„Orion“ Baltijos šalių įmonėms pasiūlys plėtros instrumentą

  • Teksto dydis:

Viena iš didžiausią patirtį turto valdymo srityje sukaupusių įmonių Lietuvoje – UAB „Orion Asset Management“ artimiausiu metu ruošiasi rinkai pasiūlyti naują privataus kapitalo fondą „ORION Private Equity Fund I“.

Privataus kapitalo fondas ruošiasi investuoti iki 15 mln. EUR į Baltijos šalių mažas ir vidutines įmones, turinčias gerą pagrindinio verslo modelį ir plėtros galimybes. Fondo valdymas patikėtas gerai Lietuvos finansų rinkai ir verslui žinomam profesionalui – Fondo partneriui Skirmantui Miliauskui.

S.Miliauskas turi 18 metų patirtį finansų rinkose. Pastaruosius penkerius metus konsultavo Baltijos šalių verslo klientus įmonių finansų klausimais, prieš tai ėjo atsakingas pareigas „Finasta“ grupės įmonėse ir didžiausioje Baltijos šalyse privataus kapitalo valdymo įmonėje „BaltCap“.

„Ruošiamės, kad Fondas trūkstamo kapitalo plėtrai ieškančioms Lietuvos ir kitų Baltijos šalių smulkioms bei vidutinėms įmonėms drauge su finansais siūlys ir mūsų sukauptą verslo valdymo patirtį. Siekdami užauginti ir sustiprinti įmones, į kurių akcijų paketus investuosime, dalyvausime tiek įmonių valdyme, tiek ir priimant svarbiausius verslo sprendimus“, - sako planuojamo fondo partneris S. Miliauskas.

„ORION Private Equity Fund I“ sieks įsigyti mažumos ar kontrolinį įmonės, į kurią investuojama, akcijų paketus (34-67%), kurie būtų išperkami iš esamų akcininkų arba išleidžiant naujas akcijų emisijas.

„Visas investavimo ir įsijungimo į valdymą procesas bus vykdomas vadovaujantis privataus kapitalo sektoriaus patirtimi, o kontrolės teisės ir apsauginės priemonės bus išsamiai aptartos akcininkų ir investavimo sutartyse tarp fondo ir įmonės, į kurią investuojama“, - teigia „Orion Asset Management“ generalinis direktorius Ramūnas Baranauskas.

R. Baranauskas pabrėžia, kad derybos su būsimais fondo investuotojais jau vyksta ir turėtų būti užbaigtos per artimiausią pusmetį.

Šiuo metu vyksta diskusijos su būsimaisiais Fondo investuotojais ir finansavimo partneriais.

„Šiuo metu vyksta diskusijos su būsimaisiais Fondo investuotojais ir finansavimo partneriais, kurie turėtų prisijungti prie jau identifikuoto inkarinio investuotojo – Baltijos šalių regiono finansų rinkoje gerai žinomo žaidėjo. Planuojama, kad „ORION Private Equity Fund I“ sutartis dėl pirmųjų investicijų pasirašys jau šį rudenį“, - sako R. Baranauskas.

Konkrečių įmonių, į kurias planuojama investuoti, S. Miliauskas neatskleidžia, tačiau tikina, kad diskusijos su potencialiomis įmonėmis vyksta jau kurį laiką.

„Planuojame investuoti į sektorius ir įmones, kurios galėtų ženkliai augti, jei tik turėtų geresnes galimybes pasinaudoti finansavimo ištekliais ir mūsų sukaupta patirtimi siekti didesnio efektyvumo plečiant ir konsoliduojant veiklą, plėtojant tarptautinius ryšius, modernizuojant ir optimizuojant veiklos procesus. Fondo tikslas yra išvystyti ir ženkliai padidinti įmonių vertę, kad jos taptų patraukliomis investavimo galimybėmis stambioms, regiono mastu veikiančioms įmonėms“, - sako naujojo fondo valdytojas.“

Jis pažymi, kad investicijų aprėptis gali neapsiriboti vien Lietuvos geografinėmis ribomis ir mūsų šalyje veikiančiomis įmonėmis.

„Nors tikslinė fondo investavimo rinka yra Lietuva, neatmetame ir investicinių galimybių Baltijos bei Skandinavijos šalyse, ypač konsolidavimo projektuose. Ir čia, ir žvelgiant į platesnę geografinę aprėptį, būtų orientuojamasi į smulkias ir vidutines įmones, veikiančias technologijoms imliuose ir aukštesnės pridėtinės vertės gamybos sektoriuose, informacinių technologijų, infrastruktūros aptarnavimo, medicinos ir maisto produktų gamybos ar prekybos bei į eksportą orientuotose pramonės šakose“, - pažymi S. Miliauskas.“

Drauge „Orion Asset Management“ vadovai pažymi, kad platų nišinių investicinių fondų spektrą klientams siūlančios bendrovės veiklos kryptis nesikeičia, o naujojo fondo investiciniame komitete dalyvaus turto valdytojų komanda, sėkmingai užbaigusi „Orion alternative energy“ fondą ir jo investuotojams uždirbusi didesnę nei 100% grąžą.

„Valdymo įmonės strategija nesikeičia: mes ir toliau planuojame plėsti valdomo turto krepšelį bei investuotojams pasiūlyti jų rizikos profilį labiausiai atitinkančius produktus ir sprendimus. Matome, kad rinka jau yra subrendusi privataus kapitalo investicijoms ir kartu jaučiame didelį susidomėjimą iš investuotojų pusės. Tad šalia pagrindinių investicijų, kurios pas daugelį investuotojų sudarytos iš nekilnojamojo turto ir vertybinių popierių, jau ieškoma investavimo sprendimų ir privataus kapitalo investicijų fonduose“, - teigia „Orion Asset Management“ valdybos pirmininkas Saulius Garbaravičius.“

Pasak Orion Asset Management vadovų, pasirinkta fondo strategija, valdytojo patirtis, kontaktai įvairiuose verslo sektoriuose ir finansų rinkoje bei inkarinio investuotojo pasitikėjimas, leidžia tikėtis, kad fondas taps konkurencingu finansavimo ir  plėtros instrumentu  Baltijos šalių įmonėms bei patrauklia investavimo galimybe potencialiems investuotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių