„Achema“: darbuotojams mokame 29 proc. didesnį atlyginimą nei šalies vidurkis

  • Teksto dydis:

Bendrovės „Achema“ darbuotojams atlyginimai mokami pagal bendrovėje galiojančias tvarkas, kurios suderintos su profesine sąjunga. Taip pat darbuotojams mokama dalis premijų, kurių įmonė galėtų nemokėti dėl prastų finansinių rezultatų. Ketvirtadienį Ramūnas Miliauskas, bendrovės „Achema“ generalinis direktorius, susitiko su darbuotojais ir pristatė jiems esamą įmonės finansinę situaciją.

„Dėl prastos situacijos pasaulinėje trąšų rinkoje nuo birželio pradžios iki spalio 1 d. įmonė dirbo puse pajėgumų. Tuo laikotarpiu dalis darbuotojų gavo mažesnius atlyginimus, nes turėjo išeiti į prastovas, o kiti liko dirbti, todėl jiems buvo mokamas pareigybinis atlyginimas ir premijos. Visos procedūros buvo suderintos su įmonės profesine sąjunga. Taip pat šiuo metu deramės su profesine sąjunga dėl naujos kolektyvinės sutarties“, – sakė R. Miliauskas.

Vadovo teigimu, atlyginimai darbuotojams mokami pagal šiuo metu bendrovėje galiojančias tvarkas, suderintas su profesine sąjunga. „Premijų dydis priklauso nuo bendrovės finansinių rezultatų, kurie jau pusę metų yra neigiami. Esant tokiai situacijai (pagal bendrovėje galiojančias tvarkas), mėnesinės premijos neturėtų būti mokamos visai, tačiau vadovybės sprendimu pusė jų mokama toliau“, – teigė R. Miliauskas.

2018 m. spalį vidutinis atlyginimas bendrovėje siekė 1,199 eurų, o vien tik darbininkų – 1,047 eurų. Šalies vidurkis yra 927 eurų. Statistikos departamento duomenimis, 2018 m. II ketv. vidutinis darbo užmokestis Jonavos rajone siekė 885 eurų.

Nuostolingai dirbanti „Achema“ spalio 1 d. gamybą atnaujino, tačiau kol kas įmonės finansinė situacija nepagerėjo ir ji toliau dirba nuostolingai. Tačiau ir šitoje situacijoje valdyba su vadovybe priėmė vieningą sprendimą IV ketv. darbuotojams, tiesiogiai aptarnaujantiems gamybą, mokėti pilnas mėnesines premijas, nepaisant neigiamų įmonės rezultatų.

Pasak R. Miliausko, neatmetama galimybė 2019 m. vėl stabdyti pusę pajėgumų, nes įmonė, prognozuojama, nebeišgalės susimokėti 2019 m. beveik 30 proc. (6 mln. eurų) didėsiančio SGD terminalo, ATL ir kitų mokesčių. Taršos leidimai (ATL) „Achemai“ per šiuos metus pabrango 45 proc. ir siekia 7 mln. eurų. 2019 m. ATL įmonei, prognozuojama, pabrangs beveik 3 kartus ir planuojamas mokestis viršys 18 mln. eurų.

R. Miliauskas sako, kad, nepaisant visų valstybės pažadų, SGD terminalo išlaikymo mokestis įmonei nesumažėjo, o dar ir išaugo. „Vakar sužinojome, kad SGD terminalo mokestį 2019 m. „Achemai“ planuojama padidinti beveik 6 mln. eurų (30 proc.). Todėl būsime priversti mokėti jau ne 20 mln. eurų, o 26 mln. eurų. Susidaro paradoksali situacija, kad SGD terminalo mokestis bus didesnis už metinį įmonės darbo užmokesčio fondą, kuris siekia 20 mln. eurų“, – sakė R. Miliauskas.

Įmonės „Achema“ generalinis direktorius teigia, kad šiuo metu įmonės finansinės galimybės neleidžia didinti darbuotojų atlyginimų. Jis primena, kad bendrovė ir taip nuo šių metų pradžios, siekiant mažinti nuostolius, taupė visose srityse, išskyrus darbuotojų atlyginimus. Įmonė ieško būdų, kaip užtikrinti darbuotojams sąžiningą darbo apmokėjimą sistemą, siekiant išlaikyti savo konkurencingumą.

Per 2017 m. bendrovė „Achema“ į valstybės biudžetą iš viso sumokėjo 43,7 mln. eurų mokesčių. Gamykla išlieka didžiausia darbdave Jonavos rajone. 2017 m. vidutinis darbuotojų skaičius siekė 1332. Su bendrove per teikiamas prekes ir paslaugas susiję apie 2000 kitų Lietuvos įmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių