Mokymai darbuotojams – vertinga įmonių investicija

  • Teksto dydis:

Vis daugiau įmonių supranta, kad darbuotojams jau neužtenka vien pasiūlyti gerą atlygį ir pasyviai laukti iš jų efektyvių rezultatų.

Besikeičiančioje konkurencinėje aplinkoje labai svarbus jų nuolatinis kompetencijų ugdymas. Be to, investicijos į darbuotojų profesinius mokymus leidžia darbdaviams patiems ugdyti reikalingus specialistus. Tokie specialistai būna lojalūs, juos motyvuoja galimybės siekti karjeros.

Mokymai – jau norma

„Tai, kas tarptautinėse ir kitose vadybine prasme pažengusiose įmonėse ir organizacijose seniai yra norma, didelėje dalyje vietinio kapitalo įmonių (ypač nedidelių, veikiančių regionuose) – dar beveik kosmosas arba tik formaliai deklaruojami dalykai“, –  teigė Personalo valdymo profesionalų asociacijos direktorė Aušra Bytautienė.

Personalo valdymo profesionalų asociacija kasmet atlieka pagrindinių personalo valdymo rodiklių tyrimą. Jo duomenimis, 2015 m. vidutinė personalo valdymui skirtų lėšų vienam darbuotojui suma buvo 436,73 euro, 2016 m. – 405,54 euro, o 2017 m. – 409 eurai.

Taip pat tyrimas atskleidžia, kad įmonės neskuba tiesiog pirkti mokymų iš išorės, o pirmiausia ieško, kaip panaudoti vidinį potencialą.

Nauda akivaizdi

Pasak A.Bytautienės, profesionalai gali būti tinkami konkrečiai situacijai tam tikru laikotarpiu. „Labai tikėtina, kad, situacijai pasikeitus, įmonei prireiks visiškai kitokių kompetencijų, taigi tektų burti naują profesionalų komandą. Tik įsivaizduokime, ką tai reikštų: vieni darbuotojai atleidžiami, kiti priimami, kas neduotų jokio teigiamo rezultato tiek darbuotojų motyvacijos, tiek įsitraukimo prasme. Tuo labiau kad nuolatinė darbuotojų paieška ir atleidimas įmonei kainuoja realius ir gana didelius pinigus“, –   aiškino ji.

Visai kas kita, jei laikinai pasitelkiamas išorinis ekspertas tam tikrai situacijai spręsti. Tuomet įmonės darbuotojai turi galimybę dirbdami kartu su tokiu ekspertu mokytis – tai leidžia jiems įgyti papildomų kompetencijų, kurios lieka įmonės viduje, didina darbuotojų įsitraukimą ir pasitenkinimą darbu.

Skiria įspūdingas sumas

Mokymams didelę reikšmę skiria ir didžiausias šalyje darbdavys – prekybos tinklas „Maxima“. Pernai juose dalyvavo daugiau negu 5,6 tūkst. tinklo darbuotojų. Vien iki šių metų pabaigos „Maxima“ planuoja mokymus suteikti dar apie tūkstančiui darbuotojų.

Mūsų gausi „Maximos“ komanda vienija daugybę profesionalų, turinčių išskirtinės patirties ir gebėjimų, todėl skatiname mentorystę.

Šiemet mokymams skirtas biudžetas yra beveik du kartus didesnis – 235 tūkst. eurų. „Stiprindami darbuotojų kvalifikacijas ir ugdydami naujas jų kompetencijas reguliariai organizuojami įvairūs tiek išoriniai, tiek ir vidiniai mokymai. Mūsų gausi „Maximos“ komanda vienija daugybę profesionalų, turinčių išskirtinės patirties ir gebėjimų, todėl skatiname mentorystę. Aktyviai rengiame vidinius mokymus ir įvairias tobulėjimo programas, kur kolegos dalijasi savo žiniomis“, – pažymi „Maximos“ personalo departamento direktorė Margarita Plešakienė.

Patys rengia specialistus

M.Plešakienė atkreipia dėmesį, kad į „Maxima“ priimami ir reikiamos patirties neturintys, tačiau motyvuoti ir pasirengę mokytis darbuotojai. „Investuojame į naujų darbuotojų parengimą darbui. Naujo darbuotojo integracija yra labai svarbi jo tolesnei karjerai ir įsitvirtinimui, todėl visus naujokus pirmiausia apmokome, kad suteiktume darbui reikiamų žinių ir praktikos įvairiose srityse: nuo bendravimo su klientais iki maisto ruošimo“, – teigė M.Plešakienė.

Šiuo metu devyniuose šalies miestuose veikia „Maximos“ maisto gamybos praktinio mokymo centrai, kuriuose galima įgyti virėjo, mėsininko, kepėjo ar konditerio profesijai reikalingų profesinių įgūdžių.

Itin didelis dėmesys įmonėje skiriamas ir parduotuvių vadovų tobulėjimui bei jų darbui su komanda. Specialiai vadovams „Maxima“ neseniai organizavo konferenciją apie vadovavimą ir lyderystę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Durneliai

Durneliai portretas
sunaikino senaja geraja darbuotojų rengimo sistemą o dabar nežino ko griebtis.Apgailėtinos tos jūsu pastangos.Kita vertus darbdaviams dabar po...ui koks tas darbuotojas ir kiek jis dirbs.Anam bartareika reikalinga.Trys mėnesiai ir von. Kita kart dirbk kaip nori o prikibti aprėkt ir pasiulyt išeit savo noru vistiek ras proga

>

> portretas
Kam ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių