Pajūriui – dvokiančio dumblo dozė iš Kauno

Nosį riečiančia smarve pagarsėjusios atliekų kompostavimo įmonės "Branda Lt" "dovanėlė" gyventojams šį kartą gali padvelkti kur kas rimtesniais dalykais. Laimėjusi viešąjį konkursą įmonė ruošiasi į Klaipėdos pakraštį atsigabenti kauniečių kanalizacijos dumblo su sunkiųjų metalų doze. Kur visas šis "gėris" nuguls, kol kas nežino net patys aplinkosaugininkai.

Už dumblą – iki 100 tūkst.

Politikų vizitų, aplinkosaugininkų nuobaudų ir aplinkinių gyventojų nuolatinio dėmesio sulaukianti įmonė šiuo metu ruošia dokumentus naujam taršos leidimui gauti. Visgi Aplinkos apsaugos agentūrai verslininkai nė puse žodžio neprasitarė, jog laimėjo įmonės "Kauno vandenys" skelbtą konkursą. Oficialiai įmonė "Branda Lt" į agentūrą kreipėsi tik dėl žemės sklypo ribų praplėtimo.

Kad būtų išvežta ir utilizuota 4,4 tūkst. tonų nuotekų dumblo, įmonė "Kauno vandenys" pasiruošusi sumokėti iki 100 tūkst. eurų be PVM.

Biologiškai skaidžių atliekų kompostavimu užsiimanti "Branda Lt" šiuo metu turi leidimą apdoroti ir laikyti 5 tūkst. tonų miesto buitinių nuotekų dumblo. Norėdama didinti dumblo kiekius, įmonė turėtų gauti naują taršos leidimą.

"Jiems nesuteikta teisė viršyti taršos leidimo sąlygų", – stebėjosi Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Andrius Kairys, prisipažinęs, kad tik iš žurnalistų sužinojo apie kauniečių nuotekų dumblo perspektyvas keliauti į pajūrį.

"Š..." virsta pinigais

Įmonės "Kauno vandenys" Viešųjų pirkimų skyriaus vadovas Henrikas Pajaujis dienraščiui patvirtino, kad viešąjį konkursą laimėjo įmonės "Vipita" ir "Branda Lt", sudariusios jungtinės veiklos sutartį. "Vipita" užsiima maisto atliekų, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymu bei organinių trąšų gamyba. Portalo "Rekvizitai.lt" duomenimis, įmonėje dirba tik trys socialiniu draudimu drausti asmenys.

"Gal vienas partneris veža, o kitas kompostuoja? Kol kas dumblą mes sandėliuojame. Liaudiškai tariant, mūsų "š..." virs gerais pinigais. Planuojame dumblą vežti į Klaipėdą, tačiau dar nežinome, kokiais kiekiais, sutarties sąlygos dar derinamos. Tas kiekis gali būti mažesnis", – aiškino H.Pajaujis.

Įmonė "Kauno vandenys" neseniai pastatė dumblo apdorojimo įrenginius, kainavusius 8,7 mln. eurų.

"Tačiau Europos Sąjunga pasakiusi "A", turėtų tarti ir "B". Jei duodamos lėšos dumblo džiovinimo įrenginiams, turi būti pagalvota, kur jį reikės dėti. Pasaulyje šis dumblas panaudojamas įvairiausiais būdais. Vienas jų – deginti, kitas – pritaikyti kelių statyboms, cemento gamybai. Žiūrint į ateitį, gal bus galima šį dumblą deginti cemento gamykloje Akmenėje. Tačiau kol kas galutinių analizių nėra, spėju, kad dar metus nepriims sprendimo deginti dumblą", – samprotavo H.Pajaujis.

Veš autostrada

Kol kas kauniečių džiovintas dumblas yra sukrautas į didmaišius ir laikomas laikiname sandėlyje, dalis dumblo yra saugoma siloso bokšte. Įmonė "Kauno vandenys" techninėje konkurso dalyje pažymi, kad per 5 dienas susikaupia 50–75 tonos dumblo, o sąlygose nurodo, kad konkurso laimėtojas šį "turtą" privalės išsigabenti savo transportu.

Užsakovas prisiims tik atsakomybę, susijusią su laikiname sandėlyje arba siloso bokšte sukaupto džiovinto dumblo pakrovimu į tarą. O tai gali būti tiek uždaro, tiek atviro tipo konteineriai, didmaišiai.

Kol kas sunku įsivaizduoti, kaip iš Kauno Klaipėdos link turės judėti sunkvežimių kolona, lydima nemenko kvapelio.

Normų žada neviršyti

Pasiteiravus įmonės "Branda Lt" gamybos direktoriaus Evaldo Stakės, kaip toliau Klaipėdos rajone, Dumpių kaime, įsikūrusi įmonė ruošiasi tvarkyti šiuos įspūdingus dumblo kiekius, jis aiškino, kad džiovintas dumblas ne taip smarkiai dvokia, kaip kiti įsivaizduoja.

"Mes šiame konkurse buvome tik subrangovai. Pretenduojame tik į dalį dumblo, iki galo neaišku, kokie kiekiai tai bus. Didžioji jo dalis pagal sutartį vežama į energetinio miško plantacijas, tręšimui. Kiek dumblo mums teks utilizuoti, dar nežinome, nes sutartis nėra parengta", – aiškino E.Stakė.

Įmonės gamybos direktorius teigė, kad neketina viršyti taršos leidime numatytų dumblo apdorojimo kiekių. "Branda Lt" turi teisę utilizuoti 5 tūkst. tonų nuotekų dumblo.

Dalį dumblo įmonė gauna iš įmonės "Klaipėdos vanduo". Klaipėdiečių vandentiekininkų teigimu, su "Branda Lt" pasirašyta sutartis yra trims tūkstančiams tonų.

"Realiai per metus mes gavome šiek tiek daugiau nei tūkstantį tonų dumblo", – tikino E.Stakė.

Patikslinus šiuos duomenis, aplinkosaugininkų teigimu, pernai įmonė gavo 1 tūkst. 740 tonų klaipėdiečių nuotekų dumblo. Per pirmąjį šių metų ketvirtį – 314 tonų dumblo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uzklaipedabesmarves

Uzklaipedabesmarves portretas
Einam į FB ir ieškom "Už Klaipėdą be smarvės"! Tagas: #uzklaipedabesmarves

h

h portretas
europos kulturos miestas parode save........

Šiandien vėl

Šiandien vėl portretas
Po nakties pabundi su visiškai išdžiūvusia gerkle + visas šis dvokas tvyrantis ore. Klaipėdos pietiniai gyvenamieji rajonai. Darykit ką nors, savivaldybe. Duokit skundus Klaipėdos rajono valdžiai, jei tai formaliai nepriklauso Klaipėdos miestui. Nes nebeįmanoma išverti. Negi reikia laukti, kad žmonės pradės dusti? Ar dar blogiau?
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių