietuvos vartotojams“, - akcentavo viceministras.

Eltos paklaustas, kada numatytas kitas susitikimas su „Achema“, E. Purlys sakė, jog prie klausimų turėtų būti grįžtama per artimiausias savaites.

ELTA primena, kad anksčiau L. Lubienė buvo pareiškusi, kad dėl SGD terminalo išlaikymo kaštų, tenkančių „Achemai“, bendrovę yra pigiau sustabdyti nei išlaikyti.

L. Sabaliauskas anksčiau teigė, jog nėra sąžininga, kad už SGD terminalo, kuris yra vienas pagrindinių šalies saugumo objektų, išlaikymą daugiausia turi mokėti „Achema“. Pastarosios generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas taip pat sakė, jog ateityje įmonė teigiamų tendencijų nematanti.

Tuo metu energetikos viceministras Žygimantas Vaičiūnas yra sakęs, kad bendrovei tenkanti SGD terminalo išlaikymo dalis nuolat mažėja, tačiau ateityje ji galėtų mažėti dar 40 proc. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O mums tokia pavojinga įmonė reikalinga?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių