„Lietuvos geležinkeliai“ numatė atsakomybę už nepotizmą ir korupciją

„Lietuvos geležinkeliai“, patvirtinę naują skaidrumo politiką, tikisi, kad dėl to visoje įmonių grupėje bus užtikrinamas viešųjų pirkimų ir personalo atrankos skaidrumas, numatyta atsakomybė už nepotizmą, prekybą poveikiu ir kitus korupcinius veiksmus.

Pasak „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus Manto Bartuškos, stebina tai, kad anksčiau bendrovėje formaliai veikė skaidrumą, korupcijos prevenciją reguliuojantys dokumentai, tačiau jų poveikis buvo fiktyvus.

„Nekompetencija, aplaidumas ar sąmoningas noras palikti landas korupcijai negali būti toleruojami strateginės reikšmės įmonėje. Todėl komanda atliko milžinišką darbą ieškodama spragų, jų eliminavimą derino su institucijomis ir parengė saugiklius užkirsti kelią korupcijai“, - sako „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Bendrovės vadovo teigimu, korupcijos prevencija ir skaidrumas „Lietuvos geležinkeliuose“ nebėra tuščios deklaracijos. Tai - vertybės, kurių bendrovė įsipareigoja laikytis.

„Tik turėdama aiškias vertybes bendrovė gali pasiekti geriausių rezultatų“, - pabrėžia M. Bartuška.

Ankstesnės vadovybės patvirtintos skaidrumo bei korupcijos prevencijos tvarkos realaus poveikio neturėjo. Pavyzdžiui, nebuvo kontroliuojamos jokios nepotizmo apraiškos - šeimos narių, giminaičių ar kitų asmenų sąmoningas protegavimas, įdarbinimas ar globa. Nereguliuoti ir darbuotojų tiesioginio pavaldumo ar kontrolės santykiai.

Anksčiau dėl patikimumo eiti pareigas būdavo tikrinama tik 13 aukščiausio lygmens vadovų. Viduriniosios grandies vadovų patikimumas niekaip nebūdavo tikrinamas. Tuo tarpu nuo šių metų „Lietuvos geležinkeliai“ tikrins į bet kurią iš 160 svarbiausių vadovaujančių pozicijų priimamo darbuotojo patikimumą.

Ankstesnę tvarką pažeidę darbuotojai galėjo išvengti atsakomybės, nes jokios sankcijos nebuvo nustatytos. Naujojoje skaidrumo politikoje už jos nuostatų pažeidimą gresia drausminė ar griežtesnė atsakomybė.

Visoje įmonių grupėje atsakomybė nustatyta už interesų konfliktą, piktnaudžiavimą einamomis pareigomis, kyšininkavimą, prekybą poveikiu, dovanų ir kitos naudos suteikimą, nepotizmą ar kito pobūdžio protegavimą, konfidencialumą numatančių nuostatų nepaisymą.

Skaidrumo saugikliai numatyti paramos teikimo ir viešųjų pirkimų organizavimo srityse.

Įmonių grupėje nustatyta tvarka ir dėl su bendrove sutartis sudarančių trečiųjų asmenų patikimumo tikrinimo, informacijos apie finansinį ir organizacinį skaidrumą viešinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių