Lietuvos bankas įspėjo „BigBank“ ir „Luminor“

Už neteisingai klientams skaičiuotas palūkanas Lietuvos bankas įspėjo „BigBank“ Lietuvos filialą.

Anot centrinio banko, išnagrinėjus 50 sutarčių, sudarytų nuo pernai birželio, nustatyta, kad klientams buvo skaičiuojamos palūkanos nuo didesnės sumos, nei šie gavo paskolą.

„Visais nagrinėtais atvejais į bendrą finansuojamą sumą įskaičiavo ir sutarties sudarymo mokestį, kurio dydį atitinkančios sumos vartojimo kredito gavėjams neišmokėjo, tačiau palūkanas skaičiavo nuo visos bendros finansuojamos sumos, t. y. ir nuo sutarties sudarymo mokesčio“, - teigiama Lietuvos banko pranešime.

„BigBank“ taip pat nenurodė, kokia įmokos dalis skiriama kreditui ir papildomoms išlaidoms padengti.

Be to, Lietuvos bankas nustatė, kad 5 atvejais iš 8, kai vartojimo kredito sutartys buvo nutrauktos „BigBank“ reikalavimu dėl vėlavimo sumokėti, klientams buvo taikomi didesni delspinigiai, nei galima. Tai yra buvo skaičiuojami ne tik maksimalūs 0,05 proc. delspinigiai, bet ir reikalaujama sumokėti už pranešimą apie nutrauktą kredito sutartį.

Pažymėtina ir tai, kad 3 atvejais iš 8 „BigBank“ filialas nutraukė vartojimo kredito sutartis su vartojimo kredito gavėjais, nepraėjus trims mėnesiams nuo pirmos uždelstos įmokos mokėjimo dienos, nurodytos mokėjimo grafike, o uždelstas mokėjimas sudarė mažiau kaip 10 proc. negrąžintos vartojimo kredito sumos. Taip buvo pažeistas Vartojimo kredito įstatymo reikalavimus.

Anot Lietuvos banko, „BigBank“ pripažino padarytus pažeidimus ir savo iniciatyva ėmėsi priemonių juos ištaisyti

Įspėjimą gavo ir „Luminor“

Vienas didžiausių šalyje komercinis „Luminor“ bankas gavo įspėjimą, nes netinkamai informavo savo klientą apie sutarties vykdymą bei nenagrinėjo jo prašymų.

Lietuvos bankas pranešė, kad įspėjimą skyrė išnagrinėjęs kliento skundą. Anot banko, „Luminor“ nesuteikė išsamios informacijos apie kreditavimo sutarčių vykdymą, nenagrinėjo pateiktų kliento prašymų ir neatsakė į juos.

Centrinis bankas nurodo, kad klientų prašymus dėl kreditavimo sutarčių reikia išnagrinėti per 30 dienų, kitu atveju nusižengiama Bankų įstatymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių