Lietuvos paštui – įspėjimas dėl teisės aktų pažeidimų

Lietuvos banko valdyba įspėjo AB „Lietuvos paštas“, kad nesilaikė galiojančios pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos tvarkos ir nepakankamai vykdė reikalavimus dėl internetu atliekamų mokėjimų saugumo. Bendrovei nurodyta pašalinti inspektavimo metu nustatytus teisės aktų pažeidimus ir veiklos trūkumus.

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos atlikto inspektavimo ataskaitoje atkreiptas dėmesys į tai, kad Lietuvos pašte, valdant informacinių technologijų ir informacijos saugumo riziką, nebuvo užtikrintas tinkamas funkcijų atskyrimas, nebuvo atliktas išsamus rizikos vertinimas internetu atliekamų mokėjimų srityje, sutartyje su trečiąja šalimi dėl veiklos funkcijų perdavimo nebuvo įtvirtinti teisės aktuose nustatyti reikalavimai, bendrovė neturėjo tinkamo veiklos tęstinumo plano. Nustatyta ir kitų trūkumų.

Pagal teisės aktus turėdama atlikti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją, Lietuvos paštas tikrinamuoju laikotarpiu nesukaupė pakankamai patikimos klientų pažinimo informacijos, neužtikrino efektyvios jų dalykinių santykių ir operacijų stebėsenos, neįdiegė efektyviai funkcionuojančio rizikos vertinimu pagrįsto metodo pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikai valdyti ir neužtikrino tinkamos vidaus kontrolės šioje srityje. Nebuvo sudarytos reikiamos sąlygos nustatyti įtartinas pinigines operacijas ir operacijas grynaisiais pinigais, sudarančias ar viršijančias 15 tūkst. eurų, ir apie jas pranešti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai. Bendrovė nepranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai apie visas vienkartines ar susijusias operacijas grynaisiais pinigais, sudarančias ar viršijančias 15 tūkst. eurų, arba ekvivalentą kita valiuta, bei įtartinas pinigines operacijas, kaip tai padaryti įpareigoja Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo reikalavimai.

Per inspektavimą nenustatyta, kad dėl teisės aktų pažeidimų Lietuvos pašte būtų pažeisti elektroninių pinigų turėtojų interesai. Į tai Lietuvos banko valdyba atsižvelgė priimdama poveikio priemonę dėl inspektavimo rezultatų. Be to, jau po atlikto inspektavimo bendrovės generalinė direktorė ir 3 iš 4 inspektavimo laikotarpiu bendrovės valdybos narių pareigas ėjusių asmenų buvo atšaukti iš pareigų.

AB „Lietuvos paštas“ nurodė, kad ėmėsi priemonių pašalinti daugumą inspektavimo metu nustatytų teisės aktų pažeidimų (informacinių technologijų, pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos srityse), ir pateikė Lietuvos bankui inspektavimo ataskaitoje nustatytų trūkumų šalinimo veiksmų planą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių