Palangos darbo birža – it paminklas

Neracionalus valstybinio turto naudojimas pajūryje bado akis. Kelis milijonus eurų kainavusi Palangos darbo biržos rezidencija – pustuštė. Trijų aukštų pastate dirba vos aštuoni darbuotojai, kurie per dieną vidutiniškai aptarnauja iki dešimties interesantų.

Darbuotojui – 150 kv. metrų

Nuo šių metų pradžios Palangoje registruoti 292 bedarbiai, kuriems teko laimė apsilankyti kurorto darbo biržos rezidencijoje, savo modernumu ir erdvėmis (bendras plotas – 1,2 tūkst. kv. m) nenusileidžiančiai padoriai ministerijai.

Prieš dešimtmetį, rengiant statinio projektą buvo atsižvelgta, kad klientui, tai yra bedarbiui, būtų patogu ieškoti darbo, todėl pirmajame aukšte – 400 kv. metrų salėje įrengtas Informacijos ir konsultacijų centras, antrajame įkurtos mokymo klasės, konferencijų salės, o trečiajame – darbo biržos administracija.

Pradžioje planuota, kad pastate dirbs apie 20 žmonių, tačiau niekada ten jų tiek nedirbo.

Po pastarosios optimizacijos Palangos darbo biržoje liko 8 darbuotojai, kurių kiekvienas darbo vietai turi po pusantro šimto kvadratinių metrų ploto.

Darbovietėje nepasiklysta?

Šmaikštaujama, kaip savo darbovietėje darbo biržos darbuotojai nepasiklysta, juolab juos atranda interesantai, kurių ten irgi ne itin gausu.

Pavyzdžiui, vasarį darbo ieškojo 131 palangiškis (per dieną vidutiniškai po 6).

Per tą mėnesį Palangos darbo biržos darbuotojai įdarbino 75 asmenis, į aktyvios darbo rinkos politikos priemones (veikiausiai viešuosius darbus) nusiuntė 15 žmonių, į profesinį mokymą – 8 asmenis.

Kadaise žurnalistams Palangos darbo biržos vedėja Rita Kivytaitė sakė, jog "ne darbuotojams, o klientams šitą pastatą stato", tačiau situacija čia liūdnesnė nei tuštėjančioje kaimo pagrindinėje mokykloje, kur vienas mokytojas tuo pat metu veda pamoką keturioms klasėms.

Šis Palangos paminklas nedarbui ir, kaip paaiškėjo, neūkiškumui, pastatytas už ES pinigus, duris atvėrė 2009 m. birželio 1-ąją ir neracionaliai eksploatuojamas jau aštuntus metus.

Susizgribo taisyti situaciją

Paklaustas, kaip vertina tokį kolegų neūkiškumą Palangoje, nuo 2011-ųjų Klaipėdos teritorinei darbo biržai vadovaujantis palangiškis Mindaugas Skritulskas ironizavo: "Norite, kad ten dirbtų daugiau darbuotojų?"

Jis dienraščiui paaiškino, kad Palangos darbo biržos pastatas buvo projektuotas ir pastatytas dar tada, kai sistemoje nebuvo atlikta reorganizacija, tada Lietuvoje veikė 46 darbo biržos, dabar liko 10 teritorinių padalinių su jiems pavaldžiais skyriais.

"Šitas pastatas buvo projektuojamas 19 darbuotojų. Bet dabar tokia situacija, kad darbo birža reorganizuota, optimizuotas valdymas, ir žmonių skaičius sumažintas. Tokią situaciją aš radau atėjęs. Sutinku, kad projektuoti galėjo kitaip, racionaliau išdėstyti patalpas. Bet ne aš sukūriau tą situaciją. Mes tą matome ir sprendžiame. Šiandien viskas yra parengta, kad čia įsikeltų Palangos "Sodros" skyrius, kad pastatas būtų išnaudotas optimaliau. "Sodros" skyrius turėtų įsikelti į trečiąjį aukštą, visi kabinetai bus užimti", – tikino M.Skritulskas.

Esą panaši situacija buvo ir Šilutės darbo biržos skyriuje, ten buvo laisvų patalpų, todėl pasirašyta panaudos sutartis su Probacijos tarnyba ir jai perleisti trys kabinetai.

Keista, kad tik dabar suskubta racionaliau išnaudoti valstybės turtą.

Situaciją lemia specifika?

Pasak M.Skritulsko, Palangos darbo biržos pastato išlaikymas esą nėra labai brangus, nes statinys modernus.

Atsižvelgiant į pastato plotą, išlaidos komunalinėms paslaugoms esą nėra didelės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rms

Rms portretas
Kitais metais bus statomos darbo birzos seniunijose, nes per daug darbo miestams....

O kaip yra iš tikrųjų?

O kaip yra iš tikrųjų? portretas
Gerb.žurnalistė parašė rašinėlį visiškai neįsigilinusi į darbo rinkos statistikos rodiklius: Palangos skyriuje kovo 1 d. buvo registruoti beveik 900 ieškančių darbo asmenų, per metus skyriuje registruojasi daugiau kaip 1,5 tūkstančių. Tikslas - sukelti visuomenėje sumaištį bei sumenkinti darbuotojų, atliekančių šią sudėtingą valstybės funkciją, darbą. Straipsnelis turi "komercinio skonio" ir tiek...Prieš rašant siūlau įsigilinti į tikrąją padėtį.

Ramune

Ramune portretas
o man Palangos birza rado pastovu gerai apmokanti virejos darba, kurio as dziaugiuosi jau 3 metus. Pavyduoliams ir veltaedziams niekas neitiks...
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių