„Lietuvos geležinkeliai“ tikisi stabilaus krovinių srauto iš Baltarusijos

Nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prabilo apie tai, kad Baltarusija perdirbtą rusišką naftą eksportuoti turėtų per Rusiją, o ne Baltijos šalis, „Lietuvos geležinkeliai“ toliau tikisi stabilaus krovinių srauto.

Geležinkelių vadovas Mantas Bartuška BNS teigė, kad rizikas netekti krovinių įmonė supranta, tačiau siekia diversifikuoti veiklą, taip užtikrinant stabilias pajamas.

„Visada yra tam tikri rizikos aspektai, kad vienų krovinių gali pamažėti, kitų - padidėti, juos nuolat vertiname. Ne tik geopolitika, bet ir konkurencija tarp uostų gali lemti naftos produktų dinamiką, tai į tą dinamiką mes atliepiame, kad užtikrintumėm patikimą transportavimą ir bent jau pastarųjų mėnesių tendencijos džiugina, nes yra stabilus srautas iš Baltarusijos į Klaipėdą“, - BNS sakė M. Bartuška.

Vertindamas Rusijos vadovo kalbas apie tai, kad baltarusiškus naftos produktus reiktų eksportuoti per Suomių įlankos Rusijos uostus, M. Bartuška teigė, jog diskusijos šia tema vyksta jau kurį laiką. Anot jo, su baltarusiais kalbėta apie galimybę per Klaipėdą atsigabenti naftos, kuri būtų gabenama į Baltarusiją vietoj rusiškos.

„Ką mes kalbamės su partneriais Baltarusijoje, jie mąsto apie alternatyvą, metų pradžioje atsivežė tanklaivį iš Irano, mąsto apie papildomus tanklaivius ir galbūt bus galimybė priimti tanklaivius per Lietuvą“, - sakė geležinkelių vadovas.

Visgi jis pripažįsta, kad siekiant suvaldyti rizikas, reikia diversifikuoti veiklą. Viena galimybių pakeisti baltarusiškus krovinius yra vidaus rinka, kita - perimti krovinių vežimą iš autotransporto.

„Turime ambicijų vidaus rinkoje, daugiau vežimų atlikti įvairiems klientams ir produktams. Kryptys su Vakarų Europa šiai dienai egzistuoja, jos nėra gal potencialiai išnaudojamos, sekant Europos politiką, kad dalį autotransporto perkelti ilgose distancijose ant geležinkelių. Kam važiuoti 60 vairuotojų iš Italijos į Lietuvą, kai vienu traukiniu gali atvežti 60 vagonų saugiai ir patikimai, neteršiant aplinkos“, - sakė M. Bartuška.

Trečiadienį Karaliaučiuje apsilankęs V.Putinas dar labiau padidino spaudimą Baltarusijai, pareiškęs, kad rusiškos naftos tiekimą būtina susieti su naudojimusi Rusijos geležinkeliais ir uostais Suomijos įlankoje.

„Tai būtina aptarti gerokai platesniu formatu. Juk Baltarusijos gamyklose perdirbama mūsų nafta, kitos ten nėra ir vargu ar bus. Todėl būtina griežtai susieti mūsų naftos gavimą su atitinkamu naudojimusi mūsų infrastruktūra“, - pasitarime transporto infrastruktūros plėtros temomis sakė V.Putinas.

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pareiškė, kad jeigu Rusija priverstų Baltarusiją eksportuoti naftos produktus per jos geležinkelius ir uostus, tai būtų ekonomiškai nenaudinga ir pavojinga pačiam Minskui. Vytis Jurkonis iš Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) BNS teigė, kad tokiais žingsniais Maskva siekia didinti Minsko priklausomybę.

„Lietuvos geležinkelių“ krovinių pervežimai šiemet per septynis mėnesius, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 6,5 proc. iki 28,99 mln. tonų.

Iš jų naftos produktų tranzitas per Klaipėdos uostą siekė 1,224 mln. tonų.

Pirmuosius keturis šių metų mėnesius, kai dėl Rusijos ir Baltarusijos ginčo pastarajai buvo apribotas naftos tiekimas, geležinkeliai per mėnesį perveždavo apie 90-140 tūkst. tonų naftos, vėliau krovinių apimtys išaugo iki daugiau nei 230 tūkst. tonų per mėnesį, o liepą pasiekė 260 tūkst. tonų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hmmm

Hmmm portretas
Nejuokinkit

kam

kam portretas
čia balamutina žmones, kai puikiai visi visur žino, kad baltarusiai ir ruskiai baigia statyti magistralinius naftos tiekimo vamzdynus tarp jų visokių perdirbimo gamyklų ir uostų, berods turi baigti iki 2018 metų, na tiesiog jiems Klaipėdos uostas ir LG taps nereikalingas, kodėl klaidina, kad baltarusių ir rusų kroviniai Klaipėdoje apima pusę visų krovinių apimties, kai iš tikro net virš 2/3

VLADIMIR MOSKVIČIOV

VLADIMIR MOSKVIČIOV portretas
Kas šiandien vadovauja mūsų imoneje, kodel bega darbo žmones -tą norejau pasakyti 102,1 radio laidoje Mantui Bartuškai, bet išjunge NEDAVE-muzikine pauze padare-bijo tiesa išgyrsti iš preofsajungos pirmininko juk yra nepriklausomu profesiniu sajungu atstovai geležinkelije- bet apie tą kas darosi imoneje išsakyti mano nuomuone nedave-o juk likau be 2 koju imoneje dar 2012 metais ir žinote pats LG generalinis direktorius gerbemas Stasys Dailydka mane aplankė Kaune ligonineje, kai mane ten perveže iš Vilkaviškio ligonines 2012 metais- o kokius gherus protezus jisai man nupirko-deja ŠIANDIEN JIE SUGEDO-REIKIA DALIU KEISTI, BET PINIGU TAM NEDUODA SAKE ORTOPEDAI MAN LIGONIU KASA- O REIKIA KEISTI-JUK STUBURAS NEIŠLAIKYS BE TOS DETALES VAIKŠČIOTI , O TAIP NORESI GYVENTI IR TARNAUTI ŽMONEMS-JUK 3 KARTUS JAU bandžiau patekti į savo gimtojo mylimojo miesto-Kauno -SAVIVALDĄ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių