Muzikams – dar viena DFDS dovana

Sveikti padedanti garsų terapija uostamiestyje tampa vis populiaresnė – neseniai ši veikla pradėta vykdyti Klaipėdos universiteto Reabilitacijos katedroje. Prie to labai prisidėjo laivybos bendrovė "DFDS Seaways", jau antrą kartą padovanojusi seansams reikalingus instrumentus.

Surinko 1,5 tūkst. eurų

Muzikos terapijos ir meditacijų studijoje "Dabartis" organizuojami užsiėmimai padeda gyti fizinių ir protinio vystymosi sutrikimų turintiems vaikams bei suaugusiesiems. Taip pat malšina stresą, neigiamas emocijas, pyktį.

Kad Klaipėdoje veikianti organizacija "Muzikiniai projektai" galėtų vykdyti minėtą veiklą, reikalingi brangūs, specialiai terapijai pritaikyti instrumentai. Pernai už Danijos kapitalo laivybos bendrovės "DFDS Seaways" surinktą 1,3 tūkst. eurų sumą buvo nupirkti vadinamieji dainuojantys Tibeto dubenys, tad apsilankyti gydančiuose seansuose galimybę turėjo dar daugiau žmonių.

Šios idėjos sužavėtas bendrovės "DFDS Seaways" Baltijos jūros keleivinio verslo direktorius Russelas Mckelvey'us nutarė dar kartą paremti klaipėdiečių projektą. Šįsyk organizacijos "Muzikiniai projektai" vadovui Linui Švirinui įteiktas tradicinis kinų gongas tam-tamas.

Neseniai brangi įranga specialiu užsakymu iš Vokietijos pasiekė uostamiestį. Solidi dovana atsiėjo 1,5 tūkst. eurų.

Surengė golfo turnyrą

Pinigai, kaip ir pernai, buvo surinkti gegužę "DFDS Labdaros golfo dienos" metu. Šalia Kretingos įsikūrusiame "National Golf Resort" klube, kur vyko turnyras, susirungė šio sporto entuziastai iš Lietuvos ir užsienio.

R.Mckelvey'aus žodžiais, varžybų metu surinktus pinigus vėl nuspręsta skirti klaipėdiečio L.Švirino vykdomiems užsiėmimams su neįgaliais vaikais.

"Žinome, kad jiems reikia pagalbos, todėl nutarėme prisidėti prie gražios idėjos savo parama. Kasmet žingsnis po žingsnio tai darome. Ką gali žinoti, galbūt mūsų pavyzdys įkvėps ir kitus kurti kažką ypatingo. Muzikos terapija – išties unikalus dalykas", – kalbėjo bendrovės "DFDS Seaways" Baltijos jūros keleivinio verslo direktorius.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad šiemet pavyko surinkti dar didesnę nei praėjusį kartą – 1,5 tūkst. eurų sumą. Už ją buvo nupirktas aukštos kokybės vokiečių gamybos tam-tamo gongas.

"Esame laimingi, galėdami padėti Linui ir vaikams, kurie turės galimybę praktikoje įsitikinti šio gongo veiksmingumu", – šypsojosi R.Mckelvey'us, kuris ir pats nepraleido progos pasiklausyti instrumento išgaunamo garso.

Jį atsiimdamas muzikantas sakė esąs labai dėkingas ir pasiūlė garso terapiją išbandyti golfo aikštyne, nuostabios gamtos apsuptyje.

Įtraukė ir studentus

Organizacijos "Muzikiniai projektai" vadovas pasakojo, kad garsų terapija padeda sveikti, greičiau atsitiesti po ligos ir vaikams, ir vyresnio amžiaus žmonėms. Tai jau trečias gongas L.Švirino studijoje.

"Terapijos poveikis – labai individualus. Žmonės, kurie audros metu yra buvę Melnragėje ant molo, puikiai supras šio instrumento efektą, nes jo skambesys giminingas šiai stipriai stichijai. Gongo skleidžiami garsai nesunkiai patraukia klausančiojo dėmesį ir turi daug teigiamų galių: padeda atitrūkti nuo įtampos ir paleisti blogas mintis, slopina nuovargį, eliminuoja dirgiklius. Kad tai suprastum, būtina patirti. Labai daug įtakos turi aplinka, kurioje vyksta seansas, taip pat žmogaus būsena, nusiteikimas. Apskritai su kiekvienu vaiku darbas yra be galo skirtingas", – apibūdino pašnekovas.

Jis pasidžiaugė stiprėjančiu bendradarbiavimu su Klaipėdos universitetu, kur muzikos terapijos veikla bus vystoma kaip sveikatinimo ir mokymo priemonė. Jau kitą savaitę Sveikatos mokslų fakulteto ergoterapijos studentai, prižiūrimi L.Švirino ir dėstytojo, dalyvaus pirmuosiuose užsiėmimuose su vaikais.

"Tai tik patvirtina, kad šis reikalas nėra atsitiktinis ar vienadienis, o iš tiesų aktualus ir reikalingas. Vieną dieną per savaitę skirsime darbui universitete – studentai dalyvaus užsiėmimuose su vaikais, įgyvendins savo idėjas, galbūt net rašys baigiamuosius darbus, bendraus su mažamečių tėvais. Ergoterapijos specialybės besimokantieji suvoks, kad į sveikatinimo priemonių arsenalą galima įtraukti ir muzikavimą. Tokiu būdu jauni žmonės plės savo akiratį ir panaudos mokslines žinias praktikoje. Bandysime įtraukti ne tik Reabilitacijos, bet ir Psichologijos katedros studentus", – atskleidė klaipėdietis.

Užsiėmimus neįgaliesiems vedantis vyras vaizdžiai aiškino, kad krištolinių dubenų, varpų, įvairių mušamųjų-perkusinių instrumentų, gongo skleidžiami garsai nugramzdina į potyrių ir jausmų okeano gelmes: "Kas žino, gal tai durys pokyčių link? Pokyčių, vedančių į harmoningą savijautą, savęs ir aplinkos aiškesnį suvokimą."


Šiame straipsnyje: DFDS dovanaDFDSLinas Švirinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių