„Lietuvos geležinkeliai“ tikisi išlaikyti Baltarusijos krovinius

  • Teksto dydis:

Rusijos geležinkeliams planuojant pervilioti Baltarusijos naftos krovinius iš Baltijos šalių ir nukreipti juos į Suomijos įlanką, valstybės valdomi "Lietuvos geležinkeliai" tikisi, kad išlaikys krovinių vežimo apimtis.

"Dėl konkurencijos ir Rusijos geležinkelių ketinimų ketvirtadaliu sumažintų savo kainas, laikas parodys. Mūsų pozicija dirbti su kiekvienais klientais nepriklausomai nuo politikos ir panašių veiksnių. Manome, kad rasime išeiti bei būdus būti lyderiais savo regione. Tikrai nenorime prarasti savo įdėto įdirbio bei gero vardo. Viliamės, kad neigiami veiksniai, kurie nepriklauso nuo pačių geležinkelių veiklos jau artimiausiu metu stabilizuosis ir ateityje neturės didelės įtakos geležinkelių veiklos rezultatams", - BNS atsiųstame komentare teigė "Lietuvos geležinkeliai".

Anot bendrovės, rusiškų naftos krovinių praradimas nebūtų didelė netektis, tačiau pripažino, kad didesnę grėsmę keltų krovinių iš Baltarusijos praradimas. "Lietuvos geležinkeliai" teigia, kad į Klaipėdą penai pervežė beveik 250 tūkst. tonų naftos produktų iš Rusijos.

"Didesnę grėsmę kelia kaimyninių šalių geležinkelių bendrovės, kurios nori atkurti krovinių vežimo apimtis mūsų sąskaita. Tai yra bando nuvilioti mūsų pagrindinius klientus su kuriais kuriame ilgalaikius santykius, turime omenyje stambiausias Baltarusijos gamyklas", - nurodo bendrovė.

"Lietuvos geležinkeliai" teigia negalintys atsakyti, ar Rusijos geležinkelių siekį pervilioti Baltarusijos krovinius lemia ekonominė ar politinė logika.

"Vienareikšmiškai atsakyti, ar tai konkurencija, ar tai labiau politinė logika, sunku. Akivaizdu, kad konkurencinė aplinka per paskutiniuosius 5-10 metų nuolat didėja, auga įtampa. Politiniai veiksniai vaidina ne mažesnę įtaką. Brangesni kroviniai išties jau nukreipiami į Ust Lugos uostą, esantį Suomijos įlankoje, maždaug 100 kilometrų nuo Sankt Peterburgo. Minėto uosto krova augo kartais, nuo 11,7 mln. tonų - 2010 metais, iki 87,8 mln. tonų - 2015 metais", - teigia geležinkeliai.

Bendrovės teigimu, Rusijos ketinimai vežti krovinius per savo šalies uostus buvo žinomi jau anksčiau ir dėl šios strategijos nukentėjo Latvijos ir Estijos geležinkeliai. "Lietuvos geležinkeliai" nurodo, kad Latvijos geležinkelių krovinių vežimo srautai per šių metų 9 mėnesius sumažėjo 19,6 proc, Estijos - 20 proc. Tuo metu "Lietuvos geležinkelių" krovinių apimtys šiemet ūgtelėjo 0,4 proc.

Nors Rusijos geležinkeliai siekia pervilioti baltarusiškus krovinius, naftos krovos bendrovė "Klaipėdos nafta" ketvirtadienį pranešė pasirašiusi ilgalaikę trejų metų trukmės mazuto krovos sutartį su Baltarusijos naftos kompanija "Belarusskaja neftenaja kampanija" (BNK). Sutartis įsigalios lapkričio 1 dieną ir baigs galioti 2019 metų spalio 31 dieną.

Rusijos verslo leidinys "Kommersant" šią savaitę paskelbė, jog valstybės kontroliuojami Rusijos geležinkeliai ketina netrukus Baltarusijos naftos produktų eksportuotojams pasiūlyti neregėtų nuolaidų, kad šie savo krovinius nukreiptų iš Baltijos šalių į Rusijos uostus Baltijos jūros pakrantėje.

Anot "Kommersant", nors toks "projektas" Rusijos geležinkelių monopolininkui nebus nuostolingas, jame galima įžvelgti politinį atspalvį - krovinių tranzito per Baltijos šalis mažinimo planai rugsėjį svarstyti dalyvaujant Rusijos prezidento specialiajam atstovui Sergejui Ivanovui, o "Transneft" vadovybė Vladimirui Putino pristatė naftos produktų eksporto per Baltijos šalis nutraukimo planus.

Pasak "Kommersant" šaltinio Rusijos geležinkelių įmonėje, Baltarusijos naftos produktų eksportuotojams ketinama siūlyti 25 proc. nuolaidą benzino, dyzelino ir mazuto gabenimui link Rusijos uostų prie Suomijos įlankos. Sprendimas dėl to gali būti priimtas jau šią savaitę, įsigaliotų po 10 dienų, o nuolaida tikriausiai galiotų iki 2018 metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių